Națiunile suverane este necesar să fie libere să-și decidă viitorul, a subliniat Vershbow, adăugând că Occidentul a depus mult efort ca Europa să fie liberă și integrată, la care nu va renunța acum.
Partenerii NATO se confruntă cu amenințări grave, a spus adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, insistând asupra faptului că suveranitatea transatlantică este deosebit de importantă în contextul anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Ea demonstrează solidaritate, a subliniat Vershbow, citând exemplul Ungariei care a mobilizat trupe în Irak, Estonia și Republica Centrafricană.
Vershbow consideră că cea mai eficientă abordare NATO a Rusiei este consolidarea Alianței. Un statut de membru puternic în cadrul NATO este cea mai bună garanție, inclusiv pentru Ungaria, a avertizat el, referindu-se implicit la criticile adresate Budapestei pentru relațiile prea apropiate cu Moscova în contextul crizei ucrainene.
NATO a căutat să construiască o cooperare largă cu Rusia timp de peste 20 de ani. Alianța a cooperat cu Guvernul rus în cadrul Consiliului Europei (CoE) și în combaterea terorismului, anterior, iar fostul președinte Dmitri Medvedev chiar a asistat la Summitul NATO de la Lisabona de acum cinci ani, a notat numărul doi al Alianței.
Însă relațiile NATO-Rusia se află în prezent la cel mai slab nivel atins vreodată, a continuat Vershbow, denunțând faptul că propaganda rusă transmite un masaj xenofob și naționalist potrivit căruia NATO și Statele Unite atacă Rusia cu scopul de a încerca să o slăbească pentru a se dezintegra.
Astfel, sarcina politică în prezent, în opinia lui Vershbow, este să se creeze o strategie cuprinzătoare care să permită țărilor aflate între frontierele NATO și Rusiei să-și păstreze suveranitatea.
Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană (UE) este necesar să-și consolideze cooperarea, pentru a fi mai eficiente în contracararea dezinformărilor lansate de Rusia. Următorul Summit UE-NATO, prevăzut în 2016 la Varșovia, constituie o excelentă oportunitate în acest sens, a subliniat adjunctul secretarului general.
Întrebat cât de satisfăcătoare este prestația Ungariei ca stat membru NATO, Vershbow a citat contribuția ungară la eforturile Alianței Nord-Atlantice, de exemplu prin întreținerea avioanelor militare cargo de tip C-17 la baza aeriană de la Papa și particiarea la misiunile aeriene de patrulare în spațiile aeriene ale statelor baltice. „Ungaria face treabă bună”, a apreciat el.
Însă adjunctul secretarului general al NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul bugetului ungar al Apărării, exprmându-și speranța că vor fi adus mai aproape de pragul de 2% din PIB.
Conferința a fost deschisă de către fostul ministru ungur de Externe Janos Martonyi.
Vershbow a participat, de asemenea, la sesiunea Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat în capitala ungară în perioada 15-18 mai.