Prima pagină » Știri externe » Adjunctul șefului NATO: Rusia trebuie abordată cu forța și dialogul

Adjunctul șefului NATO: Rusia trebuie abordată cu forța și dialogul

Adjunctul șefului NATO: Rusia trebuie abordată cu forța și dialogul
Acțiunile agresive și impredictibile ale Rusiei rămân un motiv de îngrijorare pentru NATO, care trebuie să abordeze Moscova prin două căi, combinând forța și dialogul, a declarat la București Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO.

Principalele îngrijorări pentru NATO sunt în prezent „acțiunile destabilizatoare ale unei Rusii tot mai agresive și impredictibile”, precum și instabilitatea din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, provocată de Statul Islamic și valurile de refugiați, a explicat la București Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO.

Oficialul NATO a vorbit despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și despre „militarizarea” Peninsulei Crimeea, după ce aceasta a fost anexată ilegal de Rusia, precum și despre prezența rusă în conflictul din Donbas, unde pe de o parte Rusia discută despre acordurile de pace de la Minsk, iar pe de altă parte are în estul Ucrainei, pe front, logistică, sprijin financiar și oameni.

„Cel mai bun răspuns pentru comportamentul Rusiei este o abordare pe două căi, care combină forța cu dialogul. Mai întâi, trebuie să ne întărim puterea și capacitatea de descurajare, pentru ca Rusia sau orice alt potențial adversar nici să nu se gândească să agreseze un membru NATO. În același timp, vom continua să ne angajăm în dialog cu Rusia, pentru a ne comunica determinarea, a restabili transparența militară și a reduce riscul de conflict. Am făcut asta chiar săptămâna trecută, la summitul NATO-Rusia”, a spus Vershbow.

În ce privește forța, Vershbow a explicat că NATO își intensifică prezența pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România și pe Marea Neagră, prin exerciții și antrenamente comune de mare intensitate și prin prezența unor forțe rotaționale din diferite state ale NATO.

„Rusia și-a intensificat și retorica privind armamentul nuclear și s-a retras sau a ignorat multe obligații ale acordurilor de control și de transparență asupra armamentelor. A făcut toate acestea acuzând în mod fals NATO că încearcă să slăbească și să încercuiască Rusia și că activitățile militare provocatoare ale ei sunt un răspuns la acțiunile NATO. Mesajul nostru este foarte clar: suntem o alianță defensivă și nu căutăm să ne confruntăm cu Rusia”, a mai declarat Vershbow.

Totuși, adjunctul NATO a explicat că Alianța nu poate ignora acțiunile Rusiei: „Dacă am face-o, ne-am trăda propriile principii și am încuraja Moscova să riște agresiuni și mai mari asupra vecinilor săi. (…) În secolul 21, securitatea nu se poate baza pe sfere de influență, în care marile puteri dictează alegerile vecinilor lor și schimbă granițe cu forța”.

Alexander Vershbow a vorbit și despre politica NATO la Marea Neagră, arătând că accentul ar trebui pus pe o strânsă cooperare între cei trei aliați riverani – România, Bulgaria și Turcia.

„În regiunea Mării Negre, aliații trebuie să ia în considerare o prezență multinațională a NATO, concentrată mai ales pe capabilitățile maritime. O astfel de prezență ar putea fi foarte robustă, dar defensivă și care respectă Convenția de la Montreux. S-ar putea baza pe o cooperare întărită între statele din regiune – România, Bulgaria și Turcia – în domeniile aerian, maritim și terestru”, a explicat Vershbow.

Citește și