Prima pagină » Știri externe » Administrația Obama recunoaște că NSA a încălcat legea privind supravegherea

Administrația Obama recunoaște că NSA a încălcat legea privind supravegherea

Administrația Obama recunoaște că NSA a încălcat legea privind supravegherea
Administrația Barack Obama a recunoscut miercuri, la două luni după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, că Agenția Națională de Securitate (NSA) a încălcat legea între 2008 și 2011, interceptând ilegal mesaje electronice ale americanilor fără legătură cu terorismul, relatează AFP.

Administrația Barack Obama a recunoscut miercuri, la două luni după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, că Agenția Națională de Securitate (NSA) a încălcat legea între 2008 și 2011, interceptând ilegal mesaje electronice ale americanilor fără legătură cu terorismul, relatează AFP.

Conform angajamentului luat de Barack Obama în cadrul unei conferințe de presă la 9 august, administrația a declasificat și a publicat miercuri mai multe documente administrative și judiciare legate de programul de supraveghere pe Interet PRISM, la adresa http://icontherecord.tumblr.com/.

Printre documente figurează o decizie a justiției până în prezent secretă, lungă de 85 de pagini și emisă în octombrie 2011, care ordonă NSA să pună capăt unui program de interceptare a comunicațiilor pe Internet pe rețelele din fibră optică americane.

Metodele NSA „rezultă din achiziționarea unui număr foarte mare de comunicații protejate de al patrulea amendament” al Constituției, a scris în această decizie John Bates, judecător al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejează americanii față de orice formă de percheziție sau supraveghere excesivă.

De la reformele care datează din epoca Bush, FISC are ca misiune să asculte înregistrările și să valideze sau să respingă programele de supraveghere ale NSA.

Programul ar fi strâns nu mai puțin de 56.000 de mesaje electronice între americani în perioada 2008-2011, potrivit unei estimări a NSA furnizată atunci de un judecător, în timp ce legea americană cere un mandat individual atunci când supravegherea vizează cetățeni americani sau străini care se află pe teritoriu.

Strângerea acestor comunicații era „consecința unei probleme tehnice (…) și nu a unui exces al NSA”, a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informații, sub acoperirea anonimatului, în timpul unei conferințe telefonice cu jurnaliștii.

„Nu este vorba despre abuzuri flagrante”, a adăugat el, ci „de o problemă survenită din inadvertență și care afectează un număr relativ scăzut de americani”. Documentele arată „forța supravegherii acestui program”, a insistat el, amintind că NSA are 300 de angajați pentru auditul intern.

Această publicare și recunoașterea de către administrație a acuzațiilor lui Edward Snowden, fost administrator de rețea al NSA, refugiat în prezent în Rusia, au fost celebrate ca o victorie de Electronic Frontier Foundation (EFF), care a acționat administrația în justiție pentru a obține această declasificare.

Dar pentru Mark Rumold, avocat al EFF, documentul arată că „tribunalul nu este echipat în mod adecvat pentru rolul său de supervizare”, a declarat el pentru AFP, întrucât judecătorul formulează el însuși reproșuri administrației în privința transparenței NSA. Rumold a făcut apel la crearea unei comisii de anchetă parlamentară.

Declasificările intervin, de asemnea, după dezvăluirile Wall Street Journal, care în ediția sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agenția este tehnic capabilă să intercepteze 75 la sută din traficul pe Interent american, în scopul de a identifica amenințări străine.

„Sunt bucuros că NSA ia măsuri pentru a-și repara erorile. Dar acesta este și semnul pe care putem și trebuie să îl facem pentru a proteja americanii care sunt nevinovați și care nu au legătură cu terorismul de supravegherea statului, intenționată sau nu”, a declarat miercuri Mark Udall, membru al Comisiei de Informații, care lansează avertismente cu privire la NSA de mai mulți ani.

Senatorul republican Bob Corker i-a scris președintelui Obama pentru ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, să se explice în fața senatorilor la reluarea sesiunii Congresului, în septembrie.

Din iunie, 19 propuneri de lege au fost depuse în Congres de aleșii frustrați de lipsa de transparență ce înconjoară numeroasele programe de supraveghere a NSA, potrivit unei numărători a asociației pentru apărarea libertăților civile ACLU.

Citește și