Administrația Putin face acuzații grave: SUA intenționează să genereze un conflict militar cu Iranul

Administrația Putin face acuzații grave: SUA intenționează să genereze un conflict militar cu Iranul
Publicat: 18/06/2019, 16:53

„Acțiunile de acest fel nu pot fi văzute altfel decât ca fiind un plan deliberat de provocare a unui război”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenția RIA Novosti.

Administrația Donald Trump a anunțat luni seară trimiterea a încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul.

„(…) Statele Unite ar trebui să se abțină de la consolidarea prezenței militare și de la alte măsuri, precum atragerea sau impulsionarea aliaților să intensifice presiunile asupra Iranului”, a subliniat Riabkov.

Și Kremlinul a lansat un apel la reținere, pentru evitarea escaladării crizei în Orientul Mijlociu. „Îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere. Am prefera să nu vedem măsuri care generează tensiuni suplimentare în această regiune deja instabilă”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a argumentat că trupele trimise în Orientul Mijlociu au un rol „defensiv”, în contextul atacurilor care au vizat petroliere în Golful Oman.

Nathalie Tocci, un oficial european de rang înalt, a declarat marți că Administrația Donald Trump este responsabilă de amplificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cauza încălcării Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. „Actuala situație se întâmplă dintr-un motiv care nu a fost menționat până acum, anume faptul că Statele Unite au încălcat Planul Comun Complet de Acțiune, adică Acordul iranian. Practic, nu respectă partea lor din acord”, a declarat, pentru BBC, Nathalie Tocci, consilier special al Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. Referindu-se la atacurile care au vizat petroliere în Golful Oman, Nathalie Tocci a precizat: „Încă nu avem dovezi clare despre ce s-a întâmplat. Cred că este rezonabil ca Iranul, deși neagă acest lucru, să le fi comis. Dar cred că este vorba de o reacție, nu neapărat una extremă sau radicală, dar în mod clar este o reacție la ceea ce Teheranul consideră a fi o escaladare a crizei din zona Golfului. Este o situație foarte periculoasă, deoarece în mod evident escaladarea conduce la riposte”.

Două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate săptămâna trecută în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran. În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. Statele Unite au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice responsabilitate.

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acțiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internațional, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene.

Mike Pompeo și secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administrației de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce este „paradoxul coastei”?