Administrația SUA ar fi decis eliberarea lui Jonathan Pollard, pentru a îmbunătăți relațiile cu Israelul. Oficialii americani susțin că nu au influențat justiția

Publicat: 29 07. 2015, 00:19

„Statutul domnului Pollard a fost determinat de Comisia pentru eliberării condiționate, conform procedurilor standard”, a declarat Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidențial pentru Securitatea Națională.

„Nu există absolut nicio legătură între statutul domnului Pollard și rațiuni de politică externă”, a subliniat oficialul american.

Autoritățile judiciare americane au decis eliberarea condiționată a cetățeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în SUA pentru spionaj, în ceea ce pare a fi o tentativă de relansare a relațiilor cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul.

Jonathan Pollard, arestat în 1985 și condamnat la detenție pe viață pentru spionaj în favoarea Israelului, va fi eliberat condiționat pe 21 noiembrie, au anunțat marți după-amiază avocații deținutului.

Potrivit presei americane, decizia a fost luată de Comisia americană pentru eliberări condiționate.

Americanul Jonathan Pollard, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață în 1987, pentru oferirea de informații secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informații ale Forțelor navale americane. Israelul i-a acordat cetățenie lui Jonathan Pollard în anul 1995.

Israelul ceruse de mai multe ori public eliberarea lui Jonathan Pollard, dar Washingtonul respinsese solicitările.

Zilele trecute, cotidianul The Wall Street Journal relata că Administrația Barack Obama ar pregăti eliberarea cetățeanului americano-israelian Jonathan Pollard în tentativa de a relansa relațiile cu Israelul, afectate de acordul nuclear cu Iranul. „Eliberarea lui Jonathan Pollard va contribui la îmbunătățirea relațiilor cu Israelul”, explica un oficial american, sub protecția anonimatului.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Presa relatase în 2014 că secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, în cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberării lui Jonathan Pollard în cadrul măsurilor de relansare a procesului de pace israelo-palestinian.