Administrația SUA crede că Iranul nu ar trebui să riposteze la atacul „proporționat” al Israelului /„Hamas ar trebui să elibereze ostaticii”

Publicat: 28/10/2024, 22:21

Administrația SUA consideră că atacul Israelului asupra Iranului a fost ”proporționat”, astfel că Teheranul nu ar trebui să riposteze, a anunțat luni seară Departamentul de Stat, pledând pentru continuarea negocierilor în scopul armistițiilor între armata israeliană și grupurile islamiste Hamas și Hezbollah și pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.

”Așa cum ne-ați auzit pe 1 octombrie, când Iranul a lansat atacul balistic fără precedent, 200 de rachete balistice lansate din Iran spre Israel, Israelul a avut dreptul să riposteze la acel atac, noi am susținut dreptul lor de a face acest lucru”, a declarat luni seară, într-o conferință de presă, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Oficialul american consideră că atacul Israelului nu ar trebui să conducă la o ripostă a Iranului.

”Au ripostat vineri noapte, noi credem că acesta ar trebui să fie încheierea acelei probleme. Noi am comunicat cu oficialii israelieni de aproape patru săptămâni despre caracterul ripostei și pentru a ne asigura că vor avea o ripostă proporționată și nu va conduce la escaladarea conflictului. Credem că riposta a fost de acest fel și că Iranul nu ar trebui să riposteze în niciun fel. Dacă Iranul ripostează în vreun fel, noi vom continua să apărăm Israelul. Riposta Israelului s-a limitat la obiective militare, ceea ce a fost total adecvat, ținând cont de natura atacului iranian. Credem că a fost o ripostă proporționată care nu ar trebui să conducă la escaladarea conflictului de către Iran. Sperăm că Iranul nu va continua să escaladeze conflictul”, a subliniat Matthew Miller.

Israelul a bombardat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, poziții militare din Iran, ca ripostă la atacul iranian cu rachete balistice din 1 octombrie. Atacurile nu au vizat deloc obiective nucleare sau instalații petroliere, condiții puse de Administrația SUA Guvernului israelian pentru a evita escaladarea confruntărilor. Cel puțin patru militari iranieni au fost uciși în bombardamente. Teheranul a semnalat că nu intenționează să riposteze printr-un atac militar.

Iranul a lansat, pe 1 octombrie, peste 180 de rachete balistice spre Israel ca ripostă la o serie de atacuri comise de armata israeliană în ultimele luni. Regimul islamist iranian a precizat că atacurile cu rachete balistice sunt reacții la bombardamentele israeliene asupra Beirutului și Teheranului. În atacul de la Teheran a fost eliminat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas, în timp ce bombardamentul de la Beirut s-a soldat cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției, Abbas Nilforousan.

Washingtonul cere grupului Hamas să elibereze ostaticii israelieni din Fâșia Gaza

Matthew Miller a confirmat că o nouă reuniune a mediatorilor implicați în eforturile de oprire a conflictelor Israelului cu grupurile islamiste Hamas și Hezbollah a avut loc în Qatar.

”În privința conflictelor din Gaza și Liban, după cum știți, negociatorii s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii pentru a discuta despre modul în care putem profita de oportunitatea prezentată de moartea lui Yahya Sinwar pentru a încerca să avansăm negocierile și a obține încetarea războiului. Nu voi intra în detalii despre conținutul negocierilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a notat că armata israeliană a îndeplinit o serie de obiective strategice în Fâșia Gaza, subliniind însă că este necesar acord de armistițiu și pentru eliberarea ostaticilor.

”Hamas încă este o amenințare, pot efectua activități teroriste, dar filiala militară a fost degradată, iar eliminarea lui Yahya Sinwar a fost un alt obiectiv semnificativ. Dar trebuie să vedem că sunt eliberați toți ostaticii. Hamas ar trebui pur și simplu să elibereze ostaticii acum”, a insistat Matthew Miller.

Premierul Benjamin Netanyahu a admis, la o ședință privată, că eliminarea liderului Hamas, Yahya Sinwar, riscă să blocheze negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.

”Toți cei care vor să îl înlocuiască pe Sinwar vor fi mai duri decât el. Îi vom elibera pe cei pe care îi vom putea elibera, când vom putea”, a afirmat Benjamin Netanyahu, potrivit unor surse citate de postul Channel 12, în timpul unei reuniuni private a partidul Likud.

Guvernul israelian a anunțat, luni seară, că mișcarea islamistă Hamas nu a oferit niciun răspuns la solicitările privind un armistițiu în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Guvernul Scholz denunță deciziile defectuoase ale grupului VOLKSWAGEN și cere protejarea locurilor de muncă

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nemulțumirile unei bucureștence mutate la Cluj: „Un oraș care cere mult și oferă puțin. Mă...
Iancu, derapaj uluitor despre Daniela Iliescu. Culiță a intervenit instant: 'Stai parcat'
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Motociclist ucis de mașina condusă de iubita lui, la Galați. Cei doi se certaseră cu...
Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am...
Cât a mers darul la nunta lui Iancu Sterp? Suma pare ireală
Semne și simptome matinale ale diabetului. La ce trebuie să fii atent imediat după trezire
EXPERIMENT. Apa din fântânile afectate de inundaţii, dusă la analize. Rezultatul: cocktail de otrăvuri
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
Mesajul viral postat de Adele după ce Celine Dion a surprins-o din public: „Am o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cele mai ieftine SUV-uri cu 4x4. Modele fiabile și economice, care nu te lasă la...
Apple primeşte o lovitură în a patra cea mai populată ţară din lume. Vânzarea de...
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
Avertisment RAR pentru șoferii care fac ITP. Se anulează din oficiu. Trebuie să te programezi...
Un nou test IQ. Poți afla cât de inteligent ești în doar câteva secunde
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Cât a plătit Gabriela Cristea pentru un mic dejun în Paris? "Măi, când vii la...
Stil, eleganță și rafinament! Denisa Coțolan, drept exemplu pentru viitoarele mirese. La ce concluzie au...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
Un instrument bazat pe Inteligență Artificială inventează texte și tratamente medicale false