Prima pagină » Știri externe » Administrația SUA este nemulțumită că Israelul nu are o strategie privind Fâșia Gaza / Nu sunt clare planurile operaționale israeliene

Administrația SUA este nemulțumită că Israelul nu are o strategie privind Fâșia Gaza / Nu sunt clare planurile operaționale israeliene

Administrația SUA este nemulțumită că Israelul nu are o strategie privind Fâșia Gaza / Nu sunt clare planurile operaționale israeliene
Atacurile aeriene lansate de Israel duminică, 16 mai, au făcut numeroase victime în Fâșia Gaza / Sursă FOTO: Profimedia Images

Administrația Joseph Biden este preocupată că Israelul nu a stabilit obiective militare tangibile în Fâșia Gaza, astfel că oficialii americani nu cred că armata israeliană este pregătită pentru o invazie terestră, conform cotidianului The Times of Israel.

În ultimele săptămâni, oficialii de la Washington au discutat intens cu omologii lor israelieni despre o potențială invazie terestră în Fâșia Gaza, după atacurile armate comise pe teritoriul israelian pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic, soldate, conform diverselor surse, cu 1.300-1.400 de morți și răpirea a cel puțin 220 de persoane.

Imediat după atacuri, armata israeliană a lansat atacuri aeriene intense asupra Fâșiei Gaza, vizând militanți islamiști și infrastructură civilă. Potrivit celui mai recent bilanț anunțat de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au provocat moartea a cel puțin 5.300 de persoane și rănirea altor 18.000.

Potrivit oficialilor de la Washington, nu este clar dacă armata israeliană va lansa o invazie terestră masivă în Fâșia Gaza sau dacă se va concentra pe atacuri terestre punctuale împotriva militanților Hamas. Armata israeliană efectuează deja operațiuni terestre punctuale în Fâșia Gaza și nu este clar dacă are interesul strategic de a ocupa teritoriul palestinian, pe care l-a ignorat în ultimii 15 ani, concentrându-se pe operațiuni și activități de colonizare în Cisiordania. Guvernul Israelului a semnalat că vrea înlăturarea de la putere a Guvernului instalat de mișcarea Hamas, dar a sugerat că operațiunile se vor concentra pe orașul Gaza.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, discută aproape zilnic cu omologul său israelian, Yoav Gallant. Într-un interviu acordat postului ABC News, șeful Pentagonului a declarat că o eventuală invazie militară israeliană în Fâșia Gaza ar putea dura mai mult decât eforturile SUA de eliminare a rețelei teroriste sunnite Stat Islamic din orașul irakian Mosul.

”Luptele urbane sunt extrem de dificile, se derulează lent. Ar putea fi dificil, în contextul rețelei de tuneluri pe care a construit-o mișcarea Hamas de-a lungul timpului și a faptului că s-au pregătit mult timp pentru confruntări”, a afirmat Lloyd Austin.

Oficiali americani au declarat luni că Israelul urmează să decidă dacă va elimina teroriștii Hamas prin raiduri aeriene, prin incursiuni punctuale ale forțelor speciale sau printr-o invazie masivă. Conform oficialilor americani, nu este clar pentru Washington dacă armata israeliană a elaborat deja un plan operațional viabil pentru atingerea obiectivului de eliminare a grupului Hamas, fixat de premierul Benjamin Netanyahu.

În același timp, oficiali din SUA și din Uniunea Europeană exercită presiuni asupra Israelului pentru amânarea ofensivei terestre masive, pentru a acorda timp mai mult negocierilor de eliberare a celor 220 de ostatici, dintre care mulți au dublă cetățenie. Hamas a eliberat deja patru ostatici, americani și israelieni, prin intermediul eforturilor Qatarului și Egiptului.

Guvernul Israelului a transmis, luni seară, că operațiunile militare din Fâșia Gaza vor include misiuni aeriene, terestre și maritime. La rândul său, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a afirmat că Statele Unite depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, subliniind însă că Washingtonul nu dictează Israelului cum să acționeze militar, deciziile fiind ale Guvernului Netanyahu.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: De ce piețele financiare sunt relativ calme în mijlocul furtunii geopolitice

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și