Prima pagină » Știri externe » Administrația SUA evită să confirme că ar furniza UCRAINEI date despre ținte din Rusia, dar admite expertiză tactică

Administrația SUA evită să confirme că ar furniza UCRAINEI date despre ținte din Rusia, dar admite expertiză tactică

Administrația Joe Biden a refuzat, miercuri, să comenteze informațiile despre ajutarea armatei ucrainene să localizeze ținte din Rusia, dar a admis discuții de natură tactică, pe fondul acuzațiilor Moscovei referitoare la expertiza acordată pentru folosirea rachetelor occidentale.

Întrebat dacă Ucraina se consultă sau informează SUA despre folosirea rachetelor furnizate de Marea Britanie sau SUA, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a explicat că există consultări de natură tactică.

”Noi ne consultăm cu Guvernul ucrainean și cu armata ucraineană asupra unei game largi de tactici pe care le pot folosi pentru a se apăra, dar nu voi vorbi public despre folosirea armelor altor țări, întrucât nu sunt furnizate de SUA. Vă rog să vă adresați guvernelor ucrainean și britanic”, a afirmat Matthew Miller, într-o conferință de presă.

Rugat să spună clar dacă Washingtonul furnizează Kievului date care să ajute la localizarea obiectivelor militare din Rusia, Matthew Miller a evitat răspunsul.

”Nu voi discuta deloc despre acest lucru”, a declarat el.

”Într-adevăr, secretarul de Stat Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe săptămâna trecută, la Bruxelles. A discutat cu el despre ce suntem pregătiți să facem pentru a ne asigura că Ucraina va putea fi într-o poziție de succes pe câmpul de luptă în 2025, despre cum putem să continuăm sprijinul, i-am furnizat informații despre anumite măsuri concrete, cred că mă voi limita la asta”, a subliniat Matthew Miller.

Rusia acuză Statele Unite că ajută Ucraina să folosească sistemele de rachete tactice

Armata ucraineană a lansat marți atacuri cu rachete tactice americane ATACMS asupra regiunii ruse Briansk, după ce a primit permisiunea Statelor Unite. Ministerul rus al Apărării a confirmat că în atac au fost folosite șase rachete de fabricație americană. Autoritățile ruse au anunțat că cinci rachete au fost doborâte, iar alta a fost avariată și a căzut pe un depozit de muniție, unde a izbucnit un incendiu. Focul a fost stins rapid și nu s-au înregistrat victime.

Miercuri, Ucraina a lansat, pentru prima dată, rachete de croazieră britanice Storm Shadow asupra localității Marbino, situată în regiunea rusă Kursk, unde are loc o incursiune a trupelor ucrainene.

Rusia a condamnat vehement atacurile Ucrainei, avertizând că decizia Administrației Joe Biden confirmă că Occidentul vrea escaladarea conflictului. De altfel, Rusia consideră că sistemele de rachete tactice nu pot fi folosite fără personal militar american.

”Acesta reprezintă un semnal că vor escaladarea conflictului, iar folosirea acestor sisteme balistice avansate fără americani ar fi imposibilă, președintele Vladimir Putin a spus acest lucru și a avertizat cum se va schimba poziția noastră dacă va fi autorizată folosirea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, 300 de kilometri, contra țării noastre”, a afirmat marți Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Rusia a modificat doctrina utilizării armamentului atomic. Conform noii legi, Moscova poate riposta la atacuri neconvenționale cu armament nuclear, în cazul unui conflict cu un stat susținut de o putere atomică, cum este situația Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a sugerat, în trecut, că Rusia ar putea furniza rachete balistice inamicilor Statelor Unite și ai altor țări occidentale.

Foto: Profimedia

Video: Departamentul de Stat

Citește și:

VIDEO Zelenski admite că UCRAINA va pierde războiul fără ajutorul SUA /Surse: Putin vrea negocieri cu Trump, dar nu va face concesii teritoriale

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și