Administrația Joe Biden a reiterat, luni, angajamentul de ajutare a Ucrainei să devină membră a NATO, însă a refuzat să avanseze un termen clar pentru admiterea țării în Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a sugerat că ar accepta un armistițiu, chiar fără recuperarea în acest moment a teritoriilor ocupate de Rusia, dacă primește garanții clare în sensul integrării.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a afirmat, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe din NATO, că viitorul Ucrainei este în Alianța Nord-Atlantică, dar a refuzat să facă speculații asupra deciziilor, subliniind însă că aliații occidentali se concentrează pe consolidarea poziției Kievului în materie de apărare.
”Așa cum am mai spus, viitorul Ucrainei este în NATO. În contextul atacurilor brutale ale Kremlinului, Ucraina continuă să mobilizeze sisteme antiaeriene furnizate de SUA și de ceilalți aliați în ultimul an pentru a intercepta cu succes și a distruge rachete și drone lansate de Rusia. Aliații vor continua să susțină progresele Ucrainei spre interoperabilitate, precum și reformele pro-democratice și în materie de securitate. Continuăm să ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să fie în cea mai puternică poziție posibilă pe câmpul de luptă și pentru a ne asigura că se vor putea apăra acum și pe termen lung”, a afirmat Matthew Miller, într-o conferință de presă.
Întrebat de un jurnalist dacă se așteaptă la progrese concrete la reuniunea miniștrilor de Externe, oficialul american a refuzat să anticipeze deciziile.
”De fiecare dată când ne întâlnim la nivelul aliaților NATO, inclusiv la nivelul miniștrilor de Externe, ai Apărării sau la summituri, o dată pe an, discutăm despre progresele Ucrainei spre NATO și vom continua să discutăm despre acest lucru aici. Vom discuta despre cum putem continua interoperabilitatea pentru a ne asigura că Ucraina poate lucra cu aliații din NATO și despre reformele pe care Ucraina continuă să se realizeze pentru pregătirea direcției spre NATO. Nu vreau să anticipez acțiunile care ar putea fi decise la această reuniune, dar, cu siguranță, de fiecare dată când ne întâlnim la nivelul aliaților și cu omologii ucraineni reprezintă un pas important pe drumul spre admiterea în NATO”, a subliniat Matthew Miller.
Președintele Volodimir Zelenski a sugerat, vineri, că ar putea accepta un armistițiu cu Rusia dacă Ucraina ar fi invitată să adere la NATO în scurt timp, cu posibilitatea de a recupera ulterior teritoriile aflate sub controlul armatei ruse.
”Dacă vrem să oprim etapa fierbinte a războiului, ar trebui să plasăm sub umbrela NATO teritoriul ucrainean aflat sub controlul nostru, ar trebui să facem rapid acest lucru, iar, ulterior, Ucraina să poată recupera restul teritoriului prin discuții diplomatice”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului Sky News.
Andrii Sybiha, ministrul de Externe de la Kiev, le-a cerut omologilor săi din NATO să adreseze invitația integrării Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.
”Invitația nu ar trebui percepută ca fiind o escaladare. Dimpotrivă, înțelegând clar că admiterea Ucrainei în NATO este inevitabilă, Rusia își va pierde unul dintre argumentele principale de a continua acest război injust. Vă îndemn să susțineți decizia de a invita Ucraina să adere la NATO cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe din 3-4 decembrie 2024”, a scris Andrii Sybiha.
Administrația Vladimir Putin a semnalat constant că nu va accepta aderarea Ucrainei la NATO. Este improbabil ca statele NATO să accepte integrarea unei țări implicate într-un război, în contextul în care evită intrarea într-un conflict militar direct cu Rusia.
Foto: Profimedia
Video: Departamentul de Stat
Citește și: