Prima pagină » Știri externe » Administrația SUA respinge criticile ”inexacte” ale Israelului privind negocierile cu Hamas

Administrația SUA respinge criticile ”inexacte” ale Israelului privind negocierile cu Hamas

Administrația Joe Biden a respins, marți seară, criticile Israelului privind refuzul SUA de a bloca în Consiliul de Securitate al ONU rezoluția privind armistițiul, Washingtonul argumentând că pozițiile Guvernului Benjamin Netanyahu sunt ”inexacte” și semnalând continuarea eforturilor diplomatice pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

”Relația dintre SUA și Israel este îndelungată, Israelul este de mult timp aliat al SUA, iar președintele a spus clar că Statele Unite vor susține mereu dreptul Israelului de a se apăra. Acest lucru a fost adevărat înainte de acțiunea noastră din Consiliul de Securitate ONU și rămâne adevărat astăzi. Așa cum am spus ieri, poziția noastră și poziția din acea rezoluție și decizia noastră de a nu o bloca este că trebuie să existe un armistițiu, trebuie să fie eliberați ostaticii. Este poziția noastră și noi am crezut că a fost și poziția Israelului, pentru că Israelul a purtat negocieri pentru a încerca să obțină un armistițiu și eliberarea ostaticilor. Din punctul nostru de vedere, nu există o distanță între poziția noastră și cea a Israelului, noi credem că poziția susținută ieri în Consiliul de Securitate a fost cea pe care Israelul încerca să o obțină în negocierile aflate în curs”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Nu spun că nu există lucruri asupra cărora să avem disensiuni cu Israelul. Există, în mod evident. În ultimele luni au fost lucruri asupra cărora am avut dezacorduri cu Israelul, am fost direcți și sinceri cu ei, iar conversațiile despre acele disensiuni au fost făcute publice, aici și în alte locuri”, a precizat Matthew Miller, într-o conferință de presă.

Guvernul israelian a semnalat că refuzul SUA de a bloca prin veto rezoluția privind armistițiul a obstrucționat negocierile pe tema ostaticilor. Întrebat despre acest lucru, Miller a subliniat că este o poziție ”inexactă”.

”Acel comunicat, care cred că susținea că Hamas s-a retras de la negocierile pe tema ostaticilor și a respins recentele propuneri din cauza rezoluției ONU, acel comunicat este inexact din aproape toate punctele de vedere, este incorect față de ostatici și față de familiile acestora. Explicațiile din răspunsul Hamas transmis publicului provin din presă, nu aceasta este esența răspunsului și vă pot spune că acel răspuns era pregătit înaintea votului Consiliului de Securitate, nu după vot”, a subliniat Miller.

”Statele Unite nu intenționează să se implice în retorici care să distragă atenția, vom continua acțiunile pentru a încerca să aducem ostaticii acasă”, a insistat Matthew Miller.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat, luni, un proiect de rezoluție care prevede instituirea unui armistițiu între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Rezoluția prevede ”un armistițiu imediat pe durata Ramadanului”, care ”să conducă la un armistițiu durabil”, precum și ”eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor” israelieni din Fâșia Gaza.

Imediat după aprobarea rezoluției, premierul Benjamin Netanyahu a anulat vizita unei delegații guvernamentale israeliene la Washington.

”Statele Unite au renunțat la poziția din Consiliul de Securitate ONU, acolo unde în urmă cu doar câteva zile stabiliseră o condiționalitate între un armistițiu și eliberarea ostaticilor. Renunțarea la această poziție afectează atât efortul de război, cât și eforturile de eliberare a ostaticilor, oferind grupului Hamas speranța că presiunile internaționale îi vor permite să obțină un armistițiu fără eliberarea ostaticilor”, a comunicat Biroul premierului israelian.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă, s-a declarat ”nedumerit” în legătură cu reacția Israelului, exprimând ”dezamăgire” că Guvernul Netanyahu nu vrea continuarea consultărilor pe tema operațiunilor din Rafah.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comandant al Gardienilor Revoluției din Iran și militari sirieni, uciși în BOMBARDAMENTE atribuite Statelor Unite și Israelului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și