Administrația SUA speră să evite un război între Israel și Iran /Este necesară revenirea la „negocierile pentru ARMISTIȚIU”

Publicat: 10/10/2024, 22:22

Administrația Joe Biden speră că riposta Israelului contra Iranului va permite evitarea unui conflict de amploare în Orientul Mijlociu, a transmis joi seară Departamentul american al Apărării, pledând pentru reluarea negocierilor în vederea armistițiilor în Fâșia Gaza și Liban.

Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat, într-o conferință de presă, că operațiunile terestre ale armatei israeliene în sudul Libanului vor rămâne ”limitate ca amploare și durată”, având rolul distrugerii ”infrastructurii grupului Hezbollah”.

Întrebat despre planul Guvernului Benjamin Netanyahu de a riposta la atacul iranian cu rachete balistice și despre recomandările secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, pentru președintele Joe Biden, în scopul evitării periclitării forțelor americane din Orientul Mijlociu, Pat Ryder a afirmat că Washingtonul speră să evite escaladarea conflictelor.

”Nu voi discuta despre recomandările secretarului Apărării pentru președinte, sunt informații confidențiale, dar, repet, în Orientul Mijlociu, noi ne concentrăm pe anumite lucruri: protejarea forțelor americane și a cetățenilor americani din regiune, susținerea apărării Israelului, colaborarea cu agenția internă și cu partenerii din regiune pentru crearea condițiilor ca, în definitiv, să revenim la negocierile pentru un armistițiu și la rezolvarea tensiunilor prin mijloace diplomatice”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că Guvernul Benjamin Netanyahu pregătește un atac ”mortal, precis și surprinzător” împotriva Iranului.

”Oricine ne atacă va fi rănit și va suporta prețul. Atacul nostru va fi mortal, precis și surprinzător, nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, vor vedea rezultatele”, a afirmat Yoav Gallant.

Biden a cerut Israelului o ripostă „proporționată” contra Iranului

Președintele Joe Biden a avut miercuri o discuție ”productivă” cu premierul Benjamin Netanyahu despre potențiala ripostă israeliană la atacul iranian cu rachete balistice.

”Au fost discuții directe, productive, între președintele SUA și premierul Israelului, au discutat despre o serie de probleme. După cum știți, Statele Unite și Israelul au purtat discuții începând de săptămâna trecută, după atacul Iranului, discuțiile au continuat acum între președinte și prim-ministru, nu voi intra în detalii”, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Președinția SUA a anunțat ulterior că Joe Biden ”a condamnat în mod clar” atacul Iranului și a reafirmat sprijinul pentru Israel, fără a face vreo referire la potențiala ripostă israeliană. Președintele Joe Biden a cerut Guvernului Benjamin Netanyahu să evite atacarea instalațiilor petroliere iraniene.

”Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte variante în afară de atacarea instalațiilor petroliere”, a afirmat Biden acum câteva zile.

De altfel, președintele SUA se așteaptă la o reacție ”proporționată” a Israelului și a anunțat clar că se opune unui atac asupra obiectivelor nucleare iraniene.

”Răspunsul este nu. Este clar că Iranul a deviat de la linia normală. Noi, liderii țărilor din Grupul G7 suntem de acord că au dreptul să riposteze, dar proporționat”, a subliniat Biden săptămâna trecută.

Iranul a lansat, săptămâna trecută, peste 180 de rachete balistice spre Israel ca ripostă la o serie de atacuri comise de armata israeliană în ultimele luni. Regimul islamist iranian a precizat că atacurile cu rachete balistice sunt riposte la bombardamentele israeliene asupra Beirutului și Teheranului. În atacul de la Teheran a fost eliminat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas, în timp ce bombardamentul de la Beirut s-a soldat cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției, Abbas Nilforousan. Peste 2.100 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Beirutului. Alte peste 10.000 de persoane au fost rănite.

Foto: Profimedia

Citește și:

Franța așteaptă EXPLICAȚII din partea Israelului după atacurile asupra pozițiilor trupelor ONU din Liban /„Este necesar armistițiu”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care șoferul accelerează și mașina cade în gol, la Pasajul Lujerului
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Vești bune pentru turiștii români. Noul drum care leagă Bulgaria de Grecia va fi realizat...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin...
Ursula von der Leyen, replică distrugătoare pentru Viktor Orban: „I-ar fi învinovățit pe unguri pentru...
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie...
Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2025. Cu cât se vor majora, anunțul oficial...
Sudor, instalator sau lăcătuş, noile meserii căutate de Generaţia Z. Ce salarii primesc la angajare
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Cum semnalizezi corect în sensul giratoriu dacă mergi pe direcția înainte?
Kremlinul confirmă că Trump i-a trimis teste Covid lui Putin în plină criză pandemică
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Românii care trebuie să schimbe buletinul! Legea spune clar: Este obligatoriu
Așteptarea ia sfârșit. 1 noiembrie vine cu mai mulți bani pentru acești pensionari
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
VIDEO. Angela Similea, prezență rafinată la spectacolul dedicat lui Dan Spătaru. Mirabela Dauer nu și-a...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
TikTok, acuzată că are un algoritm care este „inductor de dopamină”