Prima pagină » Știri externe » Afganistan: O nouă lege amenință drepturile femeilor

Afganistan: O nouă lege amenință drepturile femeilor

Afganistan: O nouă lege amenință drepturile femeilor
Conservatorii afgani pun presiuni pentru adoptarea unei legi care dă femeilor dreptul de a refuza să depună mărturie în cazurile de violență domestică, confrom The Guardian.

Conservatorii afgani pun presiuni pentru adoptarea unei legi care dă femeilor dreptul de a refuza să depună mărturie în cazurile de violență domestică, confrom The Guardian. Activiștii pentru drepturile omului avertizează acum că drepturile femeilor, și așa foarte fragile, sunt amenințate.

Discuțiile au loc în contextul în care trei oameni condamnați pentru torturarea Saharei Gul, o fetiță afgană,  au fost eliberați.

Cele două evenimente adus noi limite drepturilor pe care le au femeile în Afganistan, acestea fiind victime și ale oamenilor de rând, dar și ale legislatorilor.

„Ultimele două luni au fost o adevărată paradă a ororilor pentru drepturile femeilor din Afganistan. Căsătoria forțată, la vârste fragede, violența domestică și traficul de persoane – aceste fapte sunt aproape de fiecare dată comise de împotriva femeilor chiar de către membrii familiilor”, a declarat Heather Barr, cercetător la Human Rights Watch, citată de The Guardian.

Hearther Barr mai avertizează că adoptarea noii legi va lăsa fameile din Afganistan fără protecție legală împotriva violențelor. Aceasta ar interzice membrilor familiei să depună mărturii în procese, lucru ce ar face ca majoritatea cazurilor nici să nu ajungă în tribunale, căci majoritatea violențelor au loc chiar în familie.

Vinovații în cazul Saharei Gul au fost condamnați anul trecut la 10 ani de închisoare. Soție la vârsta de 12 ani, Sahar a fost supusă la o totură inimaginabilă chiar de către familia ei. Aceștia au înfometat-o și au ținut-o în lanțuri într-o baie aflată la subsol. A fost bătută și arsă cu bare încinse. Săptămâna trecută, soacra, socrul și cumnata fetei au fost eliberați din închisoare, argumentul fiind lipsa probelor.

„Decizia s-a bazat pe lipsa probelor, dar oamenii care ar fi putut aduce probele nici nu au fost informați că trebuie să se prezinte”, a declarat Kimberlez Motlez, un avocat american citat de The Guardian, ce a preluat cazul Saharei Gul. Acesta a mai adăugat că în sala de judecată nu s-a aflat nici măcar procurorul, ci doar apărătorii celor acuzați, deși legea afgană prevede obligația ca avocații victimei și procurorul să fie prezenți.

„”Nu știm unde sunt acum … Sahar Gul este foarte speriată și îi vrea pe aceștia în închisoare pentru tot restul vieții lor”, a declarat Manizha Naderi, director executiv al Women for Afgan Women, citată de The Guardian.

(Elena Anghelina)

 

Citește și