Premierul Afganistanului, Mohammad Hassan Akhund, a declarat, în cadrul unui mesaj video, că regimul taliban de la Kabul își dorește relații pașnice cu restul lumii.
De asemenea, el a făcut apel la ONG-urile internaționale să ajute Afganistanul, în contextul în care țara se îndreaptă către o catastrofă umanitară iarna aceasta, informează Agerpres.
El a transmis mesajul printr-o înregistrare audio de jumătate de oră, difuzată de televiziunea publică RTA, cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor cu reprezentanții SUA la Doha, capitala Qatarului.
Akhund nu a apărut încă în public de la numirea sa în funcţia de prim-ministru pe 7 septembrie, la fel ca liderul suprem al mişcării, Mullah Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut public de la preluarea puterii de către talibani la mijlocul lunii august.
„Nu vrem să ne amestecăm în afacerile interne ale ţărilor străine, să le creăm probleme, nesiguranţă la ei acasă și nimeni nu poate dovedi că am făcut acest lucru în ultimii douăzeci de ani. Ne dorim, de asemenea, relaţii economice bune cu alte țări”, a spus premierul afgan.
Mesajul său vine în contextul în care Akhund a fost puternic criticat pe reţelele sociale locale pentru tăcerea sa prelungită, în timp ce ţara se confruntă cu o criză economică gravă, iar ONU se teme de o criză umanitară majoră la începutul unei ierni aspre.
După schimbarea de regim, Washingtonul a îngheţat activele Băncii Centrale Afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au suspendat ajutoarele pentru Kabul.
La Doha, talibanii vor cere din nou ridicarea acestor sancţiuni şi reluarea ajutorului internaţional pentru a împiedica sărăcirea şi înfometarea majorităţii populaţiei (aproximativ 40 de milioane de locuitori).
Milioane de cetățeni afgani, printre care și copii, ar putea să moară de foame în cazul în care comunitatea internațională nu ia măsuri urgente pentru a scoate Afganistantul din pragul colapsului, potrivit unui oficial ONU.
Avertismentul a fost lansat de David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite.
Acesta a solicitat deblocarea de urgență a fondurilor umanitare pentru Afganistan.
Potrivit oficialului ONU, 22,8 milioane de persoane, adică mai bine de jumătate din populația de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului, se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută și „se îndreaptă către foamete”.