Prima pagină » Știri externe » Aflat la București, ministrul britanic pentru Europa face un anunț pentru românii care vor să se stabilească în Anglia din 2014

Aflat la București, ministrul britanic pentru Europa face un anunț pentru românii care vor să se stabilească în Anglia din 2014

Aflat la București, ministrul britanic pentru Europa face un anunț pentru românii care vor să se stabilească în Anglia din 2014
Ce se va întâmpla din 2014

David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, aflat marți în vizită la București, a încercat să pună punct speculațiilor privind noi restricții pentru români și bulgari post-2014 și a subliniat că țara lui își va deschide piața muncii pentru noi.

Întrebat de gândul dacă guvernul lui David Cameron are estimări privind numărul de români și bulgari care ar urma să se stabilească în Regatul Unit după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, în 2014 – după cum a declarat vicepremierul Nick Clegg în urmă cu trei săptămâni – , Lidington a răspuns imediat că nu există așa ceva.

Totodată, la întrebarea gândul privind posibilitatea ca Marea Britanie să introducă o garanție pe care românii și bulgarii ce se stabilesc în Anglia ar trebui să o plătească, după cum s-a scris recent în presa europeană și românească, răspunsul a fost tot negativ, ministrul britanic subliniind că o astfel de măsură ar fi contrară actualei legislații europene și că, dacă ar fi impusă, ar trebui aplicată tuturor cetățenilor UE, inclusiv britanicilor.

„Vreau să conlucrăm pentru a clarifica orice neînțelegere privind abordarea britanică a libertății de mișcare de pe piața europeană a muncii. Este un subiect important, care naște îngrijorări firești, însă cred că relația noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică”, a declarat David Lidington. El a rezumat, mai departe, poziția Marii Britanii în această chestiune: „Regatul Unit își va deschide piața muncii pentru muncitorii români și bulgari începând cu 2014. Suntem obligați de tratatele europene să facem acest lucru și nu intenționăm să facem altceva. Recunoaștem și considerăm binevenit impactul pozitiv pe care îl au cetățenii UE ce își exercită libertățile fundamentale, libertăți de care se bucură zilnic și 1,5 milioane de cetățeni britanici care trăiesc, muncesc sau studiază altundeva în UE”.

Ministrul conservator a precizat că țara lui recunoaște și prețuiește contribuția adusă de „zeci de mii de români harnici în UK”, fie că este vorba despre muncitorii „high skilled”, de constructori, agricultori etc.

„Construim acum în Marea Britanie un sistem de imigrație care să funcționeze în slujba interesului național, să susțină economia, continuând să atragă cele mai mari talente globale, inclusiv din România și Bulgaria, și, în același timp, să protejeze serviciile publice și sistemul ajutoarelor sociale, punând punct imigrației ilegale și abuzurilor”, a declarat britanicul.

Estimări de români? Ministrul Imigrației: Nu! Vicepremierul: Da! Lidington: Nu!

Întrebat de gândul dacă guvernul din care face parte are sau nu estimări privind numărul de români și bulgari care ar urma să se stabilească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, când se deschide piața britanică a muncii, Lidington a răspuns că nu există astfel de estimări sau vreun document intern cu aceste cifre.

„Răspunsul este clar: nu. Nu există estimări exacte. Sunt diferite think-tank-uri independente sau economiști care spun ce numere cred că vor fi, însă nu există estimări oficiale. Aceasta pentru că predicțiile au fost atât de eronate în cazul Poloniei și pentru că există numeroase variabile. Pur și simplu, nu vedem rostul înaintării unor pronosticuri care, mai mult ca sigur, vor fi invalidate. Nu, nu există măsurători, nu avem niciun document ascuns cu cifre”, a declarat Lidington.

Totuși, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, vicepremierul britanic, Nick Clegg, declara, pentru prima oară de la izbucnirea polemicii privind „hoardele de români și bulgari” care ar urma să „invadeze” Regatul, că guvernul are estimări interne, dar că nu pretinde că cifrele de care dispune sunt date științifice. Cu numai o săptămână înainte de declarația vicepremierului, însă, Mark Harper, ministrul Imigrației, îi transmitea în scris Parlamentului britanic că guvernul nu a pregătit estimări privind numărul de români și bulgari, pentru că „sunt slabe șanse să fie de încredere, dat fiind că ele depind de multe variabile”.

Confruntat cu aceste contradicții, David Lidington a spus încă o dată că nu există estimări. Ceea ce există, totuși, a adăugat el, este o lucrare făcută de un think-tank economic, care nu conține prognoze în cifre, ci este mai degrabă o analiză descriptivă.

„Nu, am spus că nu există estimări, însă există o lucrare pe care o vom publica foarte curând, făcută de un think-tank economic independent, care a primit această sarcină din partea Ministerului de Externe. Lucrarea tratează factorii care ar putea influența mișcarea (imigraționistă, n.red.), dar nu conține estimări, pentru că nu considerăm că este posibil să facem estimări corecte. Lucrarea ia în considerare starea economiilor din România și Bulgaria, dar și din Marea Britanie și celelalte 24 de state UE”, a explicat Lidington.

Ministrul britanic a adăugat că, uitându-ne la ce s-a întâmplat cu celalte țări care au ridicat deja restricțiile de pe piața muncii, se poate observa că nu a existat o creștere dramatică a numărului de români și bulgari care s-au stabilit acolo. „Cu siguranță nu ca în cazul Poloniei, când a aderat la UE”, a precizat ministrul.

Garanțiile – pentru pakistanezi, nu pentru români și bulgari

Rugat de gândul să confirme sau să infirme un alt subiect pe marginea căruia s-a speculat recent în presa românească și internațională, acela al unor garanții de mii de lire pentru imigranții români și bulgari care se stabilesc în UK, Ledington a răspuns că nu se ia în calcul o astfel de măsură.

„Este o idee care există de mult timp în cazul populației non-UE-EEA (European Economic Area, n.red.). Spre exemplu, în zona pe care o reprezint, am o populație considerabilă de pakistanezi, care respecta tradiția căutării unui soț sau a unei soții din Pakistan. Uneori, căsniciile se destramă, iar persoanele nu își pot găsi loc de muncă etc. Și ideea ar fi că dacă ar exista o garanție pentru ei. Dar, în cazul populației UE-EEA, introducerea de garanții ar trebui să fie valabilă pentru toți cetățenii din statele membre, inclusiv pentru britanici care s-ar întoarce în țară după ce au fost plecați pentru o perioadă îndelungată de timp”, a răspuns ministrul britanic.

Autor