AFP: Berezovski era depresiv, dar nu suicidar sau dornic de a se apropia de Putin

AFP: Berezovski era depresiv, dar nu suicidar sau dornic de a se apropia de Putin
Publicat: 24/03/2013, 16:57
Actualizat: 26/03/2013, 15:26

Boris Berezovski, care a decedat sâmbătă în apropiere de Londra, părea depresiv în ultimele luni, potrivit apropiaților săi, care nu cred însă că acesta s-ar fi sinucis sau că i-ar fi cerut lui Vladimir Putin, inamicul său declarat, permisiunea de a se întoarce în Rusia, relatează AFP.

Boris Berezovski „traversa bineînțeles o perioadă de stres puternic, cred că avea simptome apropiate depresiei”, a declarat pentru postul de televiziune Dojd Aleksandr Goldfarb, care conduce la New York Fundația internațională pentru libertățile civile (IFCL), creată în 2000 de Berezovski pentru a finanța organizațiile neguvernamentale din Rusia.

Fostă eminență gri a Kremlinului în timpul lui Boris Elțîn, căzut în dizgrație odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a refugiat la Londra, unde a obținut statutul de refugiat politic în 2003.

„Era deprimat, melancolic, nu mai semăna cu acel Boris jovial pe care l-am cunoscut în toți acești ani”, a adăugat Goldfarb, afirmând că l-a văzut pe Berezovski ultima dată în noiembrie și că a vorbit cu el la telefon în urmă cu trei săptămâni.

În ceea ce privește scrisoarea pe care Berezovski, considerat drept oaia neagră a Kremlinului, i-ar fi trimis-o lui Vladimir Putin pentru a-și recunoaște greșelile, pentru a cere iertare și a solicita permisiunea de a se întoarce în Rusia, Goldfarb și-a exprimat îndoiala.

La scurt timp după anunțul decesului lui Boris Berezovski, sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că oligarhul a trimis o scrisoare în acest sens Kremlinului „în urmă cu ceva timp, poate două luni”.

„Atât timp cât Dmitri Peskov și șeful lui nu arată niciun facsimil a scrisorii, se poate spune orice, întrucât acești oameni mint cum respiră”, a declarat Goldfarb, fost disident sovietic exilat în 1975.

Un alt prieten al lui Boris Berezovski, imigrant la Londra, ca și el, de la începutul anilor 2000, a respins, de asemenea, ipoteza unei sinucideri și o tentativă de apropiere de Kremlin.

„Nu este posibil ca Berezovski să se fi sinucis. Cei care îl cunosc știu bine că este imposibil”, a declarat pentru postul de televiziune Dojd Andrei Sidelnikov.

Întrebat despre scrisoarea despre care a vorbit purtătorul de cuvânt al lui Putin, Sidelnilov a adăugat: „Nu cred deloc în existența unei astfel de scrisori. Se poate inventa orice”.

Un om de afaceri rus refugiat și el la Londra în urma unor probleme cu justiția în Rusia, Evgheni Cicivarkin, a mers și mai departe, sugerând că Boris Berezovski ar fi putut fi ucis. „Inamicii lui Putin nu sunt în siguranță nicăieri deoarece acest om este criminalul cel mai periculos”, a declarat el pentru televiziunea Dojd.

„El era foarte abătut, părea epuizat, avea privirea ternă. Era pregătit să se întoarcă în Rusia cu orice condiție”, a afirmat la rândul său la postul de radio Ecoul Moscovei liderul Partidului Liberal-Democrat, populistul Vladimir Jirinovski, afirmând că s-a întâlnit din întâmplare cu Berezovski în ianuarie în timp ce era în vacanță la Marea Roșie.

Această stare depresivă avea câteva motive: partenera lui Berezovski, Elena Gorbunova, l-a părăsit în toamnă, cerând compensații financiare importante, în timp ce afacerile oligarhului treceau printr-o perioadă dificilă, potrivit presei.

În august, Berezovski a pierdut procesul împotriva miliardarului pro-Kremlin Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, căruia a fost condamnat să-i plătească 41 de milioane de euro.

Într-un interviu publicat sâmbătă seara pe site-ul versiunii în rusă a revistei Forbes, Boris Berezovski declara că „viața sa nu mai are sens”, potrivit autorului articolului, care afirmă că s-a întâlnit cu el cu o zi înainte de deces.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Strict SECRET în România. Decizia care-l face fericit pe Iohannis. Ordin la Guvern
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×