AFP: Casa Albă, neclară cu privire la următoarele acțiuni în dosarul sirian
Casa Albă s-a arătat neclară, miercuri, cu privire la următoarele acțiuni în dosarul sirian, după ce președintele Barack Obama a respins perspectiva lansării unei intervenții militare, oferind șanse unei inițiative diplomatice a Rusiei, relatează AFP.
Marți seara, în timpul unui discurs solemn susținut la Casa Albă, Obama a evocat mai multe argumente în favoarea lansării unui atac militar împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, denunțând un atac chimic „revoltător” împotriva civililor.
Însă președintele american s-a ferit să spună cât timp va oferi diplomaților în vederea finalizării unui eventual acord prin care arsenalul chimic sirian ar fi plasat sub control internațional, un plan propus luni de Moscova și acceptat de Damasc.
Obama „nu vrea să impună constrângeri”, observă James Goldgeier, decanul Școlii de Diplomație de la American University din Washington.
Președintele american a fost criticat de către unii aleși și editorialiști deoarece nu a dat curs avertismentelor din august 2012 cu privire la „linia roșie”, care ar fi depășită, în opinia lui Obama, în cazul unui atac chimic al Damascului. Ori, asemenea atacuri au fost constatate încă din iunie.
În acest context, inițiativa rusă a constituit un balon de oxigen pe fondul unui Congresul și unei opinii publice sceptice față de o nouă intervenție americană în Orientul Mijlociu.
Miercuri, cu o zi înainte de discuțiile de la Geneva între secretarul de Stat american John Kerry și șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a refuzat să vorbească despre termene limită pentru Siria.
„Nu am un program pe care să vi-l comunic”, a afirmat el. „Ceea ce pot să spun este că, în mod evident, aceasta va dura un anumit timp (…), dar tactici de întârziere nu ne interesează”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Kenneth Pollack, de la institutul Brookings, îi reproșează lui Obama că nu a stabilit un calendar în baza căruia regimul de la Damasc să renunțe la armele sale chimice.
„Toată lumea trebuie să știe cum președintele va evalua succesul sau eșecul inițiativei ruse și cât timp îi va oferi”, afirmă expertul.
În opinia lui Goldgeier, absența unui calendar ar putea duce la un eșec lent al planului anunțat de Moscova.
„Nu va exista vreo acțiune pe frontul diplomatic dacă sirienii și rușii cred că amenințarea americană privind utilizarea forței nu este demnă de încredere” și va fi „dificil dacă nu există niciun termen”, notează el.
Rusia, aliata Siriei, a blocat până în prezent orice rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în acest dosar. Marți, Rusia și-a manifestat ostilitatea față de un plan francez care stabilește un calendar.
În Congres, căruia Obama i-a cerut marți să suspende organizarea unui vot cu privire la recurgerea la forță în Siria după ce l-a solicitat la 31 august, la zece zile după atacul chimic, unii aleși se întreabă când vor fi consultați din nou.
Senatorul democrat Bob Casey a vorbit pentru CNN despre dorința sa de a oferi un termen „foarte limitat”, care ar putea să dureze câteva săptămâni.
Liderul democraților din Senat, Harry Reid, a avertizat, la rândul său, că rezoluția privind recurgerea la forță în Siria va fi repusă pe ordinea de zi dacă Rusia și Siria nu vor lua în mod serios planul de plasare sub control a arsenalului chimic al Damascului.
Obama, care a spus în trecut că poate acționa fără acordul Congresului, a sugerat marți că ar putea lansa atacuri, subliniind că forțele armate americane sunt „pregătite să acționeze în cazul în care diplomația eșuează”.