Franța și Polonia s-au confruntat, în trecut, cu polemici similare cu cea existentă în România, între președinte și premier, privind reprezentarea țării la reuniunile europene, notează Agenția France Presse.
AFP prezintă situația din România, unde Parlamentul a adoptat declarația propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru, și nu președintele, trebuie să prezinte poziția României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.
„Decizia, care nu are caracter constrângător, riscă să îl nemulțumească pe președinte, care a reprezentat permanent România la summiturile europene după 2008”, apreciază AFP.
„Polemici similare au avut loc în Franța, în timpul mandatului președintelui François Mitterrand și celui al premierului Jacques Chirac, apoi, între Chirac, devenit președinte, și premierul Lionel Jospin”, precizează agenția de știri franceză, reamintind că Jacques Chirac și Lionel Jospin au asistat de mai multe ori împreună la summiturile Consiliului European.
„Și Polonia s-a confruntat cu o situație similară în timpul mandatului președintelui ultraconservator Lech Kaczynski, care nu a ezitat, în 2009, să închirieze un avion pentru a se deplasa la Bruxelles, în contextul în care premierul liberal Donald Tusk încerca să îl împiedice să asiste la un summit al Consiliului European”, observă AFP.
Citește și INTERVIURILE GÂNDUL. Wilfried Martens, liderul PPE: „De când sunteți membru UE, președintele a participat, fără discuții, la Consiliul European. Cutuma constituțională trebuie respectată”
Citește și Cine crede Mircea Geoană că ar trebui să meargă la Consiliul European: Traian Băsescu sau Victor Ponta? PLUS: ce se va întâmpla cu Grecia
Citește și Scaunele. De V. Ponta și T. Băsescu
Citește și Cine merge la Consiliul European. Băsescu: „Nu comentez declarațiile premierului. Toate instituțiile să respecte Constituția”
Citește și Ziua Copilului de la Victoria