AFP: Șoc și groază în lume, după atacul sângeros comis la Charlie Hebdo
De la Tokyo până la Washington, oficiali și șefi de stat din lume și-au multiplicat mesajele de susținere față de Franța și și-au exprimat repulsia față de atacul împotriva Charlie Hebdo.
Politicieni, capete încoronate, între care regina Elizabeth II și regele Belgiei, organizații internaționale și instituții de presă din lumea întreagă au adus omagii victimelor (12 morți și 11 răniți) acestei „zile negre pentru libertatea de exprimare”.
„Franța și minunatul oraș Paris, unde a avut loc acest atac scandalos, reprezintă o referință atemporală care va dăinui dincolo de percepția odioasă a acestor criminali”, a declarat președintele Statelor Unite, Barack Obama, citat într-un comunicat.
Secretarul de Stat american, John Kerry, s-a adresat în limba franceză familiilor victimelor și poporului francez pentru a-și exprima compasiunea și solidaritatea.
„Suntem cu toții francezi”, a afirmat șeful Guvernului italian, Matteo Renzi, aflat în vizită la Ambasada Franței de la Roma.
Șeful Guvernului britanic, David Cameron, a reacționat primul, condamnând un atac terorist „revoltător”.
„Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului și pentru apărarea libertății presei. Acești oameni nu vor putea niciodată să ne îndepărteze de valorile noastre „, a afirmat Cameron într-un mesaj postat pe Twitter.
Președintele rus, Vladimir Putin, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a denunțat terorismul „sub toate formele sale”, în timp ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a evocat „un act intolerabil, o barbarie” care „ne privește pe toți atât ca oameni, cât și ca europeni”.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat „bulversată” de un „atentat abominabil”.
La Vatican, Papa Francisc a condamnat „cu cea mai mare fermitate oribilul atentat” de la Paris.
În Norvegia, o țară îndoliată de un carnagiu provocat de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik (77 de morți în 2011), principalii oficiali politici și-au exprimat în franceză pe Twitter dezgustul față de acest atac.
În Turcia, Guvernul islamo-conservator a condamnat ferm atacul de la Paris, avertizând totodată în privința pericolului islamofobiei. „Sperăm că autorii atacului vor fi prinși și prezentați justiției cât mai repede posibil”, a declarat președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.
„Există, de asemenea, atentate teroriste comise de credincioși aparținând altor religii”, a subliniat ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu, calificând islamul drept o „religie a păcii”.
Iranul a subliniat că „orice act terorist contra (unor persoane) nevinovate este străin gândirii și învățăturilor islamului”. Evocând scandalul caricaturilor profetului Mahomed care a provocat manifestații la Teheran, Iranul a adăugat că „a te servi de libertatea de exprimare și idei radicale (…) pentru a umili religii divine și valorile și simbolurile lor este inacceptabil”.
Liga Arabă și numeroase state membre ale acestei organizații au condamnat „cu forță acest atac terorist”. Al-Azhar, principala autoritate a islamului sunnit, a deplâns un atac „ucigaș”, subliniind că „islamul condamnă orice tip de violență”.
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a denunțat „un act groaznic care se împotrivește principiilor religiei și moralei”.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că „dacă nu vom lupta în mod coerent, hotărât și împreună, actele îngrozitoare precum cele care au fost comise astăzi (miercuri) la Paris vor continua”. „Terorismul islamist nu are frontiere”, a apreciat el.
Premierul australian, Tony Abbott, a condamnt „actul barbar” de la Paris, adăugând că „Australia este alături de poporul și Guvernul Franței în această perioadă dificilă”.
– „Zi neagră pentru libertatea de exprimare”
Reacția presei internaționale a fost extrem de puternică.
„Crima comisă în biroul săptămânalului francez Charlie Hebdo, la Paris, relevă o oroare absolută”, a apreciat Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), cu sediul la Bruxelles.
„Un atac barbat precum acesta este un caz fără precedent”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al Reporteri fără Frontiere (RSF).
Amnesty International a evocat o „zi neagră pentru libertatea de exprimare”. „Dar, înainte de toate, este o tragedie umană teribilă”, a adăugat Stephan Oberreit, directorul filialei franceze a Amnesty International.
Tim Wolff, redactorul-șef al publicației satirice germane „Titanic”, a declarat pentru „Wiesbadener Kurier” că nu își va restrânge munca după acest atac. Dimpotrivă, el crede că atacul de la Paris le oferă un motiv în plus autorilor de satiră pentru a-și continua activitatea.
Măsurile de securitate au fost sporite, miercuri, la sediul publicației daneze Jyllands-Posten. Această publicație a declanșat o polemică în 2005 în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed, care au fost reproduse de Charlie Hebdo câteva luni mai târziu.
Kurt Westergaard, autorul celor mai controversate caricaturi, care a scăpat unei tentative de asasinat în 2010, s-a declarat șocat de atacul „înfricoșător și groaznic” împotriva Charlie Hebdo.
Scriitorul Salman Rushdie a declarat că satira trebuie să vizeze religiile. Autorul „Versetelor satanice”, care a fost constrâns să trăiască aproape zece ani în clandestinitate după o fatwa emisă împotriva sa de ayatollahul Khomeini în 1989, și-a exprimat „solidaritatea cu Charlie Hebdo”, făcând apel la „apărarea artei satirei”.
În Africa de Sud, caricaturistul Zapiro a apreciat că atacul împotriva Charlie Hebdo pune „grav în pericol libertatea de exprimare”.