Africa a reușit eradicarea uneia dintre cele mai periculoase boli virale
Comisia Africană pentru Certificare, aflată în subordinea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), urmează să anunțe că Africa a reușit eradicarea poliomielitei.
Poliomielita este una dintre cele mai periculoase boli virale și afectează în mod obișnuit copiii sub cinci ani, uneori ducând la paralizie.
Boala poate duce la moartea persoanelor infectate atunci când afectează mușchii aparatului respirator, informează BBC.
Cu câteva decenii în urmă, zeci de mii de copii rămâneau paralizați în Africa din cauza virusului. Spre exemplu, în 1996, peste 75.000 de copii au rămas paralizați din cauza poliomielitei pe continentul african.
În prezent, boala mai este prezentă doar în Afganistan și Pakistan.
BBC notează că nu există tratament în acest moment pentru poliomielită, dar vaccinul împotriva acestei boli asigură imunitate pe viață.
Nigeria este ultima țară africană care a reușit eradicarea poliomielitei, în contextul în care, acum zece ani, țara înregistra mai bine de jumătate dintre cazurile înregistrate la nivel mondial.
Poliomielita a fost în cele din urmă eradicată în Nigeria cu ajutorul unei campanii susținute de vaccinare, care a implicat eforturi uriașe.
Ce este poliomielita și cum a fost ea eradicată în Africa?
Poliomielita este o boală provocată de poliovirus. Boala se transmite de la om la om, în special prin intermediul apei contaminate. Boala afectează sistemul nervos și poate duce la paralizie.
Două dintre cele trei tulpini ale poliovirusului au fost deja eradicate la nivel mondial, iar acum Africa a reușit eradicarea și celei de-a treia tulpini.
Peste 95% dintre africani au fost deja imunizați. Acesta a fost, de altfel, nivelul cerut de OMS pentru a considera poliomielita eradicată pe continent.
Acum, în Africa mai există doar virusul poliomielitic derivat din vaccin. Aceasta este o formă rară de poliomielită, care apare în momentul în care virusul din vaccin suferă o mutație și apoi se poate răspândi în comunitățile cu rate scăzute ale imunizării.
OMS a identificat 177 de astfel de cazuri anul acesta în Africa, cele mai multe în Nigeria, Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană și Angola.