Prima pagină » Știri externe » Africa de Sud acordă imunitate participanților la întâlnirea BRICS, după invitația lui Putin. Ce se va întâmpla cu liderul rus

Africa de Sud acordă imunitate participanților la întâlnirea BRICS, după invitația lui Putin. Ce se va întâmpla cu liderul rus

Africa de Sud acordă imunitate participanților la întâlnirea BRICS, după invitația lui Putin. Ce se va întâmpla cu liderul rus
În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze pe Putin. Imunitatea nu anulează mandatul de arestare, anunță guvernul sud-african.

Africa de Sud a anunțat că va oferi imunitate diplomatică participanților la două întâlniri ale oficialilor din grupul de țări BRICS – o practică despre care guvernul a spus că este de rutină – în timp ce se pregătește să îl găzduiască pe președintele rus Vladimir Putin la un summit, care va avea loc în luna august în țara din sudul Africii.

Imunitatea acoperă o întâlnire a miniștrilor de externe din blocul care reunește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și care se vor aduna la Cape Town în perioada 1-2 iunie, potrivit unui Monitor al Guvernului publicat luni. Se aplică și unui summit al șefilor de stat BRICS programat să aibă loc în august. 22-24, se arată în comunicatul Departamentului Relații Internaționale și Cooperări.

„Acesta este un standard de imunități pe care îl facem pentru toate conferințele și summiturile internaționale desfășurate în Africa de Sud, indiferent de nivelul de participare”, a spus departamentul marți, conform Bloomberg, adăugând: „Imunitățile sunt pentru conferință și nu pentru anumite persoane. Acestea sunt menite să protejeze conferința și participanții săi de jurisdicția țării gazdă pe durata conferinței.”

Putin, pe care Africa de Sud l-a invitat să participe la întâlnirea din august, este căutat de Curtea Penală Internațională pentru acuzații legate de războiul Rusiei cu Ucraina. În calitate de semnatar al Statutului de la Roma care a instituit curtea, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze dacă va participa.

„Aceste imunități nu anulează niciun mandat care ar fi putut fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință”, a mai transmis departamentul.

Guvernul a atras anterior critici internaționale în 2015, când a refuzat să execute un mandat de arestare al CPI pentru președintele sudanez de atunci Omar al-Bashir, care fusese inculpat pentru crime de război și genocid, în timp ce acesta participa la o întâlnire a liderilor africani la Johannesburg. Curtea Supremă de Apel din Africa de Sud a decis că guvernul a acționat ilegal, iar CPI a constatat că nu și-a respectat obligațiile internaționale.

Fostul președinte sud-african Jacob Zuma a propus retragerea din CPI în 2016, deși acel plan a fost ulterior abandonat după ce a părăsit mandatul. În prezent, guvernul primește consiliere juridică cu privire la modul de gestionare a mandatului de arestare pentru Putin.

Printre opțiunile luate în considerare de guvern se numără și o modificare legislativă care ar „domestica” Statutul de la Roma, care ar putea, teoretic, să îi permită să acorde imunitate șefilor de stat în vizită.

„Având în vedere că parlamentul se apropie de sfârșitul actualului mandat, precum și următoarea pauză de două luni între jumătatea lunii iunie și începutul lunii august, este foarte puțin probabil ca vreo modificare legislativă să fie deliberată serios înainte de summitul BRICS”, a spus Emma Louise Powell, principalul ministru din umbră al Alianței Democrate de opoziție pentru relații internaționale. „Așa cum stau lucrurile, Africa de Sud are două opțiuni disponibile: ministrul relațiilor internaționale și cooperării sau președintele trebuie fie să retragă invitația lui Putin de a vizita fizic țara, fie trebuie să-l arestăm la sosire”.

Procuratura a declarat marți că a cerut Înaltei Curți să emită un ordin declarativ care să oblige guvernul să-l aresteze pe Putin dacă acesta va vizita țara. „Această acțiune judecătorească pre-peremptorie are ca scop să se asigure că Africa de Sud își respectă obligațiile în ceea ce privește Statutul de la Roma al CPI”, a transmis partidul într-un comunicat.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și