Africa de Sud acordă imunitate participanților la întâlnirea BRICS, după invitația lui Putin. Ce se va întâmpla cu liderul rus

Africa de Sud acordă imunitate participanților la întâlnirea BRICS, după invitația lui Putin. Ce se va întâmpla cu liderul rus
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 30/05/2023, 18:04
Actualizat: 30/05/2023, 18:05
În calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze pe Putin. Imunitatea nu anulează mandatul de arestare, anunță guvernul sud-african.

Africa de Sud a anunțat că va oferi imunitate diplomatică participanților la două întâlniri ale oficialilor din grupul de țări BRICS – o practică despre care guvernul a spus că este de rutină – în timp ce se pregătește să îl găzduiască pe președintele rus Vladimir Putin la un summit, care va avea loc în luna august în țara din sudul Africii.

Imunitatea acoperă o întâlnire a miniștrilor de externe din blocul care reunește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și care se vor aduna la Cape Town în perioada 1-2 iunie, potrivit unui Monitor al Guvernului publicat luni. Se aplică și unui summit al șefilor de stat BRICS programat să aibă loc în august. 22-24, se arată în comunicatul Departamentului Relații Internaționale și Cooperări.

„Acesta este un standard de imunități pe care îl facem pentru toate conferințele și summiturile internaționale desfășurate în Africa de Sud, indiferent de nivelul de participare”, a spus departamentul marți, conform Bloomberg, adăugând: „Imunitățile sunt pentru conferință și nu pentru anumite persoane. Acestea sunt menite să protejeze conferința și participanții săi de jurisdicția țării gazdă pe durata conferinței.”

Putin, pe care Africa de Sud l-a invitat să participe la întâlnirea din august, este căutat de Curtea Penală Internațională pentru acuzații legate de războiul Rusiei cu Ucraina. În calitate de semnatar al Statutului de la Roma care a instituit curtea, Africa de Sud ar fi obligată să-l aresteze dacă va participa.

„Aceste imunități nu anulează niciun mandat care ar fi putut fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință”, a mai transmis departamentul.

Guvernul a atras anterior critici internaționale în 2015, când a refuzat să execute un mandat de arestare al CPI pentru președintele sudanez de atunci Omar al-Bashir, care fusese inculpat pentru crime de război și genocid, în timp ce acesta participa la o întâlnire a liderilor africani la Johannesburg. Curtea Supremă de Apel din Africa de Sud a decis că guvernul a acționat ilegal, iar CPI a constatat că nu și-a respectat obligațiile internaționale.

Fostul președinte sud-african Jacob Zuma a propus retragerea din CPI în 2016, deși acel plan a fost ulterior abandonat după ce a părăsit mandatul. În prezent, guvernul primește consiliere juridică cu privire la modul de gestionare a mandatului de arestare pentru Putin.

Printre opțiunile luate în considerare de guvern se numără și o modificare legislativă care ar „domestica” Statutul de la Roma, care ar putea, teoretic, să îi permită să acorde imunitate șefilor de stat în vizită.

„Având în vedere că parlamentul se apropie de sfârșitul actualului mandat, precum și următoarea pauză de două luni între jumătatea lunii iunie și începutul lunii august, este foarte puțin probabil ca vreo modificare legislativă să fie deliberată serios înainte de summitul BRICS”, a spus Emma Louise Powell, principalul ministru din umbră al Alianței Democrate de opoziție pentru relații internaționale. „Așa cum stau lucrurile, Africa de Sud are două opțiuni disponibile: ministrul relațiilor internaționale și cooperării sau președintele trebuie fie să retragă invitația lui Putin de a vizita fizic țara, fie trebuie să-l arestăm la sosire”.

Procuratura a declarat marți că a cerut Înaltei Curți să emită un ordin declarativ care să oblige guvernul să-l aresteze pe Putin dacă acesta va vizita țara. „Această acțiune judecătorească pre-peremptorie are ca scop să se asigure că Africa de Sud își respectă obligațiile în ceea ce privește Statutul de la Roma al CPI”, a transmis partidul într-un comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...