81 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat vineri în Gaza
Optzeci şi unu de camioane cu ajutoare umanitare au intrat, vineri, în Gaza prin punctele de trecere israelian Kerem Shalom şi egiptean Rafah, a anunţat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), citat de Times of Israel.
Punctul de frontieră Kerem Shalom a fost închis timp de trei zile până vineri, din cauza a ceea ce OCHA spune că au fost incidente de securitate, inclusiv un atac cu dronă al IDF (forţele de securitate israeliene), confiscarea ajutoarelor de către localnici disperaţi şi transferuri neanunţate şi necoordonate de prizonieri şi victime din Israel.
„Volumul de ajutor rămâne lamentabil de inadecvat”, afirmă OCHA într-o declaraţie. „Este o situaţie imposibilă pentru oamenii din Gaza şi pentru cei care încearcă să îi ajute. Luptele trebuie să înceteze”, a transmis organizaţia, conform News.ro.
08:13
OMS este foarte îngrijorată privind răspândirea bolilor infecţioase în Gaza
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) afirmă că este foarte îngrijorată privind răspândirea bolilor infecţioase în Gaza, în contextul în care sute de mii de palestinieni sunt strămutaţi, mulţi fiind în adăposturi şi centre de sănătate supraaglomerate, potrivit CNN.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat, vineri, că următoarele boli şi afecţiuni au fost raportate în adăposturi de-a lungul Fâşiei, de la mijlocul lunii octombrie la mijlocul lui decembrie:
circa 180.000 de cazuri de infecţii ale căilor respiratorii superioare
136.400 de cazuri de diaree – jumătate la copii mai mici de cinci ani
55.400 de cazuri de păduchi şi scabie
5.330 de cazuri de varicelă
42.700 de cazuri de erupţie cutanată
4.683 de cazuri de sindrom de icter acut
126 de cazuri de meningită
„OMS şi partenerii săi lucrează neîntrerupt pentru a sprijini autorităţile de sănătate pentru a creşte monitorizarea şi controlul bolilor prin livrarea de medicamente, kit-uri de testare pentru a sprijini detectarea şi răspunsul prompt la boli infecţioase precum hepatita, şi a încerca să îmbunătăţească accesul la apă potabilă, mâncare, igienă şi servicii sanitare”, se arată în declaraţie, citată de News.ro.
Până în prezent, 1,9 milioane de palestinieni, reprezentând circa 85% din populaţia din Gaza, au fost strămutaţi, începând din 7 octombrie, potrivit UNRWA, Agenţia ONU pentru refugiaţii din Palestina.
07:27
Administraţia SUA trece din nou peste examinarea Congresului şi aprobă vânzarea de proiectile de artilerie către Israel
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aprobat vânzarea către Israel a obuzelor de artilerie de 155 mm şi a echipamentelor aferente fără ca această decizie să mai fie examinată de Congres, a anunţat vineri Pentagonul, informează Reuters.
Blinken a stabilit că există o situaţie de urgenţă care necesită vânzarea imediată către Israel, renunţând astfel la cerinţele de a primi aviz din partea Congresului, potrivit Pentagonului, conform News.ro.
Vânzarea are loc în contextul în care Israelul îşi intensifică ofensiva în Fâşia Gaza. Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului pentru a reduce la minimum victimele civile din Gaza şi i-au cerut acestuia să-şi reducă operaţiunile în următoarele săptămâni
07:02
Armata israeliană susţine că a distrus o ascunzătoare aparţinând liderului Hamas Yahya Sinwar
Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că au localizat şi distrus o ascunzătoare aparţinând liderului Hamas Yahya Sinwar în nordul Fâşiei Gaza. Este vorba despre un apartament împreună cu un sistem de tuneluri de mari dimensiuni aflat sub acesta, relatează The Times of Israel.
Apartamentul, situat la periferia oraşului Gaza, a fost găsit de Brigada 14 blindată de rezervă şi investigat ulterior de unitatea de elită de geniu de luptă Yahalom, care a găsit un puţ de tunel.
IDF spune că a făcut „multe descoperiri” în apartament care indică faptul că acesta a fost folosit de Sinwar ca ascunzătoare.Puţul era săpat până la o adâncime de 20 de metri şi ducea la un tunel lung de 218 metri cu mai multe ramificaţii, potrivit IDF. Pasajele subterane dispuneau de electricitate, sisteme de filtrare a aerului, instalaţii sanitare, camere de odihnă şi de rugăciune şi alte echipamente menite să le permită membrilor de rang înalt ai Hamas să rămână ascunşi pentru perioade lungi de timp, potrivit News.ro.
Africa de Sud deschide un dosar de genocid împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie
Africa de Sud a depus o cerere la Curtea Internaţională de Justiţie pentru a începe procedurile pentru acuzaţii de genocid împotriva Israelului pentru războiul său împotriva Hamas în Gaza, a anunţat curtea, potrivit CNN.
În cererea sa, Africa de Sud acuză Israelul că „încalcă obligaţiile sale din Convenţia privind Genocidul” şi că „acte şi omisiuni ale Israelului…. au caracter de genocid, fiind comise cu intenţia specifică necesară… pentru a distruge palestinienii din Gaza ca parte a unui grup mai larg, de naţionalitate, rasă şi etnie palestiniană”, arată CIJ, într-o declaraţie, citată de News.ro.
Israelul, prin Ministerul său de Afaceri Externe, a respins afirmaţiile Africii de Sud şi cererea la Curtea Internaţională, afirmând că Africa de Sud ”cere distrugerea statului Israel” şi că ”acuzaţia sa nu are bază factuală şi nici legală”.
Ministerul de Externe palestinian a salutat acţiunea Africii de Sud de a începe procedurile pentru acuzaţii de genocid.
„Curtea trebuie să acţioneze imediat pentru a proteja poporul palestinian şi să ceară Israelului, puterii ocupante, să îşi oprească atacul împotriva poporului palestinian, pentru a asigura o rezoluţie legală obiectivă”, a arătat, vineri, într-o declaraţie, Ministerul palestinian de Externe.
„Existenţa poporului palestinian se află sub ameninţări fără precedent, în timp ce ne confruntăm cu o catastrofă morală şi legală de proporţii enorme, care subminează umanitatea noastră comună şi esenţa ordinii multilaterale”, se arată în declaraţie.
Africa de Sud şi Israelul fac parte din Convenţia privind Genocidul, potrivit CIJ, cunoscută ca şi Curtea internaţională şi principalul organ judiciar la Naţiunilor Unite.
Rolul Curţii Internaţionale de Justiţie este de a rezolva disputele între statele membre, în timp ce Curtea Penală Internaţională judecă persoane.