„Africanul” Obama i-a îndemnat pe tineri să se inspire după Mandela
„Gândiți-vă la 27 de ani de închisoare. Gîndiți-vă la suferințe, la conflicte și la despărțirea de familie și prieteni”, a spus Obama sâmbătă, referindu-se la anii de detenție ai eroului luptei împotriva apartheidului.
„Au existat momente sumbre, care i-au pus la încercare credința în umanitate, dar nu a dezarmat”, a adăugat președintele american în fața unor tineri africani promițători, reuniți în campusul universitar.
„În viața voastră vor exista și momente care vă vor pune credința la încercare”, a continuat el. Dar „viitorul acestui continent este în mâinile voastre!”, a subliniat Obama.
Orășelul Soweto, situat la sud-vest de Johannesburg, în care există cartiere rezidențiale alături de cartiere de cocioabe, este locul perfect pentru un asemenea discurs.
Aici s-au răsculat elevi, în 1976, împotriva impunerii limbii opresorului lor – afrikaans – ca limbă unică de predare. Revoltele, reprimate în sânge, s-au propagat și în alte orășele din țară.
Ele nu au clintit regimul, dar au permis apariția unor noi cadre de luptă, în contextul în care liderii opoziției, inclusiv emblematicul Nelson Mandela, erau încarcerați de ani de zile.
Fotografii cu micul Hector Pietersen, în vârstă de 12 ani, ucis la începutul revoltei, au sensibilizat lumea la abuzurile regimului și au declanșat, totodată, primele campanii de sancțiuni. Data morții sale, 16 iunie, este comemorată anual în Africa de Sud ca „Ziua Tineretului”.
– „Este african”
Treizeci și șapte de ani mai târziu, cu excepția unor activiști de stânga ce se opun politicii externe americane, majoritatea locuitorilor din Soweto s-au bucurat de vizita primului președinte de culoare al Statelor Unite.
„Vreau ca acesta să fie un mesaj de speranță”, a declarat, înainte de sosirea președintelui american, Christopher Mutangwa, în vârstă de 20 de ani, care studiază contabilitatea la Universitatea din Johannesburg. „Dar sper că va și învăța ceva de la noi despre ceea ce s-a întâmplat aici, la Soweto, în anii luptei” împotriva apartheidului, a adăugat el.
„Cred că va face acest lucru, pentru că este african”, a continuat tânărul.
Vizita lui Obama, al cărui tată era kenyan, nu îi determină pe locuitorii Soweto să îl uite pe Nelson Mandela. Eroul luptei împoriva regimului segregaționist a trăit câțiva ani în acest orășel.
În timp ce părintele națiunii, în vârstă de aproape 95 de ani, se află între viață și moarte într-un spital din Pretoria, concetățenii săi fac paralele între cei doi lideri.
„În opinia mea, Mandela reprezintă o generație mai bătrână și poate mai tradiționalistă de lideri de culoare, în timp ce Obama reprezintă noua generație”, subliniază Tshepo Mofokeng, în vârstă de 43 de ani.
Între vocile care fac opinie separată, Freddy Mhaule, în vârstă de 25 de ani, apreciază că „nu este bine” ca Obama să vină în acest orășel plin de viață. „Mai ales că spionează toată lumea”, a adăugat el, referindu-se la recentul scandal cu privire la programe americane de supravegherea comunicațiilor.
„Vrem ca el să își onoreze promisiunile pe care le-a făcut când a devenit președinte, mai ales privind închiderea (centrului militar american) de la Guantanamo” Bay (Cuba), adaugă Firoz Osman, în vârstă de 30 de ani, care a participat la o manifestație anti-Obama, dispersată de poliție cu grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc, cu puțin înainte de sosirea șefului statului american.
Dar atunci când coloana oficială americană a părăsit orășelul, o voce s-a detașat în mijlocul țipetelor aproape isterice emise de un grup de tinere. Ea îi spunea lui Barack Obama „My president”.