Agenția de presă germană DPA: Tinerii est-europeni învață să tragă cu arma pentru a se pregăti pentru un eventual conflict cu Rusia

Agenția de presă germană DPA: Tinerii est-europeni învață să tragă cu arma pentru a se pregăti pentru un eventual conflict cu Rusia
Publicat: 07/04/2015, 12:28

Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu îți poți da seama de acest lucru din imaginea pe care o afișează. Tânărul în vârstă de 22 de ani poartă uniformă poloneză cu insignă și bocanci de armată. El s-a tuns scurt încă de când țara lui a decis că abilitățile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste graniță a conflictului din Ucraina.

Străbunicul lui Nowak a luptat în mișcarea de rezistență împotriva germanilor, afirmă el cu mândrie, adăugând: „Familia noastră este foarte patrioată, dacă țara este în pericol, trebuie să o protejezi”.

El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici în Polonia, nici în statele conduse altădată de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.

Multe perspective s-au schimbat după ce Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un an, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict și Rusia a început să își amenințe vecinii. Un studiu recent arată că aproximativ 30 la sută dintre polonezi s-ar alătura unor grupări militare sau paramilitare dacă țara lor ar fi atacată.

Această atitudine prevalează în rândul bărbaților tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, educați și care cunosc istoria și au modele în familie precum Novak. Susținerea față de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la sută dintre polonezi susținând în prezent reintroducerea recrutării.

„De la începutul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completă a stării anterioare”, a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.

Pentru 83 la sută dintre polonezi, Rusia este cea mai mare amenințare. Inițiativele de apărare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir și organizațiile de apărare civilă sunt pregătite să ofere numeroși „războinici de weekend” care să apere țara, după ce le-au oferit instrucție militară elementară. Militarii cu vechime se implică, de asemenea.

„Trebuie să folosim acest potențial”, a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie în noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forțe complementare de apărare națională.

Se au în vedere și antrenamente comune cu rezerviștii și militarii în termen, în timp ce se dezvoltă o structură de apărare regională care reunește militari profesioniști și grupări civile, afirmă ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak.

Devreme ce 45.000 de polonezi sunt implicați în diverse forme de instrucție militară, grupul de potențial combatanți este mare.

O situație similară se întâlnește și în republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se întâmplă în Ucraina.

Mulți cetățeni se antrenează acum în miliții locale, pregătindu-se voluntar să își apere țara în caz de urgență. În Letonia, unde miliția Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arată că 60 la sută din populație este pregătită să ridice armele.

În Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt susținuți de aproximativ 15.000 de membri ai forțelor de apărare Kaitseliit, mai avansați decât omologii lor din Polonia. Conduși de ofițeri ai armatei, acești soldați de weekend reprezintă o parte esențială a apărării naționale.

Lituania a reintrodus în martie serviciul militar pentru următorii cinci ani, cerându-le primilor 3.500 de tineri să își satisfacă stagiul militar de nouă luni în această toamnă.

Ca și celelalte două state baltice membre NATO, Lituania vede acum o „amenințare reală” la adresa securității sale și trebuie să fie capabilă să se apere timp de trei zile până la sosirea ajutoarelor, afirmă președintele Dalia Grybauskaite.

Îngrijorări privind pregătirea de luptă au apărut și în Cehia, în timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt încă vii. Ministrul Apărării, Martin Stropnicky, vrea să reintroducă stagiul militar după zece ani. Cabinetul încă dezbate această propunere. Dacă va fi aprobată, femeile vor fi, de asemenea, evaluate din punct de vedere al pregătirii fizice pentru serviciul millitar.

În cazul unei amenințări specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.

„După cum văd, acest lucru se va întâmpla dacă Rusia se implică într-o aventură militară în țările baltice”, a declarat Stropnicky.

Praga este neliniștită de faptul că trebuie să se bazeze doar pe o armată profesionistă formată din 20.000 de militari.

Un sondaj recent arată că peste 60 la sută din populație susține introducerea instrucției militare extinse.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...