Producția de petrol a Irakului se va dubla până la sfârșitul acestui deceniu, iar până în 2030 acest stat va deveni al doilea mare exportator la nivel mondial, după Arabia Saudită, potrivit unui studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), relatează Financial Times.
În prezent, Irakul produce circa 3,2 milioane de barili de petrol pe zi.
Economistul șef al AIE, Fatih Birol, consideră că producția de petrol a Irakului va avea un rol esențial pentru „sănătatea economiei mondiale”.
El a arătat că Irakul va asigura 45% din creșterea ofertei de petrol, în actualul deceniu.
Dacă estimările AIE se vor confirma, creșterea ofertei de petrol provenite din Irak ar putea avea consecințe majore pentru geopolitica petrolului și va modifica semnificativ balanța puterii în cadrul OPEC. Irakul ar devansa Iranul și Venezuela, devenind al doilea membru ca influență în cartel, după Arabia Saudită.
Mai multe decenii de conflicte și sancțiuni internaționale și-au pus amprenta asupra industriei petroliere irakiene, care a început însă să își revină în ultimii câțiva ani.
Autoritățile de la Bagdad au semnat în ultimii ani contracte cu mai multe companii petroliere mari precum BP și Royal Dutch Shell, pentru creșterea producției la unele dintre cele mai mari zăcăminte din țară.
Exporturile irakiene de petrol au atins în septembrie 2,6 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.
Relansarea sectorului a fost întârziată de incapacitatea de adoptare a unei legi a hidrocarburilor, din cauza dezacordurilor guvernului cu regiunea autonomă kurdă din nordul țării, referitoare la drepturile asupra petrolului.
Autoritățile kurde au nemulțumit guvernul federal prin semnarea unor contracte cu companii internaționale precum Exxon Mobil și Chevron, pe care Bagdadul le consideră ilegale.
Potrivit scenariului de bază al AIE, exporturile irakiene de petrol va crește de peste două ori, la 6,1 milioane de barili pe zi până în 2020, în timp ce veniturile anuale aduse de aceste vânzări vor ajunge la o medie de 200 de miliarde de dolari până în 2035.
Irakul ar deveni astfel în 20 de ani un centru energetic major și ar avea un PIB egal cu cel actual al Arabiei Saudite.
Agenția avertizează totuși că estimarea este valabilă numai dacă va fi aprobată legea hidrocarburilor, care să reglementeze industria de profil.