Prima pagină » Știri externe » Agenția ONU pentru Refugiați critică răspunsul Europei la criza imigranților. Directorul UNHCR: „Problema nu va dispărea curând”

Agenția ONU pentru Refugiați critică răspunsul Europei la criza imigranților. Directorul UNHCR: „Problema nu va dispărea curând”

Agenția ONU pentru Refugiați critică răspunsul Europei la criza imigranților. Directorul UNHCR:
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a îndemnat Europa să se unească pentru a face față crizei imigranților, în urma haosului din weekend în Grecia, Macedonia și Serbia, relatează DPA în pagina electronică marți.

O capacitate mai mare este necesară în vederea asigurării securității imigranților, în călătoria lor către alte părție ale Europei, potrivit unui comunicat de presă emis în noaptea de duminică spre luni de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

Aproximativ 7.000 de imigranți au sosit în noaptea de sâmbătă spre duminică în Serbia, după ce Macedonia vecină a cedat presiunii și și-a deschis frontiera, în urma unor confruntări, vineri, între imigranți și poliție.

UNHCR plănuiește să construiască mai multe centre de primire pentru refugiați în zona de frontieră, se anunță în comunicat. Agenția a criticat Atena pentru faptul că a eșuat să-i înregistreze pe imigranți înainte ca aceștia să intre în Macedonia.

Și alte state membre ale Uniunii Europene (UE) să ofere ajutor, îndeamnă Vincent Cochotel (foto), directorul Biroului UNHCR Europa, care subliniază că problema „nu va dispărea curând și va afecta întreaga Europă”.

UE a oferit luna trecută Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de bază ale imigranților care sosesc în țară.

Bruxellesul a anunțat că „monitorizează foarte îndeaproape” situația din Macedonia și se află în contact strâns cu UNHCR, a declarat Catherine Ray, o purtătoare de cuvânt a diplomației europene.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare și Integrare până în 2020, dar și alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Eforturi sunt în curs în vederea creării unui așa-numit punct fierbinte în Grecia, menit să ajute autoritățile elene să înregistreze și amprenteze solicitanți de azil și să le proceseze cererile mai rapid. Același sistem a fost deja implementat în Italia.

„Este necesar să conștientizăm că aruncatul vinei pe alții nu aduce niciun rezultat pozitiv niciunuia dintre noi”, a avertizat luni șefa diplomației europene Federica Mogherini la Tallinn.

„Ideea nu este să spunem cine își face temele acasă sau nu – ideea este cum să înfruntăm împreună provocarea și cum să gestionăm împreună problema”, a subliniat ea.

Statele UE nu și-au respectat angajamentele de a primi aproximativ 60.000 de solicitanți de azil, din cauza unor dezacorduri cu privire la cine să primească și câți imigranți să primească.

Mogherini a insistat de asemenea asupra nevoii abordării cauzelor migrației, și anume conflictul din Siria, tulburările din Afganistan și din unele regiuni ale Africii, dar și eșecul creării unui Guvern de unitate naționaă în Libia.

Citește și