Prima pagină » Știri externe » Agenția Spațială Europeană vrea să lanseze o sondă spațială pentru a căuta forme de viață pe Jupiter

Agenția Spațială Europeană vrea să lanseze o sondă spațială pentru a căuta forme de viață pe Jupiter

Agenția Spațială Europeană vrea să lanseze o sondă spațială pentru a căuta forme de viață pe Jupiter
Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să lanseze în 2022 o sondă spațială care să exploreze planeta Jupiter și sateliții - acoperiți de gheață - care orbitează în jurul acesteia, pentru a căuta eventuale urme de viață, informează AFP.

Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să lanseze în 2022 o sondă spațială care să exploreze planeta Jupiter și sateliții – acoperiți de gheață – care orbitează în jurul acesteia, pentru a căuta eventuale urme de viață, informează AFP.

Sonda Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) va decola de la centrul spațial Kourou din Guyana franceză, la bordul unei rachete Ariane, și va ajunge pe orbita lui Jupiter abia după opt ani.

Sonda va efectua, pe parcursul a cel puțin trei ani, observații detaliate asupra sistemului alcătuit din Jupiter și sateliții ei, care reprezintă în opinia specialiștilor de la ESA un fel de „sistem solar în miniatură”.

Juice va studia mai ales atmosfera acestei planete gazoase uriașe – cea mai mare din sistemul nostru solar -, ca și sateliții lui Jupiter, denumiți „galileeni”. Io și vulcanii săi, Europa și ghețurile sale, Ganymede și Callisto, alcătuiți din gheață și roci – cu toții ar putea adăposti oceane interne și deci anumite forme de viață.

„Vom studia condițiile care ar putea face ca acești sateliți să fie locuibili”, a declarat Fabio Favata, directorul departamentului de planificare a programelor științifice din cadrul ESA.

„Acești sateliți au o scoarță groasă de gheață, sub care s-ar putea afla un ocean. Dacă există vreo formă de viață, bacteriană sau de alt fel, atunci ele se află în aceste oceane”, a adăugat el.

Sonda Juice nu va coborî pe acești sateliți ai lui Jupiter, dar va utiliza o serie de radare pentru a cerceta spațiile de sub suprafețele lor.

În 2011, astronomii au declarat că satelitul Europa ar putea ascunde o întindere de apă cu o suprafață echivalentă cu cea a Marilor Lacuri din America de Nord.

Construirea sondei, lansarea ei și operațiunile de exploatare au un cost estimativ de 830 de milioane de euro.

Pe lângă această sumă, misiunea va avea nevoie de 200-250 de milioane de euro, sumă ce vor fi plătită de cele 19 state membre ale ESA și de partenerii lor internaționali, pentru a echipa sonda Juice cu instrumentele științifice de care are nevoie.

Comitetul pentru programe științifice din cadrul ESA își va da avizul definitiv pentru această misiune în 2014.

 

Citește și