Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, deoarece scumpirea uleiurilor vegetale a condus la creșterea prețurilor alimentelor de bază, arată datele publicate vineri de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Un indice al prețurilor, compilat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru a monitoriza prețurile celor mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a crescut la 127,4 puncte luna trecută, în creștere cu 2% față de 124,9 puncte în septembrie, notează Reuters.
Astfel, indicele a crescut cu 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023, deși a fost cu 20,5% sub un record din martie 2022, atins după invadarea Ucrainei de către Rusia, arată FAO.
Toate categoriile de alimente s-au scumpit, cu excepția cărnii. Prețurile uleiurilor vegetale au crescut cu peste 7% față de luna precedentă, ca urmare a preocupărilor legate de producția de ulei de palmier, arată agenția ONU.
Persistenţa temerilor privind perspectivele producţiei de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025 a sprijinit o creştere mai moderată a preţurilor la zahăr în octombrie. În septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%.
Preţurile la cereale au urcat cu 0,8% luna trecută. Cotaţiile la grâu au crescut, în urma temerilor privind condiţiile de plantare din emisfera nordică şi în urma introducerii unui prag neoficial la preţul exporturilor de grâu rusesc.
La produsele lactate s-a înregistrat o creştere a preţurilor de aproape 2%, iar la carne s-a înregistrat un declin de 0,3%, în urma declinului preţului cărnii de porc, în contrast cu avansul la carnea de vită, pe fondul majorării cererii pe plan internaţional.
Într-un raport separat, FAO a redus uşor estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 la 2,851 miliarde de tone, după ce anterior previziona un nivel de 2,853 miliarde de tone. Revizuirea indică o scădere de 0,4% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, se arată în raportul FAO.
Sursa foto: Profimedia