AI îndeamnă Suedia să garanteze că Julian Assange nu va fi extrădat în SUA

AI îndeamnă Suedia să garanteze că Julian Assange nu va fi extrădat în SUA
Publicat: 28/09/2012, 13:07
Actualizat: 28/09/2018, 09:39

Suedia, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Julian Assange, ar trebui să îi ofere asigurări că nu va fi extrădat către Statele Unite în cazul în care acceptă să meargă la Stockholm pentru a fi interogat, a apreciat Amnesty International (AI) joi, relatează AFP.

Fondatorul site-ului WikiLeaks s-a refugiat începând de la 19 iunie în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra cu scopul de a se sustrage unei extrădări către Suedia în cadrul unui caz de viol și agresiune sexuală presupuse.

El afirmă că se teme că va fi extrădat ulterior către Statele Unite, unde va fi judecat pentru spionaj din cauza divulgării pe WikiLeaks a sute de mii de telegrame militare și diplomatice ameriane.

„Autoritățile suedeze ar trebui să ofere Marii Britanii și lui Julian Assange asigurarea că în cazul în care părăsește sediul Ambasadei Ecuadorului și acceptă să meargă în Suedia (…), el nu va fi extrădat către Statele Unite în legătură cu scandalul WikiLeaks”, a apreciat Amnesty International într-un comunicat.

„În primul rând, acest lucru ar permite o ieșire din impasul actual, iar ulterior se poate spune că va face dreptate femeilor care îl acuză de agresiuni sexuale”, a subliniat Nicola Duckworth, directorul pentru Cercetare din cadrul organizației nonguvernamentale (ONG) pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra.

„Este vital ca statele să arate că tratează cu cea mai mare seriozitate acuzațiile de violențe sexuale și că respectă totodată drepturile reclamantelor și persoanei acuzate”, a subliniat el.

Amnesty recunoaște că nu are „dovezi că Suedia plănuiește să îl extrădeze pe Assange către Statele Unite”, dar organizația apreciază că „transferul lui Julian Assange în Statele Unite în circumstanțele actuale ar putea să îl expună unui risc real de încălcare gravă a drepturilor omului”.

Ea evocă în special „posibilitatea ca drepturile sale de exprimare să fie încălcate și riscul ca el să fie încarcerat în condiții contrare regulilor care interzic tortura și orice tratament crud, inuman sau degradant”.

Londra, care intenționează să respecte mandatul de arestare suedez, și Quito, care i-a acordat azil politic lui Assange, nu au ajuns la un acord cu privire la cazul acestuia în cursul unei întâlniri a miniștrilor de Externe din cele două țări, joi, la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Pe de altă parte, Guvernul ecuadorian a apreciat joi că Marea Britanie ar putea să elibereze un permis de liberă trecere fondatorului WikiLeaks, refugiat în sediul ambasadei sale de la Londra, în virtutea unui tratat de extrădare încheiat între cele două țări în secolul al XIX-lea.

Acest tratat, semnat la 20 septembrie 1840, permite „să se demonstreze Marii Britanii că poate să elibereze un permis de liberă trecere”, a declarat ministrul ecuadorian de Externe Ricardo Patiño pentru postul latino-american Telesur.

Textul „prevede că nicio persoană nu va fi extrădată dacă infracțiunea vizată nu are caracter politic”, precizează Patiño, subliniind că l-a informat în acest sens pe omologul său britanic William Hague, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York.

Hague „a recunoscut validitatea acestui acord, chiar dacă interpretarea sa diferă” de cea ecuadoriană, a adăugat șeful diplomației ecuadoriene, anunțând o viitoare întâlnire, dar fără să precizeze o dată.

Londra și Quito au subliniat joi că nu au ajuns la o soluție în cazul Assange, în urma reuniunii celor doi miniștri la New York.

Ecuadorul, care împărtășește temerea lui Assange că acesta ar putea să fie extrădat de Suedia către Statele Unite, i-a acordat azil politic la 16 august, însă Marea Britanie refuză să îl lase să părăsească în libertate misiunea diplomatică.

Patiño a apreciat totodată drept un „pas important” faptul că Australia a „prospus să se ocupe de problema sănătății” lui Assange, lucru care a fost de asemenea evocat, potrivit acestuia, în cadrul reuniunii sale cu ministrul britanic de Externe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914