Ministerul de Externe al Elveției a anunțat că întrevederea dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin va avea loc în data de 16 iunie la Geneva. Locul asupra căruia au convenit echipele de securitate ale celor doi lideri este Vila La Grange, situată în parcul cu același nume, scrie Reuters. La Grange are o istorie aparte și povești care i-au dus faima peste ani.
„Elveţia le mulţumeşte celor două ţări pentru încredere, exprimată prin alegerea Genevei drept loc pentru desfăşurarea acestui summit”, a punctat diplomația helvetă într-un mesaj pe Twitter.
Construită în secolul al XVIII-lea, Vila „La Grange” se află în mijlocul parcului cu acelaşi nume, întins pe o suprafaţă de peste 21 de hectare. Amplasat la marginea orașului, parcul este situat pe malul lacului Geneva, fiind un loc de relaxare foarte căutat de locuitorii Genevei. Domeniul este împânzit cu copaci de sequoia, tufe de trandafiri şi fântâni, oferind o privelişte uimitoare asupra Lacului Geneva şi a bărcilor care unduiesc luciul apei.
În secolul al VIII-lea, familia Lullin a terminat construcția unei reședințe impunătoare, cum nu mai avea nimeni prin împrejurimi. Numai anexele gospodărești rivalizau cu orice casă construită atunci în Geneva. Remaercabilul ansamblu arhitectural, ridicat în stil clasic, a ajuns în proprietatea familiei Favre, care în secolul următor au continuat să modernizeze tot ansamblul „La Grange”. Au transformat domeniul într-un parc uriaș, construind edificii noi, printre care și o bibliotecă (1821), care găzduiește impresionanta colecție a lui Guillaume Favre.
Din 8 până în 18 iunie, Vila La Grange este închisă pentru vizitatori. În jurul parcului deja au fost ridicate garduri metalice. Autorităţile cantonului Geneva au impus stare de securitate sporită între 14 și 17 iunie. Printre altele, sunt interzise zborurile de drone deasupra întregului canton Geneva.
Elveţia nu a fost aleasă întâmplător ca locaţie a summit-ului ruso-american. Țara şi-a construit o politică din neutralitate; de altfel, Elveția nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale dictate împotriva Rusiei după anexarea Crimeii, în 2014. În plus, țara are un istoric ca locaţie gazdă pentru negocieri. În epoca Războiului Rece, preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov au ţinut primul lor summit la Geneva (noiembrie 1985) şi au convenit asupra reducerii arsenalelor nucleare. Tot aici, în 2009, secretarul de stat Hillary Clinton i-a dat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, o cutie galbenă cu un buton roşu, reprezentând resetarea simbolică a relațiilor dintre cele două state.