Prima pagină » Știri externe » AIEA: Incidentul de la centrala de la Cernobîl nu reprezintă un risc major la adresa securității nucleare

AIEA: Incidentul de la centrala de la Cernobîl nu reprezintă un risc major la adresa securității nucleare

AIEA: Incidentul de la centrala de la Cernobîl nu reprezintă un risc major la adresa securității nucleare

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei atomice de la Cernobîl nu prezintă „un impact major asupra securității”.

Prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, instituția internațională susține că sistemele de securitate fac față în acest moment situației.

„Încărcarea termică a bazinului și volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o îndepărtare eficientă a căldurii fără energie electrică”, a precizat AEIA pe Twitter.

CNCAN, reacție după anunțul privind situația de la Cernobîl

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a reacționat miercuri, după apariția în spațiul public a unor informații referitoare la eventuale scurgeri de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl.

Potrivit instituției, măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

„Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, se arată în comunicatul CNCAN.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și