AJUTOR. UE va acorda facilități pentru băncile care creditează companiile afectate de criză
Băncile din Uniunea Europeană vor primi o serie de facilități pentru a putea să crediteze companiile afectate de criza economică generată de pandemia de COVID-19, potrivit unor surse de la Bruxelles.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ar urma să propună săptămâna aceasta ca Uniunea Europeană să încerce să aplice, într-un fel sau altul, un program similiar derulat de Rezerva Federală a SUA care permite băncilor să modifice modalitatea de calcul a ratei de îndatorare, informează Reuters.
Rezerva Federală a Statelor Unite a propus ca până în martie 2021 băncile să nu mai fie nevoite să includă deținerea de obligațiuni guvernamentale și depozitele din Banca Centrală în activele luate în considerare pentru calcularea ratei de îndatorare.
Această măsură ar urma să le permită băncilor să ofere credite companiilor în perioada pandemiei.
Totodată, potrivit acelorași surse, Dombrovskis ar urma să propună și alte măsuri care să vină în sprijinul băncilor europene, printre care exceptarea acestora de la regula referitoare la provizioanele destinate acoperirii creditelor neperformante.
Regula, cunoscută sub denumirea de IFRS 9, obligă băncile să constituie provizioane în momentul acordării unui credit pentru situația în care acesta nu mai poate fi plătit. Măsura ar urma să fie luată în condițiile în care, în această perioadă de criză, companiile riscă să nu mai poată să își achite obligațiile către bănci.
Până în acest moment, Comisia Europeană nu a dorit să comenteze informațiile cu privire la pachetul de sprijin pentru băncile europene.
Săptămâna trecută, Dombrovskis le-a recomandat băncilor europene să profite pe cât posibil de flexibilitatea oferită de legislația comunitară.