Prima pagină » Știri externe » Alegeri în Catalonia. Ultima luptă a separatiștilor cu Guvernul de la Madrid. Cum arată sondajele dinaintea votului

Alegeri în Catalonia. Ultima luptă a separatiștilor cu Guvernul de la Madrid. Cum arată sondajele dinaintea votului

Alegeri în Catalonia. Ultima luptă a separatiștilor cu Guvernul de la Madrid. Cum arată sondajele dinaintea votului
Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani sunt așteptați să se prezinte joi la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul regional, acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni.

Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului și Guvernului regional din Catalonia, drept reacție la declarația de independență adoptată în mod unilateral de foștii lideri ai regiunii.

În alegeri, se confruntă reprezentanții mișcării separatiste și candidații care doresc rămânerea Cataloniei în componența Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este așteptată o prezență masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuși să obțină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Alegerile se desfățoară în circumstanțe excepționale de vreme ce liderul separatiștilor Carles  Puigdemont a ales exilul în Belgia după ce Guvernul Spaniol a preluat controloul asupra Cataloniei după ce parlamentul regional a declarat independența în urma referendumului. 
 
„Nu este vorba de alegeri normale”, a declarat Puigdemont într-un mesaj transmis susținătorilor săi. „Ce este în joc nu este cine primește cele mai multe voturi, ci dacă Rajoy sau Catalonia câștigă”, a spus el.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetățenii Cataloniei nu susțin continuarea planului de a dobândi idependența față de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

Cu toate acestea, din sondaje nu reiese că vreunul dintre partide își va asigura majoritatea. 

Formațiunile care susțin independența regiunii ar urma să obțină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-și asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formațiunile care susțin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus față de rezultatul obținut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independență ar urma să câștige 67 de mandate, cu unul mai puțin față de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan. 

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populația Spaniei locuiește în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.
Autor