ALEGERI ÎN FRANȚA. FRANCOIS HOLLANDE, noul PREȘEDINTE: „Este misiunea mea să dau construcției europene o nouă dimensiune”. NICOLAS SARKOZY: „Îmi asum această înfrângere”

Publicat: 06 05. 2012, 23:52
Actualizat: 07 05. 2012, 11:52

Francois Hollande a câștigat alegerile prezidențiale din Franța cu 51.8-52% din voturi, potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, anunțate la închiderea urnelo. Hollande devine astfel primul președinte socialist al Republicii din 1995. În discursul susținut la scurt timp după anunțarea rezultatelor, Nicolas Sarkozy și-a îndemnat susținătorii să fie uniți și să îl respecte pe noul lor președinte, Francois Hollande. La rândul său, Francois Hollande și-a început discursul adresându-i „un salut republican” lui Nicolas Sarkozy.

UPDATE 22.58 În Franța, au început concertele dedicate victoriei lui Francois Hollande, care punct punct unor luni de lupte politice și unei zile pline de emoții, care a dat Republicii un nou lider.

UPDATE 22.50 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îl „felicită călduros” pe noul președinte al Franței, Francois Hollande.

UPDATE 22.45 La finalul discursului lui Francois Hollande, noul președinte francez a invitat pe scenă niște interpreți, care i-au interpretat versiunea instrumentală a cântecului „La vie en rose”, a lui Edith Piaf.

UPDATE 22.37 Francois Hollande: „Îmi iubesc țara, îi iubesc pe francezi și vreau o relație cu voi care permite totul și care se numește ‘încredere’. Sunt socialist, am vrut mereu ca stânga să se unească. Sunt în slujba Franței, aceasta este misiunea mea”.

UPDATE 22.33 Francois Hollande, primul președinte socialist al Franței din 1995: „Europa ne privește și sunt sigur că multe țări europene au simțit speranță în această seară. Liderii europeni au văzut cp austeritatea nu mai este în sfârșit o fatalitate. Este misiunea mea să dau construcției europene o nouă dimensiune„.

UPDATE 22.30 Francois Hollande, președintele-ales al Franței: „Niciun fiu al Republicii nu va fi lăsat deoparte. (…) Prima sarcină a președintelui Republicii este să îi unească pe cetățeni. (…) Azi, când francezii m-au ales președintele lor, cer să fiu judecat după două criterii: justiție și tineret”.

UPDATE 22.25 Francois Hollande, noul președinte al Franței: „Adresez un salut republican lui Nicolas Sarkozy, care a condus Franța timp de cinci ani și care, în această calitate, merită toată recunoștința noastră”. „Sunt încrezător că voi fi capabil să redau speranța. Schimbarea pe care v-o propun trebuie să fie la înălțimea Franței și ea începe acum”.

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 22.10 După numărarea a 67% din buletinele de vot, Francois Hollande a obținut 50,8% din voturi, iar Nicolas Sarkozy, 49,2%, potrivit Ministerului francez de Interne. Cu toate că diferența dintre cei doi candidați a scăzut, nu se așteaptă ca rezultatul anunțat să se schimbe.

UPDATE 22.05 Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat că Germania va lucra împreună cu Francois Hollande pentru a crea un pact de creștere economică a Uniunii Europene.

Francezii sărbătoresc pe străzile din Paris victoria lui Francois Hollande // FOTO: captură BFMTV

UPDATE 22.00 Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur: „Noul președinte va dezamăgi repede”.

UPDATE 21.35 „Nu vă voi putea înapoia niciodată ceea ce mi-ați dat. Oferiți cea mai bună imagine a Franței în seara aceasta. Fiți demni, fiți patrioți, fiți francezi!„, le-a transmis Nicolas Sarkozy susținătorilor săi. Sarkozy, care a pierdut alegerile din Franța în fața lui Francois Hollande, a făcut apel în repetate rânduri la unitate și le-a cerut francezilor să respecte acest rezultat și pe noul lor președinte, Francois Hollande.

UPDATE 21.30 Sarkozy: „Nu am reușit să conving o majoritate dintre francezi. Am făcut împreună o campanie de neuitat, împotriva tuturor obstacolelor și Dumnezeu știe că nu au fost puține. Îmi asum toată responsabilitatea pentru această înfrângere„.

FOTO: ERIC FEFERBERG/AFP/Mediafax

UPDATE 21.20 Nicolas Sarkozy și-a început discursul. „Dragi compatrioți, poporul francez a ales”, au fost primele cuvinte ale lui Nicolas Sarkozy. „Francois Hollande este președintele Franței și trebuie respectat”, a adăugat Sarkozy.

UPDATE 21.15 Premierul român desemnat Victor Ponta l-a felicitat pe Francois Hollande și a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „se bucură foarte mult” de victoria lui politicianului socialist, care a devenit noul președinte al Franței. Totodată, Ponta a declarat că rezultatul acestui scrutin „înseamnă foarte mult pentru România”.

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 21.07 Susținătorii lui Francois Hollande, câștigătorul alegerilor din Franța, s-au adunat cu miile în Piața Bastiliei din Paris și la Tulle, pentru a sărbători victoria socialistului. Nicolas Sarkozy urmează să susțină un discurs în scurt timp, potrivit televiziunilor franceze.

UPDATE 21.00 Francois Hollande este câștigătorul oficial al alegerilor prezidențiale din Franța, cu 51.8%, potrivit institutului CSA, citat de BFMTV. Alte institute estimează că Francois Hollande a câștigat cu 51.9%-52%. Hollande devine primul președinte socialist al Franței din 1995.

UPDATE 20.50 Rata de participare la alegerile prezidențiale din Franța este preconizată să fie de 80.04%, potrivit BFMTV.

UPDATE 20.25 Conform institutelor CSA, TNS Sofres și Ipsos, Francois Hollande a obținut 52% din voturi, iar Nicolas Sarkozy 48%, anunță 20minutes.

Susținătorii lui Hollande sărbătoresc în Piața Bastiliei // FOTO: Mehdi Fedouac/AFP/Mediafax

UPDATE 20.14 Echipa de campanie a lui Nicolas Sarkozy a anulat reuniunea care urma să aibă loc în Piața Concorde din Paris în cazul victoriei actualului președinte, relatează site-ul publicației belgiene Le Soir, potrivit Mediafax.

UPDATE 20.00 Francois Hollande a câștigat alegerile prezidențiale din Franța, obținând, conform sondajelor de tip exit-poll, între 52 și 53,3 la sută din voturi, relatează AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 18.00 Rata de participare la alegerile prezidențiale din Franța până la ora locală 17.00 (18.00, ora României) este de 71,96%, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit Le Monde. Procentul este mai mare decât în primul tur, când, in același interval, s-au prezentat la urne 70.59%, dar mai mic decât în 2007 (75,11%).

UPDATE 16.45 Trei mari institute au anunțat că Francois Hollande conducea, până la ora locală 11.00 (12.00, ora României), cu 52,5-53% din voturi, conform RTBF.be. De menționat că aceste rezultate preliminare sunt neoficiale. De asemenea, trebuie luată în calcul și marja de eroare.

UPDATE 16.30 Fosta Primă Doamnă a Franței, Bernadette Chirac, a votat la primăria din Sarran (Correze), potrivit Le Figaro. Ea a votat și pentru Jacques Chirac, căruia starea de sănătate nu îi permite să se deplaseze. Bernadette Chirac nu și-a ascuns simpatia față de Nicolas Sarkozy, despre care a spus că „a făcut o campanie foarte bună, cu toată energia și inteligența sa superioară”.

Bernadette Chirac // FOTO: Le Figaro

UPDATE 16.15 Un bărbat în vârstă de 86 de ani a murit în această dimineață, într-o secție de votare din Joux (centru-est), scrie Le Parisien. Octogenarului i s-a făcut rău imediat după ce a introdus buletinul de vot în urnă. El nu a putut fi resuscitat.

UPDATE 15.05 Francois Hollande va avea în această seară o discuție despre viitorul Europei cu cancelarul german Angela Merkel, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din Franța, potrivit consilierului candidatului socialist, Jean-Marc Ayrault, citat de Le Figaro.

UPDATE 14.55 Francois Hollande a câștigat în majoritatea teritoriilor de peste mări și în Americi, informează RTBF.be. Cetățenii din aceste regiuni au votat sâmbătă, din cauza diferenței de fus orar.

UPDATE 14.10 Prima Doamnă a Franței, Carla Bruni, a fost nevoită să se întoarcă în secția în care a votat împreună cu președintele-candidat, pentru că își uitase înăuntru cartea de identitate, potrivit AFP, citată de Mediafax.

FOTO: Philippe Wojazer/AFP/Mediafax

UPDATE 13.35 Candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, cu 17,90% din sufragii, a votat, într-o secție din Hénin-Beaumont (nordul țării).

UPDATE 13.15 Rata de participare la alegerile prezidențiale din Franța a fost de 30.66% până la prânz, mai mare decât în primul tur, când, în același interval, au venit la urne 28,29% din cetățenii cu drept de vot, anunță Le Monde.

UPDATE 12.45 Nicolas Sarkozy a ajuns la secția de votare de care aparține. Alături de el este soția sa, Carla Bruni. Cei doi au stat în stradă minute în șir, pentru a da autografe și a saluta mulțimea.

FOTO: AFP/Le Monde

UPDATE 11.55 Se votează și în România, la Ambasada Franței din București. Pe listele de alegători sunt înscrise 1.908 persoane cu cetățenie franceză, care sunt așteptate la urne până la ora 18.00, a declarat pentru gândul serviciul de presă al Ambasadei Franței din București.

UPDATE 11.35 Francois Hollande a votat, în fieful său din Tulle (departamentul Correze, în centru-sud). La ieșirea din secția de votare, Hollande le-a spus jurnaliștilor că se simte „ca în primul tur”. DECLARAȚIILE LUI FRANCOIS HOLLANDE, AICI.

FOTO: captură BFMTV

UPDATE 11.30 Jean-Luc Mélenchon, cel care a candidat din partea Frontului de Stânga în primul tur, când a adunat 11,1% din sufragii, a votat, la Paris. Cu cine a votat și de ce, AICI.

UPDATE 11.25 La fel ca în cazul primului tur, prima personalitate politică ajunsă la vot a fost centristul Francois Bayrou, la Pau, informează Le Parisien. Bayrou, care a anunțat că va vota cu Francois Hollande, a candidat și el la aceste alegeri prezidențiale, însă nu a strâns în primul tur decât 9,13% din voturi.


Secțiile de votare din Franța s-au deschis duminică, începând cu ora locală 08.00 (09.00, ora României), când peste 44,5 milioane de cetățeni ai Republicii sunt așteptați la urne, în cadrul unui scrutin de care depinde viitorul Uniunii Europene. Votul s-a încheiat în marile orașe la ora 20.00 (21.00, ora României), cândau fost difuzate și rezultatele exit-poll-urilor.

Cei doi candidați, Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, au demonstrat de-a lungul campaniei și, mai recent, în singura dezbatere televizată, care a avut loc miercuri, că sunt două personalități politice opuse, cu planuri complet diferite pentru Franța și Uniunea Europeană.

Campania electorală s-a încheiat vineri, la ora 24.00, iar Francois Hollande, candidatul socialist care l-a învins pe președintele în exercițiu Nicolas Sarkozy în primul tur, a rămas favorit în sondajele de opinie.

De altfel, Hollande a fost creditat cu cea mai mare parte din intențiile de vot în toate sondajele de opinie de anul acesta. Diferența dintre el și Nicolas Sarkozy a continuat să scadă în ultima săptămână de campanie și a ajuns la patru puncte procentuale, în favoarea lui Hollande (52% pentru Hollande, 48% pentru Sarkozy).

Scrutinul prezidențial francez a început cu o zi mai devreme pentru cetățenii din Americi și fostele colonii, care, din cauza diferenței de fus orar, au votat sâmbătă.

Marea provocarea organizatorică va fi, la fel ca în primul tur, împiedicarea publicării rezultatelor parțiale înainte de închiderea urnelor. În Franța, acest lucru este ilegal, însă, în cadrul scrutinului din urmă cu două săptămâni, presa europeană a difuzat aceste rezultate pe tot parcursul zilei.

Parchetul General al Franței a declanșat o anchetă împotriva Agenției France-Presse după alegerile din 22 aprilie, pentru transmiterea rezultatelor exit-poll-urilor pe fluxul de știri destinat abonaților.

Associated Press nota sâmbătă că, dacă va pleca de la Elysee, Nicolas Sarkozy li se va alătura tuturor celorlalți lideri politici europeni care au fost la conducerea țării în timpul crizei economice și și-au pierdut funcțiile cu ocazia primelor alegeri. Președintele român Traian Băsescu este o excepție de la acest trend, a mai scris agenția de presă citată.

Nicolas Sarkozy a declarat că, dacă va pierde alegerile prezidențiale, va renunța la politică.