ALEGERI ÎN FRANȚA: Hollande crede că Merkel începe să-i accepte ideile și va susține renegocierea pactului fiscal
Francois Hollande, rivalul președintelui Nicolas Sarkozy la alegerile din Franța din 6 mai, este încrezător că Germania va accepta, într-un final, propunerea sa de renegociere a pactului fiscal al UE, după ce cancelarul german Angela Merkel s-a arătat pentru măsuri de stimulare a creșterii economice
Candidatul din partea partidului socialist este favorit în sondaje și vrea renegocierea pactului fiscal al UE și adoptarea unor măsuri de stimulare a creșterii economice, considerând că austeritatea nu reprezintă o soluție pentru criza datoriilor de stat din zona euro.
Hollande insistă că Merkel, care se opune renegocierii pactului fiscal, va accepta în final această propunere, el considerând că declarațiile de sâmbătă ale cancelarului german arată că Europa începe să accepte avertismentele sale privind austeritatea, transmite Reuters.
Merkel a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Leipziger Volkszeitung, că este pregătită să consolideze Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și să flexibilizeze modul de utilizare a fondurilor UE pentru infrastructură, două dintre măsurile susținute de Hollande.
Totuși, cancelarul german a exclus, în același interviu, posibilitatea renegocierii pactului fiscal semnat în martie de 25 de state UE.
Berlinul este de asemenea puțin entuziasmat de ideea lui Hollande de a finanța proiecte mari de infrastructură în UE prin emisiunea de obligațiuni comune europene.
„De câteva săptămâni, ideile pe care le propun au câtigat teren nu numai în Franța, ci în întreaga Europă. Acum, Merkel spune că este gata să facă mai multe pentru creștere”, a spus Hollande la un post de radio, făcând referire și la comentariile recente ale președintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și ale liderilor din Spania, Portugalia și Italia.
El a subliniat că, până acum, Merkel nici nu voia să audă despre creștere economică, susținând fără echivoc austeritatea.
„Va fi renegociere. Va fi un pact de creștere”, a spus candidatul francez la președinție.
Perspectiva accederii la putere în Franța a unui socialist pentru prima dată după încheierea mandatului lui Francois Mitterrand, în 1995, a deranjat unii investitori, determinând creșterea dobânzii obligațiunilor de stat franceze în raport cu cele germane.
Promisiunea lui Hollande de a renegocia pactul fiscal amenință să creeze divergențe serioase în inima Europei, însă Germania caută să minimizeze diferențele de opinie față de candidatul socialist din Franța, subliniind că este nevoie de o strategie UE privind creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.
Sarkozy nu a reușit să-și respecte promisiunile de reducere a șomajului, principalul motiv pentru care se află cu circa 10 puncte în urma contracandidatului său în sondajele pentru alegerile din 6 mai.
Joi, institutul de statistică din Franța a anunțat că rata șomajului a atins cel mai ridicat nviel din 1999, numărul șomerilor urcând aproape de 3 milioane, o nouă lovitură pentru președintele în exercițiu.
Pactul fiscal al UE a fost creat ca soluție la criza datoriilor de stat, scopul fiind impunerea unei discipline fiscale după modelul german la nivelul Uniunii. Pactul a fost semnat de 25 din cele 27 de state UE, excepție făcând Marea Britanie și Cehia. Guvernul ceh a indicat că s-ar putea alătura ulterior pactului, după o dezbatere publică serioasă.
Irlanda a semnat pactul, însă a hotărât convocarea unui referendum pentru ratificare, la 31 mai.
Cel mai recent sondaj arată că irlandezii vor aproba acordul. Aproximativ 47% dintre irlandezi vor susține pactul fiscal, potrivit rezultatelor prezentate sâmbătă, în scădere cu două puncte procemtuale față de luna martie.
Totodată, 35% dintre respondenți s-au arătat împotriva pactului, iar 18% sunt încă indeciși.