Prima pagină » Știri externe » ALEGERI în Germania: AfD se impune în scrutinul din Turingia. Lovitură pentru coaliția de guvernare

ALEGERI în Germania: AfD se impune în scrutinul din Turingia. Lovitură pentru coaliția de guvernare

ALEGERI în Germania: AfD se impune în scrutinul din Turingia. Lovitură pentru coaliția de guvernare
Alegeri în Germania: AfD se impune în scrutinul din Turingia. Lovitură pentru coaliția de guvernare

Două landuri din estul Germaniei au organizat duminică alegeri, iar rezultatele parțiale arată că formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat cele mai multe voturi în Turingia.

De asemenea, este de așteptat ca formațiunea să câștige și alegerile din Saxonia, ceea ce reprezintă o lovitură pentru actuala coaliție aflată la guvernare la nivel federal, întrucât rezultatele din cele două landuri sunt văzute ca barometre pentru alegerile federale de anul viitor, notează Deutsche Welle.

Pentru mulți observatori, rezultatul cel mai relevant este cel din Turingia, unde AfD a devenit primul partid de extremă dreapta care câștigă alegerile în acest land după cel de-al Doilea Război Mondial, obținând cu aproape 10% mai mult decât Creștin-Democrații (CDU), partidul conservator de centru-dreapta din Germania, care s-au clasat pe locul al doilea.

În special, cele trei partide care alcătuiesc coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz la nivel federal au înregistrat rezultate extrem de slabe.

Astfel, rezultatele parțiale din Turingia sunt următoarele: AfD – 32,8%, CDU – 23,6%, Alianța Sahra Wagenknecht – 15,8%. Social-democrații și verzii au obținut sub 10% din voturi fiecare.

Pe baza acestor estimări inițiale, Parlamentul Turingiei va avea aproximativ 31 de parlamentari AfD, 23 de la CDU, 15 de la BSW, 13 de la Partidul de Stânga și doar 6 social-democrați. Întrucât Verzii aparent nu au reușit să depășească pragul de 5% necesar pentru a ajunge în Parlament, ei nu vor obține niciun loc. Având în vedere că toate celelalte partide au exclus o coaliție cu AfD, pare extrem de puțin probabil ca partidul de extremă dreapta să poată forma un Guvern. Dar faptul că sunt pe cale de a controla peste o treime din locuri înseamnă că ar putea bloca unele decizii importante la nivel de land.

În Saxonia, scenariul este doar puțin mai bun pentru partidele din centrul spectrului politic. Cu un sprijin de aproximativ 32%, creștin-democrații au doar un ușor avantaj față de AfD (30,8%). Alianța Sahra Wagenknecht ocupă locul trei cu 12%.

Din nou, partidele din coaliția de guvernare a Germaniei s-au descurcat foarte prost și în acest land. Social-democrații sunt puțin peste 7%, în timp ce Verzii abia au depășit pragul electoral de 5%.

Alegeri Germania: Coaliția ar putea avea probleme

Șeful Guvernului din Saxonia, creștin-democratul Michael Kretschmer, a salutat rezultatul partidului drept un succes și un mandat pentru formarea unui nou guvern.

Acesta a dat, însă, vina pentru creșterea popularității extremei dreapta pe coaliția cancelarului social-democrat Olaf Scholz de la Berlin.

„Există o imensă lipsă de încredere în politică, iar trebuie să se termine. Avem nevoie de un alt stil de a face politică la Berlin”, a declarat acesta.

Cu un an până la alegerile naționale din Germania, rezultatele din Turingia și Saxonia sunt o lovitură pentru coaliția lui Scholz. Toate cele trei partide de guvernământ au pierdut voturi, doar partidul lui Scholz depășind confortabil pragul de 5% necesar pentru a rămâne în Parlament, arată Reuters.

AfD, care și-a bazat discursul din campanie pe mesaje anti-imigrație, a obținut aceste rezultate și pe fondul emoțiilor provocate în ultima săptămână de atacul din orașul Solingen, soldat cu mai mulți morți. Atacul a fost comis de un bărbat despre care se cunoaște că este cetățean sirian căruia i-a fost respinsă cererea de azil, însă nu a fost deportat. Faptul că acesta nu a fost trimis în Bulgaria, prima țară din UE în care a intrat, i-a făcut pe mulți să considere că lipsa de acțiune a Guvernului condus de Scholz ar fi de vină pentru acest atac. În ultima săptămână, de altfel, discursurile anti-migrație au fost tot mai dese și mai vehemente.

„Acesta este un recviem pentru coaliție. Coaliția ar trebui să se întrebe dacă poate continua să guverneze”, a declarat co-președinta AfD, Alice Weidel.

Alianța populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW), care, la fel ca AfD, dorește mai puțină imigrație și încetarea înarmarii Ucrainei, a ocupat locul trei în ambele landuri, la doar opt luni de la înființare.

Întrucât toate părțile au exclus ideea de a forma o coaliție cu AfD, BSW ar putea fi o formațiune-cheie pentru formarea unui guvern stabil în cele două landuri.

Sahra Wagenknecht a spus că partidul ei speră să formeze un guvern cu conservatorii și alte partide din Turingia, dar va insista asupra unei abordări diferite a războiului din Ucraina, chiar dacă această chestiune este mult în afara competenței unui guvern regional.

Rezultatul dezastruos pentru coaliția lui Scholz ar putea alimenta și mai mult neînțelegerile în cadrul acesteia, deoarece toate cele trei partide încearcă să-și construiască o imagine cât mai bună înainte de alegerile naționale de anul viitor, mai notează Reuters.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și