Syriza, stânga radicală din Grecia, este umăr la umăr în exit poll-urile publicate la scurt timp după închiderea urnelor. Diferența dintre Syriza și principalul contracandidat, Noua Democrație (centru-dreapta), este de numai 0,5% în toate sondajele, mult prea mică pentru a putea anunța un câștigător.
gândul vă prezintă cine este partidul care a ajuns de la limita pragului electoral la punctul în care ar putea să conducă țara. Totul, în doar opt ani.
Syriza este o coaliție a stângii radicale din Grecia, lansată oficial înaintea alegerilor legislative din 2004. Coaliția a fost formată din 13 grupări, de la democrat-socialiști și până la eurocomuniști.
Syriza a obținut un rezultat modest în scrutinul parlamentar din 2004, când a adunat doar 3,3% din voturi, puțin peste pragul parlamentar din Grecia, de 3%.
Situația s-a schimbat la alegerile generale din 2007, când Syriza a obținut un scor surprinzător de bun, de 5,04%.
2007 este anul în care, la conducerea coaliției, a venit tânărul și carismaticul Alexis Tsipras.
Acum în vârstă de 37 de ani, Tsipras a devenit una dintre vedetele peisajului politic elen și printre cei mai urmăriți politicieni din Europa.
Tsipras consideră că liderii europeni au făcut din „Grexit” (Greek exit – ieșirea Greciei din zona euro, n.red.) o „sperietoare”, menită să îi determine pe oameni să voteze cu formațiunile care susțin înțelegerea cu troika (UE, FMI și BCE).
Alexis Tsipras și-a construit campania electorală în jurul unei promisiuni: anularea memorandumului, a programului de austeritate semnat de Grecia, în schimbul celor 130 de miliarde de euro. „Luni, vom forma un guvern al tuturor grecilor, în Europa și menținând moneda euro. Programul FMI-UE face deja parte din trecut și va aparține definitiv trecutului luni”, a spus Tsipras zilele trecute, în timpul unei conferințe de presă.
Reprezentantul stângii radicale este, din acest motiv, marele motiv de îngrijorare pentru liderii europeni, care se tem că acesta ar putea ajunge la putere și crea și mai multă instabilitate.
La scrutinul din 6 mai, partidul lui Tsipras a obținut 17%, un scor remarcabil, care va fi depășit cu aproximativ 10% în cadrul alegerilor din 17 iunie.
Pentru aceste alegeri, Syriza s-a înscris sub forma unui partid unic, și nu a unei coaliții, pentru a putea obține bonusul de 50 de locuri în parlament acordat partidului care se clasează pe prima poziție.
Citește și ALEGERI ÎN GRECIA. Neonaziștii rămân în Parlament cu același scor ca în alegerile de la 6 mai
Citește și ALEGERI ÎN GRECIA. Europa se pregătește de ce e mai rău. Planul la care liderii europeni au lucrat în acest sfârșit de săptămână