ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE. Theresa May face Guvernul, deși conservatorii nu au majoritatea. UPDATE
UPDATE 17:00 Theresa May, premierul britanic, a declarat după întrevederea cu regina Elizabeth a II-a, ce a avut loc în urma rezultatelor scrutinului parlamentar, că va forma un guvern ce va conferi stabilitate și a reafirmat angajamentul său pentru ieșirea Marii Britanii din UE, informează The Guardian. May își menține angajamentul pentru „clădirea unui stat în care nimeni nu este lăsat în urmă”.
Ea a spus că Marea Britanie are nevoie mai mult decât oricând de stabilitate, oferită numai de Partidul Conservator și Democratic Unionist. „Acum să ne apucăm de treabă”, a adăugat aceasta.
Theresa May a părăsit palatul Buckingham, după ce a avut o întrevedere de aproximativ 15 minute cu regina.
May este susținută de Partidul Democratic Unionist (DUP), ce a obținut 10 locuri locuri în urma scrutinului parlamentar.
Partidul Conservator (centru-dreapta) a obținut 318 locuri în Camera Comunelor.
Partidul Conservator, al Theresei May, rămâne formațiunea cu cel mai mare număr de reprezentanți în Camera Comunelor, cu 318 locuri, dar se situează sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului.
Susținuți de democrați-unioniștii, conservatorii ar putea obține majoritatea parlamentară și ar avea dreptul de a forma un guvern.
UPDATE 14:00 Premierul Theresa May se va deplasa la Palatul Buckingham pentru a solicita reginei Elizabeth a II-a permisiunea de a forma un guvern, după ce Partidul Conservator, al cărui lider este, s-a situat sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formararea organului central al statului, potrivit BBC.
Partidul Conservator (centru-dreapta) obține 317 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de reprezentanți. În condițiile în care mai sunt de anunțat rezultatele din două circumscripții electorale este clar că partidul condus de Theresa May a pierdut majoritatea necesară formării guvernului.
Pe locul al doilea se situează Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 261 de locuri.
Partidul Național Scoțian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, are 35 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, va avea 12 reprezentanți, iar Partidul Verde, un loc.
Formațiunea naționalistă eurosceptică Partidul Independenței Marii Britanii (UKIP) nu a reușit să obțină niciun loc.
Formațiunile nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP) și Sinn Fein au obținut 10, respectiv 7 locuri în Camera Comunelor, în timp ce partidul galez Plaid Cymru va avea 4 reprezentanți.
UE: Negocierile pentru Brexit vor începe când Guvernul de la Londra e pregătit
Poziția Uniunii Europene în privința procesului Brexit și calendarul negocierilor sunt clare, iar tratativele în privința ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar ar trebui să înceapă atunci când statul britanic este pregătit pentru asta, a declarat negociatorul șef al UE pentru Brexit.
Potrivit agenției Reuters, Barnier a mai adăugat: „Să ne concentrăm să ajungem la un acord”.
Rezultatele scrutinului parlamentar din Marea Britanie au conferit și mai multă nesiguranță în cadrul procesului pentru Brexit.
Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European privind Brexit, a scris pe Twitter că rezultatele alegerilor vor face negocierile „deja complexe, și mai complicate”.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a folosit de asemenea platforma de socializare Twiter pentru a avertiza Marea Britanie că va trebui să se confrunte cu o dată limită pentru a încheia negocierile pentru Brexit și riscă să nu ajungă la niciun acord în cadrul tratativelor.
May vrea să rămână, Corbyn îi cere demisia
Prim-ministrul Theresa May a declarat că Marea Britanie are nevoie de stabilitate și promite că va oferi acest lucru în cazul în care conservatorii obțin cele mai multe locuri în Parlament
„În acest moment, mai multe decât orice altceva, țara are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a afirmat premierul după realegerea ei ca parlamentar din partea circumscripției Maidenhead.
„Dacă, așa cum au arătat proiecțiile, și dacă sunt corecte în sensul că Partidul Conservator a câștigat cele mai multe locuri și probabil cele mai multe voturi, atunci depinde de noi să ne asigurăm că vom avea o perioadă de stabilitate și exact acest lucru vom face”, a adăugat May.
UPDATE 06:30 Partidul Conservator, al premierului Theresa May, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ desfășurat în Marea Britanie, având un avans foarte mic în fața Partidului Laburist, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea voturilor din 546 de circumscripții, dintr-un total de 650.
Rezultatele parțiale indică că Partidul Conservator (centru-dreapta) a obținut 41,2% din voturi, în timp ce laburiștii au adunat 40,8%. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron a obținut 6,9%, potrivit BBC News online.
În ceea ce privește distribuirea locurilor, rezultatele parțiale după contabilizarea a 546 din totalul de 650 de circumscripții electorale arată că Partidul Conservator a obținut 250 de locuri în Camera Comunelor, în timp ce Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, a luat 232 de locuri. Aceste date sugerează că formațiunea premierului Theresa May se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de locuri.
Partidul Național Scoțian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, a obținut 33 de locuri, iar Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, are 10 locuri. Formațiunea naționalistă eurosceptică Partidul Independenței Marii Britanii (UKIP) nu a obținut niciun loc până la această oră.
UPDATE 00:08 Partidul Conservator, al premierului Theresa May, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ desfășurat în Marea Britanie, dar pare să fi pierdut majoritatea parlamentară, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne.
Potrivit proiecțiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat la comanda BBC, ITV și Sky News, Partidul Conservator (centru-dreapta) ar urma să obțină 314 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de membri. Dacă proiecțiile se vor confirma, formațiunea premierului Theresa May se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. În actuala legislatură, conservatorii aveau 331 de locuri.
Pe locul al doilea ar urma să se claseze Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 266 de locuri.
Partidul Național Scoțian (centru-stânga, proeuropean), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, este creditat cu 34 de locuri în Camera Comunelor, potrivit sondajului Ipsos Mori /GfK. Partidul Liberal-Democrat (centru), condus de Tim Farron, va avea 14 locuri, iar formațiunea naționalistă eurosceptică Partidul Independenței Marii Britanii (UKIP) probabil nu va reuși să aibă reprezentanți.
Dacă proiecțiile se vor confirma, poziția politică a premierului Theresa May va fi grav afectată.
Într-un gest imprevizibil, Theresa May a anunțat în aprilie un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând, după o serie de critici intense, că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii și siguranței pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri”, a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator și din partea opoziției laburiste și liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit. „Întreaga țară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puțin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacitățile de a transforma Brexit în succes”, explica Theresa May.
Theresa May nu a devenit prim-ministru în urma alegerilor. După referendumul din iunie 2016, prin care britanicii au decis la limită ieșirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din rațiuni populiste deși pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat. Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, nu a putut fi numit premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluție de compromis, în fruntea Guvernului. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obține, dat fiind că Partidul Conservator are majoritate. În contextul disputelor din ce în ce mai intense, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a contestat recent legitimitatea decizională a Theresei May. „Eu am fost aleasă în funcția de prim-ministru al Scoției pe baza angajamentului clar privind un nou referendum. Dar premierul (Theresa May -n.red.) nu este încă aleasă de nimeni”, declara Nicola Sturgeon.
Dincolo de argumentația anunțată public, Theresa May miza pe calcule electorale simple. În acea perioadă, sondajele arătau că Partidul Conservator avea un avans considerabil comparativ cu laburiștii, iar primul-ministru spera să profite de această situație favorabilă.
Între timp, din cauza unei serii de evenimente, inclusiv atacuri teroriste, avansul Partidului Conservator s-a diminuat semnificativ, iar Theresa May riscă să ajungă în situația erodării legitimității de lider al formațiunii.
Potrivit unor proiecții electorale realizate de Institutul YouGov, Partidul Conservator riscă pierderea a 20 de locuri și implicit a majorității de 17 locuri în Camera Comunelor, care are 650 de locuri. Studiul arată că Theresa May ar putea obține doar 310 locuri, mai puțin decât majoritatea de 331 de parlamentari obținută în 2015 de premierul David Cameron. Partidul Laburist ar putea obține 257 de locuri, față de 232 în 2015. Dacă proiecțiile se vor confirma, Partidul Conservator se va situa sub majoritatea de 326 de locuri necesară pentru formarea guvernului. Dacă Theresa May nu va reuși măcar menținerea majorității de 12 locuri obținută de David Cameron în 2015, își va pierde autoritatea în Partidul Conservator. În plus, nu poate fi exclusă posibilitatea ca Partidul Conservator să nu obțină deloc majoritate parlamentară. În ambele cazuri, poziția Theresei May riscă să fie compromisă.
Criza de politică de la Londra intervine exact în momentul lansării negocierilor cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.
Decizia Londrei de ieșire din Uniunea Europeană a generat preocupări atât pentru britanici, cât și la nivelul Blocului comunitar. Dincolo de pierderea drepturilor civice, a avantajelor comerciale și economice asociate apartenenței la UE, cea mai mare problemă pentru Londra este riscul destrămării Marii Britanii, în contextul intenselor apeluri separatiste ale Scoției și Irlandei de Nord.