Alegeri în Rusia. Reacții internaționale la noul mandat a lui Vladimir Putin / Liderul rus, felicitat doar de dictatori
Liderii mai multor așa-zise țări prietenoase cu Rusia l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa la alegerile prezidențiale, la care candida pentru al cincilea mandat.
Potrivit presei ruse, primul lider străin care l-a felicitat pe Vladimir Putin a fost președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cărui legitimitate a fost pusă la îndoială de Statele Unite. El l-a numit pe Putin „frate mai mare” și a spus că victoria lui va ajuta la construirea unei „lumi multipolare”.
Transmit felicitările mele poporului frate al Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin, pentru extraordinara sa victorie, salută luni pe X preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro.
Iranul a salutat o „victorie solidă” a lui Vladimir Putin, iar liderii din Cuba, Nicaragua şi Bolivia i-au transmis mesaje de felicitare cu ocazia realegerii.
Bolivianul Luis Arce a salutat o „victorie strălucitoare care reafirmă unitatea curajosului popor rus în jurul suveranităţii sale şi dezvoltării constante”.
Cubanezul Miguel Diaz-Canel, care conduce insula comunistă din 2019, a transmis pe X că Vladimir Putin reprezintă „un exemplu” prin modul în care gestionează Rusia.
Putin a primit felicitări și de la liderii Coreei de Nord și Myanmar, cu aceștia Moscova cooperează strâns în domeniul aprovizionării cu arme. Ulterior, şi preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe liderul de la Kremlin pentru victoria obţinută duminică seara.
Această victorie dovedeşte „susţinerea deplină” a ruşilor, consideră preşedintele chinez Xi Jinping.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, se declară convins că „sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi preşedintelui Putin, relaţiile între China şi Rusia vor continua să progreseze” în următorii ani.
Alexander Lukașenko, liderul din Belarus, l-a felicitat pe Putin la telefon, a declarat serviciul său de presă.
Putin a primit felicitări și din partea liderilor din Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Azerbaidjan, șeful pro-rus al Republicii Bosniace, Milorad Dodik și membri ai opoziției moldovenești.
Occidentul critică corectitudinea alegerilor din Rusia
Alegerile din Federația Rusă au fost criticate de țări occidentale ca Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că „alegerile nu sunt, evident, nici libere și nici corecte, având în vedere modul în care Vladimir Putin a închis oponenții politici și i-a împiedicat pe alții să candideze împotriva lui”.
Înainte de a prezida astăzi o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, Josep Borrell a declarat că alegerile din Federația Rusă nu au fost libere sau corecte şi că s-au bazat pe represiune şi intimidare”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin a devenit „dependent de putere”. În plus, liderul de la Kiev a menționat că alegerile din Rusia sunt o simulare ilegitimă.
Nu există legitimitate în această imitaţie de alegeri şi nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. Trebuie să ne asigurăm că se va întâmpla asta, a transmis Zelenski.
Ministerul francez de Externe a salutat „curajul multor cetăţeni ruşi care şi-au manifestat în mod paşnic opoziţia faţă de această atingere a drepturilor lor politice fundamentale”.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat că UE condamnă alegerile ,,ilegale” organizate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina.
În cadrul unei postări pe platforma X, ministrul de Externe al Marii Britanii a precizat că alegerile ,,ilegale” au prezentat ,,o lipsă de opţiuni pentru alegători”, adăugând că ,,nu aşa arată nişte alegeri libere şi corecte”.
Conform rezultatelor raportate de Biroul Electoral Central din Rusia după numărarea a 99,43% din buletinele de vot, Vladimir Putin a câștigat scrutinul cu scorul de 87,32%. Pe locul al doilea s-a clasat politicianul comunist Nikolai Haritonov, cu 4,32%, iar pe locul al treilea Vladislav Davankov, cu 3,79%, potrivit agenției Tass.