Prima pagină » Știri externe » ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidențiale

ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidențiale

ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidențiale
Barack Obama se confruntă miercuri seara cu Mitt Romney în cadrul primei dezbateri televizate, episoade devenite esențiale în campaniile prezidențiale americane relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente din aceste dezbateri inaugurate în 1960.

Barack Obama se confruntă miercuri seara cu Mitt Romney în cadrul primei dezbateri televizate, episoade devenite esențiale în campaniile prezidențiale americane relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente din aceste dezbateri inaugurate în 1960.

– Dezbaterea John Kennedy-Richard Nixon (1960). În fața a peste 66 de milioane de telespectatori, republicanul Nixon apare palid și bărbierit prost, în timp ce Kennedy, bronzat, este destins și bine machiat. Când ia cuvântul, tânărul democrat privește sistematic spre cameră, spre deosebire de Nixon care îl fixează cu privirea pe moderator.

– Dezbaterea Jimmy Carter-Gerald Ford, la 23 septembrie 1976. Încă de la început, un incident tehnic întrerupe sunetul. Cei doi candidați nu îndrăznesc să plece din platou, rămânând timp de 30 de minute la fel de nemișcați ca niște manechine. În a doua dezbatere, la 6 octombrie, președintele Ford comite o gafă ireparabilă, afirmând „nu există dominație sovietică în Europa de Est”.

– Dezbaterea Jimmy Carter-Ronald Reagan, la 28 octombrie 1980. Fostul actor Ronald Reagan își dezvăluie talentul de mare comunicator. El pune o întrebare care își atinge scopul și care va fi reluată în 2012 de către Mitt Romney, și anume „Vă aflați într-o situație mai bună decât în urmă cu patru ani?”.

– Dezbaterea Ronald Reagan-Walter Mondale, la 21 octombrie 1984. Președintele Reagan are 73 de ani, dar transformă acest „handicap” într-un atu. „Nu voi transforma vârsta în subiect de campanie. Nu voi exploata în sens politic tinerețea și lipsa de experiență a adversarului meu”, spune el.

– Dezbaterea George Bush-Michael Dukakis, la 13 octombrie 1988. Candidatul democrat scapă ocazia să dea dovadă de sensibilitate. „Dacă soția dumneavoastră, Kitty, ar fi violată și asasinată, ați fi de acord cu pedeapsa cu moartea pentru asasin?”, îl întreabă un jurnalist. „Nu”, răspunde cu răceală Dukakis, după care începe să înșire statistici privind criminalitatea.

– Dezbaterea Bill Clinton-George Bush-Ross Perot din 1992. Pentru prima dată, platoul este împărțit de trei candidați, iar independentul Ross Perot ia tot. Printr-un ton direct, Perot contrastează cu stilul pompos al președintelui. „Experiență?”, îi replică el lui Bush la o întrebare în acest sens. „Da, admit că nu am experiența necesară să îndatorez țara cu peste patru miliarde de dolari. Din contră, este vorba despre a face ceva, în loc de a nu a face nimic altceva decât a vorbi mereu despre acest lucru, experiență pe care o am”.

A treia dezbatere, la 19 octombrie 1992 rămâne cea mai urmărită din istorie, cu 97 de milioane de telespectatori.

– Dezbaterea Al Gore-George W. Bush, la 3 octombrie 2000. Vicepreședintele Al Gore exasperează telespectatorii printr-o atitudine de tipul premiantul clasei, etalându-și cunoștințele și suspinând zgomotos în timpul răspunsurilor date de republican. „Dacă suntem o țară arogantă, vom fi percepuți ca atare, pe când dacă ne vom arăta umili vom fi respectați”, spune Bush. „Mă îngrijorează o supra-angajare a soldaților noștri în întreaga lume (…). Eu vreau o utilizare judicioasă”, adaugă el.

– Dezbaterile John Kerry-George W. Bush, la 30 septembrie, 8 și 13 octombrie 2004. Discuțiile sunt adesea aprinse, în plin război în Irak. „Președintele nu a găsit arme de distrugere în masă în Irak. În consecință, și-a transformat campania într-o armă de înșelătorie masivă”, spune Kerry, care marchează puncte în domeniul politicii externe, dar fără să crească în sondaje.

– Dezbaterile John McCain-Barack Obama, la 26 septembrie, 7 octombrie și 15 octombrie 2008, sunt marcate de criza financiară și economică, la doar câteva săptămâni după falimentul Lehman Brothers. „Domnule senator Obama, eu nu sunt președintele Bush. Dacă vreați să candidați împotriva președintelui Bush, trebuia să vă prezentați acum patru ani”, spune McCain în a treia dezbatere.

În a doua dezbatere, John McCain le spune telespectatorilor despre o lege favorabilă companiilor petroliere „știți cine a votat pentru? Nu ați fi ghicit niciodată. Acela”, arătându-l cu degetul, fără să îi spună numele, pe Barack Obama, creditat pentru calmul și încrederea degajate.

Citește și