ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente dintr-o campanie prezidențială care va rămâne în istorie

ALEGERI ÎN SUA. Cele mai importante momente dintr-o campanie prezidențială care va rămâne în istorie
Publicat: 08/11/2016, 07:23
Controverse, acuzații reciproce și o luptă extrem de strânsă care în sondaje se situează în acest moment în marja de eroare. Acesta este rezumatul celor 693 de zile de cursă electorală care se încheie pe 8 noiembrie, odată cu scrutinul care va decide cine preia frâiele Americii de la Barack Obama pentru următorii patru ani. Există, însă, câteva puncte de cotitură care au marcat întrecerea politică spre Biroul Oval, iar AFP a realizat o sinteză a acestor repere care vor rămâne în istoria universală.
– 16 decembrie 2014
Scenariul pe care toată lumea îl prevedea la acea dată era încă un duel Bush – Clinton, atunci când Jeb Bush, fratele fostului președinte George W. Bush, a făcut un prim pas pentru intrarea în cursa pentru Casa Albă.
– 2 martie 2015
Exclusivitate New York Times: ziarul publica, în premieră informațiile potrivit cărora Hillary Clinton a utilizat un server privat pentru a comunica informații secretizate în perioada în care aceasta ocupa funcția de secretar de stat, în intervalul 2009 – 2013. Dezvăluirile au venit ca un șoc peste echipa de campanie, care a fost luată prin surprindere.„Ni s-a spus că această situație s-a rezolvat”, scria atunci într-un e-mail care a fost piratat și dat publicității recent, Robby Mook, viitorul director de campanie al lui Hillary.
„Nu am trimis niciodată mesaje clasificate prin e-mail”, a declarat public Hillary Clinton la acea dată, în cadrul unei conferințe de presă, afirmație pe care ancheta o va contrazice mai târziu.
– 12 aprilie 2015
„Candidez la președinție”. Acesta a fost anunțul făcut de Clinton prin intermediul unui mesaj video. La acea dată, Donald Trump nu era nici măcar inclus în sondaje drept contracandidat al democratei. Ulterior, foarte mulți republicani au început să se înscrie în cursa electorală, de la Ted Cruz, la Marco Rubio și Ben Carson, ajungând la un total de 17 politicieni în cursa internă.
– 16 iunie 2015
Donald Trump uimește pe toată lumea și, cu ocazia unei conferințe de presă organizate la New York, acesta dovedește că nu joacă doar la cacealma și se declară, oficial, candidat. O frază din discursul său va rămâne cu siguranță în istorie:„Mexicul își trimite oamenii aici, dar nu pe cele mai bune elemente. (…) Aduc droguri, cresc infracționalitatea, sunt violatori”. Pe 14 iulie, un prim sondaj îl dă drept câștigător al cursei interne din Partidul Republican. Este momentul în care se declanșează valul populist.
– 7 decembrie 2015
„Donald Trump cere interzicerea totală a accesului musulmanilor în Statele Unite, până când reprezentanții țării noastre vor fi capabili să înțeleagă ceea ce se întâmplă”. La nivel mondial, această declarație a fost intens contestată, dar majoritatea republicanilor au susținut-o și au aplaudat-o.
– 1 februarie 2016
„Mișcarea” Trump nu mai părea castelul din cărți de joc din primele luni. Susținătorii săi l-au dus pe locul al doilea în alegerile primare din statul Iowa, primul în New Hampshire și în Carolina de Sur.„În ziua în care o să acaparăm totul, atunci vor înțelege”, spuneau atunci simpatizanții.
– 20 februarie 2016
Jeb Bush se retrage din cursa pentru Casa Albă. Tentativa sa de a candida a„înghițit” 152 de milioane de dolari.
-3 și 4 mai 2016
Ultimii doi rivali ai lui Donald Trump în cursa internă, Ted Cruz și John Kasich, anunță că părăsesc cursa pentru Biroul Oval. Astfel, Donald Trump triumfă și trece la următoarea sa țintă: Hillary Clinton.„Uitați-vă la scandalul e-mailurilor, nici măcar n-ar trebui să aibă dreptul să fie candidat”. Conservatorii irecuperabili au încercat să organizeze rezistența, după deviza„Orice în afară de Trump”.„Vom unifica partidul”, perora Trump, în acest timp.
– 7 iunie 2016
Partidul Democrat își desemnează oficial candidatul pentru scrutinul de pe 8 noiembrie. Hillary Clinton este trimisă să se lupte de la egal la egal cu Trump, după o luptă internă strânsă cu Bernie Sanders, care reușise să coaguleze stânga americană și aripa tânără a democraților.„Este pentru prima dată în istoria țării noastre când o femeie este învestită drept candidat de unul dintre marile partide”, spunea aceasta la New York într-o atmosferă incendiară.
– 5 iulie 2016
FBI recomandă neînceperea urmăririi penale în cazul e-mailurilor lui Hillary Clinton, însă directorul Biroului, James Comey, a acuzat„neglijența sa extremă”.
– iulie 2016
Donald Trump este învestit, oficial, la Convenția Republicană de la Cleveland, drept candidat pentru Casa Albă, în timp ce după Convenția Democrată de la Philadelphia Hillary Clinton a fost propulsată în fruntea sondajelor. August este o lună neagră pentru magnatul care și-a concediat inclusiv echipa de campanie și s-a angajat într-o polemică ce a agitat spiritele la nivel internațional cu familia Khan, părinții unui soldat musulman mort pe câmpul de luptă.
– 11 septembrie 2016
Hillary Clinton leșină la New York, la o ceremonie de comemorare a atentatelor de la World Trade Center. Candidatul democrat își pierde echilibrul și este escortată imediat afară din mulțime. Ulterior, echipa sa a anunțat că suferă de o formă de pneumonie.
– 26 septembrie 2016
Prima dezbatere electorală: rareori în istoria americană un astfel de eveniment a avut un impact atât de mare. În fața a 84 de milioane de telespectatori, Donald Trump este iritat și nervos, în opoziție cu o Hillary Clinton bine pregătită și impenetrabilă. Aceasta prinde din nou avans în sondaje.
– 7 octombrie 2016
„Când ești o celebritate, te lasă să face ce vrei. Poți face orice”. Iese la iveală o înregistrare video din 2005 în care Donald Trump povestește cum atunci când voia să facă avansuri femeilor, le atingea în părțile intime. Scandalul este fără precedent. Zeci de republicani își retrag sprijinul pentru afacerist.
– 28 octombrie 2016
O gură de oxigen pentru Donald Trump, cu doar 11 zile înainte de alegeri: directorul FBI anunță că Biroul redeschide ancheta referitoare la e-mailurile lui Clinton, întrucât au fost descoperite noi mesaje care trebuie analizate.„Este cel mai mare scandal politic după Watergate”, s-a repliat Donald Trump, care a preluat această informație ca temă principală a sfârșitului său de campanie.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar