LIVE UPDATE: Luptă pentru putere în Turcia. Cozi la secțiile de vot / Erdogan ar putea fi dat jos, după 20 de ani / Rezultatul, anunțat la ora 21:00

LIVE UPDATE: Luptă pentru putere în Turcia. Cozi la secțiile de vot / Erdogan ar putea fi dat jos, după 20 de ani / Rezultatul, anunțat la ora 21:00
Tayyip Erdogan și Kemal Kilicdaroglu / Colaj foto
Publicat: 14/05/2023, 11:00
Actualizat: 14/05/2023, 22:25

Turcii votează duminică în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria de 100 de ani a Turciei moderne, care ar putea să ducă la schimbarea lui Tayyip Erdogan după 20 de ani la putere și să oprească calea tot mai autoritară a guvernului său. Secțiile se închid la ora 17:00, iar rezultatele vor fi anunțate la ora 21:00.

Vă recomandăm să citiți și: EXCLUSIV | Alegeri în Turcia. Pierde Erdogan puterea după 20 de ani? Expert: „«Moștenirea», extrem de delicată pentru orice nou prezidențiabil”

UPDATE ora 22.22 Erdogan a întrunit aproximativ 52% din voturi, după numărarea a aproximativ jumătate din buletinele de vot 

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a întrunit aproximativ 52% din voturi, după numărarea a aproximativ jumătate din buletinele de vot în alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Turcia, potrivit agenţiei oficiale de presă Anadolu, relatează Reuters.

Liderul opoziţiei Kemal Kiliçdaroglu, candidatul comun al unei alianţe formate din şase partide, este creditat cu aproximativ 42% din voturi, conform unor rezultate parţiale difuzate de agenţie.

Cu toate acestea, Kiliçdaroglu a declarat în timpul numărării voturilor, duminică seara, că se află pe primul loc în alegerile prezidenţiale. Potrivit Anadolu, candidatul unui partid ultra-naţionalist, Sinan Ogan, a obţinut aproximativ 5,3%, notează Reuters.

UPDATE ora 19.40Primele rezultate ale votului arată un avans considerabil pentru Erdogan, dar procentele încep să scadă pe măsură ce se numără buletinele

Primele rezultate ale numărării votului din cursa pentru alegerile prezidenţiale din Turcia au arătat un avans considerabil pentru preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, care conduce ţara de 20 de ani, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, este creditat cu mult mai puţine voturi, deşi se anunţa o cursă extrem de strânsă. Totuşi, pe măsură ce voturile se numără, diferenţa se micşorează în defavoarea lui Erdogan.

După numărarea a peste 20% din voturi Kemal Kilicdaroglu a ajuns la 40 de procente, în timp ce Erdogan a scăzut la sub 55 la sută, în condiţiile în care primele rezultate indicau o diferenţă de peste 23 de procente între ei.

Astfel, Erdogan are puțin sub 55% la sută din voturi, Kilicdaroglu – 39 la sută, iar Sinan Ogan – 5,4 la sută.

Dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (05.00 GMT) şi s-au închis la 17.00 (14.00 GMT). Potrivit legii electorale din Turcia, anunţarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

UPDATE ora 19.30 Erdogan a declarat că urmăreşte din Istanbul şi nu din Ankara rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale

La rândul său, Kemal Kiliçdaroglu – principalul contracandidat al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan – a salutat potenţiala schimbare care se profileaza în ţară în timp ce şi-a exprimat votul. „Ne-a lipsit foarte mult democraţia”, a declarat Kiliçdaroglu în timp ce se afla la urna de vot din capitala turcă Ankara. „Primavara” va veni, sperăm, în curând, a afirmat bărbatul în vârstă de 74 de ani, referindu-se la o posibilă victorie.

Aproximativ 61 de milioane de oameni din Turcia au fost chemaţi la vot să aleagă un preşedinte şi un nou parlament. Sondajele sugerează o cursă strânsă între Kiliçdaroglu şi Erdogan, în vârsta de 69 de ani.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, potrivit Reuters.

UPDATE ora 14:00 – O femeie de 112 ani a participat personal la vot

Gullu Dogan, o alegătoare turcă în vârstă de 112 ani și cea mai în vârstă persoană din Gumushane, din regiunea Mării Negre din Turcia, a insistat să voteze la secția de votare locală, alături de copiii și nepoții săi.

Ea a decis să participe personal la alegeri, deși avea opțiunea de a-și exprima votul printr-o urna mobilă.

UPDATE ora 13:00 – Cozi în secțiile de votare

Numărul votanților este foarte mare, iar secțiile sunt asaltate de cei care vor să aleagă viitorul lider de stat.

De altfel, la multe dintre secții s-au format de cozi de persoane care vor să își depună opțiunea în urna de vot, scrie presa de la Ankara.

Cozi la alegerile prezidențiale din Turcia / Sursa foto: Profimedia
Cozi la alegerile prezidențiale din Turcia / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:00 – Kemal Kilicdaroglu, rivalul lui Erdogan, a votat la Ankara

Șeful opoziției și liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, și-a exprimat votul în capitala Turciei, Ankara.

El a mers la vot alături de soția sa.

UPDATE ora 10:00 – Actualul președinte a mers la o secție de votare

Actualul lider al Turciei, Recep Erdogan, și-a depus opțiunea în urna de vot.

Recep Erdogan / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, prepares to cast his ballot at a polling station in Istanbul, Sunday, May 14, 2023. Turkey is voting Sunday in landmark parliamentary and presidential elections that are expected to be tightly contested and could be the biggest challenge President Erdogan has faced in his two decades in power. (Umit Bektas/Pool Photo via AP)

UPDATE ora 08:00: Secțiile de vot s-au deschis în Turcia

Electoratul din Turcia a început să voteze duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, transmite Reuters.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, în contextul unei crize profunde a costului vieții, și forma politicii sale externe.

Sondajele de opinie îi dau un ușor avans principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianță de șase partide de opoziție, dar dacă niciunul dintre ei nu va reuși să obțină mai mult de 50% din voturi, va avea loc o a doua rundă de alegeri la 28 mai.

Alegerile au loc la trei luni după cutremurele din sud-estul Turciei, care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Mulți locuitori din provinciile afectate și-au exprimat furia față de reacția inițială lentă a guvernului, dar există puține dovezi că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota, scrie Reuters, citată de Mediafax.

 Kemal Kilicdaroglu / Sursa foto: Twitter
Kemal Kilicdaroglu / Sursa foto: Twitter

Se votează și un nou Parlament în Turcia

Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou parlament, probabil o cursă strânsă între Alianța Populară, formată din Partidul conservator AKP al lui Erdogan și partidul naționalist MHP și altele, și Alianța Națiunii a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Republican al Poporului, înființat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 8.00 și se vor închide la ora 17.00. În conformitate cu legea electorală turcă, raportarea oricăror rezultate este interzisă până la ora 21.00.

Preşedintele Tayyip Erdogan ar putea fi dat jos, după 20 de ani de când este la putere

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, este un orator înzestrat şi un maestru al campaniilor electorale, însă se luptă să supravieţuiască celui mai dur test politic al său. El se bucură de loialitate şi devotament din partea turcilor pioşi, care se simţeau cândva lipsiţi de drepturi în Turcia seculară, iar cariera sa politică a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat în 2016, precum şi numeroaselor scandaluri de corupţie.

Cu toate acestea, dacă turcii îl vor înlătura pe Erdogan, va fi în mare parte pentru că au văzut cum prosperitatea, egalitatea şi posibilităţile lor de a-şi asigura nevoile de bază s-au diminuat drastic, cu o inflaţie care a depăşit 85% în octombrie 2022 şi o prăbuşire a monedei naţionale.

De cealaltă parte, Kemal Kilicdaroglu, un fost funcţionar public în vârstă de 74 de ani, promite că, dacă va câştiga, va reveni de la managementul sub presiune al lui Erdogan la politici economice fireşti.

De asemenea, Kilicdaroglu spune că va încerca să readucă ţara la sistemul parlamentar de guvernare, renunţând la sistemul prezidenţial executiv al lui Erdogan, adoptat printr-un referendum în 2017. El a promis, de asemenea, să restabilească independenţa unui sistem judiciar despre care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidenţa.

În perioada în care s-a aflat la putere, Erdogan a preluat controlul strâns asupra majorităţii instituţiilor Turciei şi i-a marginalizat pe liberali şi critici. Human Rights Watch, în raportul său din 2022, a declarat că guvernul lui Erdogan a dus înapoi cu zeci de ani Turcia în ceea ce priveşte situaţia drepturilor omului.

În cazul în care va câştiga, Kilicdaroglu se confruntă cu provocări pentru a menţine unită o alianţă de opoziţie ce include naţionalişti, islamişti, laici şi liberali.

După două decenii la putere, o victorie a lui Erdoğan ar consolida viziunea sa asupra viitorului ţării, precum şi sistemul prezidenţial pe care l-a inaugurat.

Pe scena internaţională, Erdoğan a profitat adesea de probleme acute pentru a câştiga influenţă internă şi internaţională, fie că a fost vorba despre migraţie, războiul din Ucraina sau cine ar trebui să adere la NATO, scrie News.ro.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan / Sursa foto: Twitter
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan / Sursa foto: Twitter
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...