ALEGERI ÎN UCRAINA. Ucrainenii votează pentru schimbare, dar nu își fac iluzii privind reinstaurarea păcii
„Nu aștept miracole în est și în economie. Ne trebuie mai mulți ani pentru a rezolva toate problemele”, rezumă Natalia Bobir, o contabilă în vârstă de 42 de ani.
Această ucraineană susține mișcarea Frontul Popular a premierului Arseni Iațeniuk, pe care îl consideră „eficient spre deosebire de predecesorii săi”.
Optimiști ca Natalia sau pesimiști ca Igor Nepop, în vârstă de 32 de ani, pentru care „nimic nu s-a schimbat” după înlăturarea regimului corupt al prorusului Viktor Ianukovici, numeroși alegători contactați de AFP vor să vină la putere noi oameni politici după aceste alegeri legislative anticipate convocate de omul de afaceri ales în mai la președinție, Petro Poroșenko.
„Războiul și sărăcia vor trece, dar problema noastră este că în politică sunt mereu aceleași persoane care își împart totul. Vreau o schimbare”, explică Evghen, un informatician în vârstă de 27 de ani într-un birou de vot din nordul Kievului.
Pentru Irina Mihaliuk, în vârstă de 38 de ani, o alegătoare din Kiev, ieșirea din conflict în est nu depinde de componența viitorului Parlament, ci „de ceea ce vrea (Vladimir) Putin”, acuzat de Kiev că susține financiar și militar separatiștii din Ucraina.
„Sper că noile autorități le vor oferi libertate: dacă nu se simt bine cu noi, atunci nu merită să îi reținem cu prețul vieții a mii dintre băieții noștri”, explică ea, referindu-se la regiunile rebele din est, care și-au proclamat independența în aprilie și unde conflictul armat dintre militarii ucraineni și combatanții separatiști s-a soldat cu peste 3.700 de morți în șase luni.
Un lucru inedit până în prezent, doi pensionari au declarat pentru AFP că văd soluția în aderarea Ucrainei la NATO.
„Înainte nu știam ce este NATO, dar acum după agresiunea Rusiei este singura noastră cale” către pace, apreciază Tamara Kovalko, în vârstă de 62 de ani, care a votat cu fostul premier Iulia Timoșenko.
„Este esențial să aderăm la NATO pentru că avem de acum un inamic pe viață”, adaugă Lidia Gordienko, în vârstă de 85 de ani.
Dar Maria Mastepan, în vârstă de 72 de ani, îi critică pe prooccidentali care „au distrus țara” și a votat pentru Blocul Opoziției, format din foști aliați ai prorusului Viktor Ianukovici.
La Izium, un orășel rusofon de la frontiera regiunii separatiste Donețk, dorința pensionarei Nadia Fedorivna, în vârstă de 75 de ani, este simplă: „Votez pentru pace”.
Stanislav Liubovii, un om de afaceri în vârstă de 46 de ani care a petrecut două săptămâni în captivitatea separatiștilor, vrea „mai multă stabilitate”, dar mai ales ca „politica să devină mai puțin coruptă”.
Același lucru și-l dorește și Nani Goghenko, o educatoare în vârstă de 27 de ani care votează pentru ca puterea să fie „onestă și transparentă”.
La Liov, bastion naționalist din vest, în apropiere de frontiera cu Polonia, alegătorii vor în aceeași măsură „pace” în celălalt capăt al țării dar și reforme.
„Am încredere în oamenii cu care am manifestat în Maidan, ei vor reforma Ucraina și o vor duce către Uniunea Europeană”, afirmă studentul Andrii Ivanski, care a votat pentru Frontul Popular al premierului Arseni Iațeniuk.