ALEGERI ISTORICE în Catalonia. Cum ar putea pierde Spania „UZINA ȚĂRII” și 7,6 milioane de locuitori

ALEGERI ISTORICE în Catalonia. Cum ar putea pierde Spania „UZINA ȚĂRII și 7,6 milioane de locuitori
Publicat: 28/09/2015, 09:16

Alianța separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obținut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, „Junts pel si” (Împreună pentru da), a obținut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece. „Am câștigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianța a obținut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu și majoritatea voturilor exprimate.

„Separatiștii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eșec al separatiștilor de a obține majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul țării și-au exprimat opțiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un „referendum” pe tema despărțirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianță separatistă înainte de alegeri, anunțând că o victorie a coaliției va însemna independența celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) și altor grupări cetțenești pentru a forma „Junts pel si””.

Pentru a obține majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu „Candidatura d’Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezență cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei.

„Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune și nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenței regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituțională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

„Uzina țării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuția Spaniei și este considerată „uzina țării”, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar, Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ției pentru Cooperare și Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului și chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinație turistică din Spania, unul din patru turiști străini care au vizitat țara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Avertismentul Băncii Centrale a Spaniei: Ieșire din zona euro și din UE

Dacă regiunea Catalonia va solicita independența față de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro și probabil din Uniunea Europeană, a declarat luni guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde, transmite Reuters.

Incertitudinile și tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenței, afectează băncile catalane și spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilitățile de la Banca Centrală Europeană.
Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Avertismentul a avut loc în condițiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiștii catalani sunt pe cale să obțină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit președintelui catalan Artur Mas.
„Ieșirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.

Alegătorii scoțieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieșire a Scoției din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independență, în referendumul care a avut loc anul trecut. Scoțienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă inițial numărul separatiștilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.

Șeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale așteptate să aibă loc la sfârșitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală. Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esențiale pentru recâștigarea încrederii piețelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creșterii puternice a costurilor de finanțare.

Partide de opoziție precum formațiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, și Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câștigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creștere de 1% față de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai...
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?
×