Alegeri parlamentare, duminică, în Polonia. Cine „se luptă” cu cine şi care sunt MIZELE? – ANALIZĂ REUTERS

Publicat: 15 10. 2023, 13:37
Actualizat: 15 10. 2023, 13:49

Polonezii votează, duminică, în cadrul alegerilor parlamentare, despre care opoziţia spune că vor determina postura democratică a ţării şi locul acesteia în Uniunea Europeană. Analiștii internaționali susțin că a fost o campanie de dispute intense, dominată de probleme de suveranitate şi securitate. 

„Alegerile din Polonia din 15 octombrie ar putea oferi partidului naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) un al treilea mandat fără precedent sau ar putea oferi opoziţiei de lungă durată şansa de a inversa ceea ce criticii descriu ca fiind opt ani de regres democratic”, relatează ziarul britanic The Guardian.

De la venirea la putere în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a intrat în mod repetat în conflict cu UE, din cauza schimbărilor legislative care, potrivit criticilor, au politizat sistemul judiciar şi au transformat mass-media de stat într-un organ de propagandă, relatează în analiza făcută Reuters.

În schimb, Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar.

„Ştiu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianţe de opoziţie, Coaliţia Civică (KO). PiS  a negat însă un astfel de plan.

Sondajele de opinie sugerează că PiS va rămâne cel mai mare partid din Parlament, dar s-ar putea să nu ajungă la o majoritate

Un rezultat neconcludent ar putea duce la o paralizie legislativă într-un stat membru al NATO aflat în prima linie a frontului şi de o importanţă logistică crucială pentru eforturile alianţei de a ajuta Ucraina.

O administraţie PiS care s-a bazat pe voturile partidului de extremă dreapta Confederaţia, care a încercat să valorifice o creştere a sentimentului antiucrainean în rândul unor alegători, ar putea fi mult mai puţin înclinată să ajute Kievul, spun analiştii.

Cheia pentru rezultatul final al alegerilor va fi soarta coaliţiei de centru-dreapta A Treia Cale

Coaliţiile au nevoie de cel puţin 8% din voturi pentru a intra în Parlament, iar unele sondaje au arătat că A Treia Cale se apropie de acest prag. În cazul în care nu reuşeşte să intre în parlament, speranţele opoziţiei de a forma un guvern ar fi spulberate.

Cu toate acestea, A Treia Cale se declară încrezătoare că va obţine voturile necesare, iar unul dintre liderii săi, Szymon Holownia, a declarat că „nu se teme deloc” după ce un sondaj recent a plasat coaliţia la 7,6%, potrivit news.ro.

Securitatea naţională şi imigraţia, un loc important în campania electorală

„În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină și se prefigurează o criză a migranților, UE și Washingtonul urmăresc îndeaproape votul, deși atât PiS, cât și opoziția majoritară susțin rolul cheie al Poloniei, membră NATO, în furnizarea de sprijin militar și logistic pentru Kiev.

PiS a prezentat alegerile ca pe o alegere între securitate în fața unei migrații fără restricții, pe care susține că opozanții săi o susțin, și o occidentalizare treptată pe care o consideră contrară caracterului catolic al Poloniei”, se arată în cadrul analizei realizate de Reuters.

„Aceste alegeri vor arăta dacă Polonia va fi guvernată de polonezi sau de Berlin sau Bruxelles”, a declarat vineri liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în fața susținătorilor săi la ultimul miting de campanie al partidului.

De când a ajuns la putere în 2015, partidul a fost acuzat de subminarea controalelor și echilibrelor democratice, de politizarea instanțelor, de utilizarea mass-mediei publice pentru a-și promova propria propagandă și de incitarea la homofobie.