Duminică au loc alegeri parlamentare în Ungaria, dar și un referendum pe o temă considerată homofobă, atât la nivel național, cât și internațional.
Cele peste 10.000 de secții de vot s-au deschis dimineață, iar la scrutin sunt așteptați aproximativ 8,2 milioane de alegători cu drept de vot, informează Agerpres.
Rezultatele acestui scrutin vor reprezenta un test pentru actualul premier, Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani.
De altfel, presa internațională arată că acesta este primul scrutin din ultimii 12 ani care i-ar putea provoca emoții șefului Guvernului de la Budapesta.
Astfel, fiecare alegător va primi trei buletine de vot: unul pentru circumscripția electorală, al doilea conține lista partidelor, iar cel de-al treilea este pentru referendum.
Potrivit MEDIAFAX, sansele sunt sensibil în favoarea lui Orban, dar alianța formată de cele șase partide din opoziție se află acum relativ aproape în sondaje față de Fidesz, partidul liderului de la Budapesta.
Potrivit unui sondaj recent, Fidesz ar obține 39% din voturi, în timp ce reprezentanții opoziției ar primi 36% din sufragii. Astfel, balanța va fi înclinată de nehotărâți, în contextul în care o cincime dintre respondenți nu deciseseră încă pe cine să susțină la alegerile de duminică. Unii specialiști spun că, în contextul războiului din Ucraina, mulți dintre cei nehotărâți ar putea vota cu Orban, care a făcut uneori notă discordantă față de celelalte state europene în ceea ce privește relațiile cu Rusia.
Un alt sondaj indică o egalitate între Fidesz și „Uniți pentru Ungaria”, la 47%. Totuși, aceste sondaje nu îi includ și pe cetățenii din diaspora, care sunt majoritatea în favoarea actualului premier.
Liderul opoziţiei, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o opţiune pentru maghiari între Est şi Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice şi îndepărtând ţara central-europeană de Uniunea Europeană, unde îi este locul.
„Un Putin ungur sau Europa?”, scrie pe panourile de afişaj ale opoziţiei, care arată o fotografie a preşedintelui rus Vladimir Putin alături de Orban.
Orban a mers la vot în cursul dimineții.
Concomitent cu votul pentru alegerile parlamentare, cetățenii din Ungaria vor vota și în cadrul unui referendum privind comunitatea LGBT. Acesta se referă la o lege care inițial fusese concepută pentru a lupta împotriva abuzurilor la adresa minorilor, dar la care Fidesz a adăugat, pe ultima sută de metri, amendamente fără legătură cu pedofilia. Astfel, printre altele, noua lege interzice discuțiile despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii.
Adoptarea acestei legi a determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, considerând acest proiect drept unul homofob, discriminatoriu și contrar valorilor europene.
În replică, Guvernul de la Budapesta susține că această lege nu își propune decât să protejeze minorii din Ungaria.
Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, dar o eventuală invalidare nu reprezintă automat că legea, care deja este în vigoare, nu va mai fi aplicată.