Prima pagină » Știri externe » ALEGERI Republica Moldova: Prezența la vot, relativ scăzută. Care este procentul

ALEGERI Republica Moldova: Prezența la vot, relativ scăzută. Care este procentul

ALEGERI Republica Moldova: Prezența la vot, relativ scăzută. Care este procentul
Alegeri Republica Moldova: Prezența la vot, relativ scăzută. Care este procentul

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a anunțat că la alegerile locale care au avut loc duminică în Republica Moldova s-au prezentat la urne aproximativ 1,15 milioane de alegători.

Aceștia reprezintă în jur de 41,4% din numărul total al alegătorilor de pe liste.

Toate secţiile de votare s-au închis la ora 21.00. În 8 din cele 898 de localităţi din ţară s-a înregistrat o prezenţă la urne de sub 25%, astfel alegerile vor fi repetate. Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat cel puţin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza aceloraşi date din listele electorale, cu aceleaşi candidaturi şi aceleaşi consilii şi birouri electorale.

La Chişinău, conform datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), are 50.65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28.20% (73.126), arată news.ro.

Republica Moldova a organizat duminică alegeri locale

La alegerea consiliului local şi a primarului nu participă decât alegătorii care au reşedinţa în localitatea respectivă. Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3 300 805 persoane, dar o bună parte dintre aceşti alegători sunt în diaspora.

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripţie. La turul al doilea este nevoie de participarea a cel puţin unei cincimi din numărul alegătorilor înscrişi.

În cursa electorală s-au înscris iniţial 36 de partide şi alianţe politice şi 319 de candidaţi independenţi pentru funcţia de primar.

La Chişinău, se alege primarul general al capitalei, Consiliul municipal, precum şi cei 18 primari şi 290 de consilieri locali din suburbii. Pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău au fost înregistrate 28 de persoane, desemnate de 27 de partide politice şi un bloc electoral.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și