Alegeri RUSIA 2024. Vladimir Putin mai scapă de un contracandidat/Boris Nadejdin a cerut încheierea războiului din Ucraina
Boris Nadejdin, candidat la alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat că un grup de lucru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) ar fi descoperit că 15% din semnăturile susţinătorilor pe care le-a depus la dosarul său de candidatură nu sunt valide.
Acest procent, dacă se confirmă, este de trei ori mai mare decât rata de eroare permisă şi ar constitui un motiv să fie descalificat, notează Reuters.
Nadejdin a strâns 100.000 de semnături
Nadejdin nu va putea, astfel, să candideze împotriva preşedintelui Vladimir Putin în alegerile din martie.
Comisia Electorală Centrală va lua o decizie finală în această privinţă miercuri, 7 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nadejdin. El a transmis, deja, pe Telegram că va face apel la Curtea Supremă dacă CEC îi respinge candidatura.
Săptămâna trecută, Boris Nadejdin a prezentat CEC semnăturile a peste 100.000 de susţinători din întreaga Rusie, în cadrul eforturilor de a face ca numele său să fie trecut pe buletinul de vot.
Comisia Electorală Centrală a transmis vineri că analiza iniţială a semnăturilor arată că unii dintre cei înscrişi pe listele de susţinători ai lui Nadejdin sunt de fapt persoane decedate.
Nimeni nu se aşteaptă ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, să câştige, chiar dacă i se va permite să participe la scrutin, având în vedere dominaţia şi controlul îndelungat al lui Putin asupra statului rus.
Dar campania sa a captat atenţia oamenilor datorită opoziţiei sale categorice faţă de ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina.
Nadejdin spune că Putin a făcut o „greşeală fatală” prin lansarea acesteia şi s-a angajat să pună capăt conflictului prin negocieri.
Cine candidează împotriva lui Putin
În altă ordine de idei, autoritățile din Rusia au anunțat la începutul anului înregistrarea pe listele electorale a numelor primilor doi contracandidați ai lui Vladimir Putin.
Niciunul dintre ei nu este un rival semnificativ pentru Putin, care a dominat politica rusă de când a devenit președinte, în 2000.
Ambele partide ale candidaților susțin în mare măsură în Parlament legislația propusă de partidul Rusia Unită, al actualului lider de la Kremlin.