Prima pagină » Știri externe » ALEGERI SUA 2012. Americanii își aleg președintele, membri ai Congresului, guvernatori și votează în peste 170 de REFERENDUMURI

ALEGERI SUA 2012. Americanii își aleg președintele, membri ai Congresului, guvernatori și votează în peste 170 de REFERENDUMURI

ALEGERI SUA 2012. Americanii își aleg președintele, membri ai Congresului, guvernatori și votează în peste 170 de REFERENDUMURI
ALEGERI SUA 2012, ALEGERI, PREZIDENȚIALE, BARACK OBAMA, MITT ROMNEY, VOT

La 6 noiembrie se vor organiza în SUA alegeri prezidențiale, dar și pentru Congres și la nivel local, informează AFP.

În mod tradițional, toate aceste alegeri au loc în aceeași zi, prima zi de marți a lunii noiembrie. Alegătorii primesc buletine de vot foarte lungi, uneori de mai multe pagini, care includ candidații la prezidențiale, pentru Camera Reprezentanților și, după caz, pentru Senat, pentru adunările de stat, dar și pentru instanțele comitatelor și municipalităților.

Buletinele de vot sunt concepute și tipărite de comitate și state, fără intervenția statului federal, care nu este implicat în organizarea alegerilor.

Pentru alegerea membrilor Congresului este utilizat scrutinul uninominal majoritar într-un tur. Președintele este ales indirect, prin intermediul marilor electori desemnați cu majoritate de voturi în fiecare stat. În acest caz, cel care obține cel mai mare număr de voturi într-un stat câștigă toți marii electori care sunt alocați respectivului stat.

– Camera Reprezentanților: Toate cele 435 de locuri ale Camerei, în prezent majoritar republicană, vor fi reînnoite pentru doi ani. Votarea are loc pe circumscripție electorală, fiecare reprezentând circa 700.000 de locuitori. Numărul locurilor nu s-a schimbat din 1913.

– Senat: 33 de locuri (dintre care 21 deținute în prezent de democrați, două de independenți care votează cu democrații și 10 de republicani) din 100 vor fi reînnoite pentru șase ani. Democrații dețin în prezent majoritatea, cu 53 de locuri, luându-i în calcul și pe cei doi independenți. Voturile pentru Senat sunt contabilizate la nivelul întregului stat. Potrivit Constituției, fiecare stat dispune de doi senatori, care nu sunt niciodată aleși în același an.

– Guvernatori: 11 state și două teritorii – Puerto Rico și Samoa americană, din Pacific – își aleg un nou guvernator. Multe state au impus o limită de două mandate, care durează adesea patru ani, dar Constituția fiecărui stat definește acești parametri.

– Adunări locale: Vor fi reînnoite peste 6.000 de locuri în 44 de state. Toate statele – excepție făcând Nebraska – au două camere legislative, în general un Senat și o Cameră a Reprezentanților. Republicanii controlează 60 dintre cele 99 de adunări locale.

– Referendumuri: Alegătorii din 38 de state vor vota la 174 de referendumuri, pe teme diverse precum impozitele, consumul de canabis sau căsătoriile între persoane de același sex. În majoritatea cazurilor, acestea au fost propuse de adunările locale, dar circa 50 au avut la bază o inițiativă populară.

Andreea Romanovschi, [email protected]


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, EXPERȚII ȘI CANDIDAȚII

EFECTELE URAGANULUI SANDY ASUPRA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE AMERICANE – ANALIZĂ GÂNDUL

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

Autor

Citește și