Prima pagină » Deschideri » ALEGERI SUA 2012. DEZBATEREA FINALĂ. Barack Obama și Mitt Romney S-AU LUPTAT pentru cele 18 VOTURI DECISIVE. Romney: „Președintele Obama ne va duce pe drumul Greciei” – GÂNDUL A TRANSMIS LIVE

ALEGERI SUA 2012. DEZBATEREA FINALĂ. Barack Obama și Mitt Romney S-AU LUPTAT pentru cele 18 VOTURI DECISIVE. Romney: „Președintele Obama ne va duce pe drumul Greciei” – GÂNDUL A TRANSMIS LIVE

ALEGERI SUA 2012, DEZBATERE, ULTIMA DEZBATERE, A TREIA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ, BARACK OBAMA, MITT ROMNEY

Președintele democrat al Statelor Unite, Barack Obama, și adversarul lui republican, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, s-au confruntat pentru a treia și ultima oară, în cadrul unei dezbateri pe probleme de politică externă, care a avut loc luni noapte, la Universitatea Lynn din Boca Raton, Florida, cu numai două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

Cu toate că unele sondaje efectuate „la cald” în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea îl dădeau câștigător al ultimei confruntări pe Obama, ambii candidați au profitat de fiecare ocazie pentru a vorbi despre economie și, de fapt, despre orice alte probleme decât politica externă, arătând că acest subiect rămâne pe fundalul acestei campanii.

Moderatorul, jurnalistul CBS Bob Schieffer, a intervenit prea puțin în dezbatere, chiar și atunci când cei doi candidați refuzau să răspundă la întrebări, preferând, în schimb, să discute despre alte subiecte și să repete argumente din celelalte dezbateri.

Barack Obama a avut numeroase atacuri foarte reușite, unul dintre ele fiind când i-a răspuns lui Romney cu următoarea replică la un atac privind diminuarea flotei americane, anul de referință al republicanului fiind 1917: „Domnule guvernator, spuneți că avem mai puține nave decât în 1917. Avem și mai puțini cai sau mai puține baionete!”.

Cât despre Mitt Romney, fostul guvernator de Massachusetts a avut aceeași strategie ca și în dezbaterile precedente și a încercat să fie cât mai moderat posibil. Republicanul a arătat că s-a pregătit intens pentru această ultimă dezbatere, dat fiind că politica externă nu este nicidecum punctul lui forte. Romney nu a reușit, însă, să arate diferențe majore în materie de relații internaționale între el și Barack Obama, preferând, în schimb, să se „lipească” de unele dintre politicile actualului președinte, posibil de teama de gafe.

Unul dintre punctele cele mai slabe ale republicanului din această dezbatere a fost momentul în care nu a mai recunoscut că poziția sa față de asistența statului pentru industria auto a fost ca ajutorul să vină după faliment. Barack Obama l-a contrazis în repetate rânduri în această privință și i-a îndemnat pe americani să verifice. „Oamenii din Detroit nu uită niciodată!”, i-a spus președintele contracandidatului său.

În declarația finală, Mitt Romney le-a transmis americanilor că au de ales între două drumuri diferite pentru țara lor: drumul propus de el, al repornirii economiei și reafirmării măreției Statelor Unite; de cealaltă parte, se află drumul președintelui, care, a spus republicanul, este drumul Greciei.


URMĂRIȚI ÎNREGISTRAREA ULTIMEI DEZBATERI TELEVIZATE DINTRE BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY:


MAI JOS, PRINCIPALELE DECLARAȚII, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPFATE 5.32 Mitt Romney: „Aveți ocazia de a alege un lider adevărat. Eu vreau să repornesc economia. America își va reveni, iar pentru asta e nevoie de un preșdinte care poate lucra cu ambele partide. Știu ce trebuie să facem. Această națiune este speranța Pământului. Avem nevoie de un lider puternic și al vrea să fiu acel lider, motiv pentru care vă cer votul”.

UPDATE 5.30 Barack Obama își susține declarația finală: „În ultimii patru ani, am înregistrat progrese reale. Guvernatorul Romney vrea să ne ducă înapoi la politicile care ne-au adus în criză. Eu am o viziune diferită. După un deceniu de războaie, trebuie să avem grijă și de țara noastră, iar dacă o să am privilegiu de a rămâne președinte pentru încă patru ani, voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că Statele Unite rămân cea mai puternică țară din lume”.

UPDATE 5.28 Moderatorul le permite candidaților în continuare să vorbească despre economie. Vedem aceleași atacuri din celelalte două dezbateri prezidențiale. „E o tragedie pentru o națiune atât de prosperă că ultimii patru ani au fost atât de grei”, spune Mitt Romney.

UPDATE 5.25 Contre dure pe atitudinea lui Romney față de falimentul industriei auto. Domnule guvernator, continuați să retușați istoria! Ați spus că nu veți ajuta industria auto nici în caz de faliment!”. „Vă înșelați”, îi spune Romney lui Obama, la care președintele în exercițiu le cere oamenilor să verifice. Romney a spus, într-adevăr, că nu va ajuta industria auto decât după faliment.

UPDATE 5.20 Candidații dezbat problema Chinei. „China poate fi și un partener, dacă respectă regulile”, punctează candidatul republican.

UPDATE 5.10 Se deschide pentru prima oară în seria dezbaterilor subiectul atacurilor cu drone, unde ambii candidați par să fie de acord. „Sunt de acord cu președintele, cred că trebuie să folosim toate mijloacele de care dispunem. Eu susțin astfel de atacuri”, spune Romney.

UPDATE 5.00 Gafă din partea moderatorului, care spune „Obama bin Laden” în loc de „Osama bin Laden”. Schieffer trece repede peste acest moment și îl întreabă pe Romney: „Ce veți face dacă veți ajunge la finalul calendarului de retragere și veți constata că afganii nu pot prelua responsabilitatea asupra țării lor”. Romney nu oferă prea multe detalii și vorbește despre nevoia ca Statele Unite să se concetreze asupra relațiilor cu Pakistan. „Vom fi gata până în 204 și, dacă voi fi preșdinte, mă voi asigura că voi aduce trupele noastre acasă până la finele lui 2014”, spune republicanul.

Obama: „Am îndeplinit multe din obiectivele acestui război și suntem în situația de a putea realiza tranziția”.

UPDATE 4.59 Obama vorbește acum despre asasinarea lui Osama bin Laden.

UPDATE 4.50 Cei doi candidați sunt întrebați despre un potențial atac din partea Iranului asupra Israelului. Obama: „În primul rând, Israelul este un prieten adevărat. Este cel mai puternic aliat pe care îl avem în regiune. Dacă Israelul este atacat, America îi va fi alături”. Mitt Romney declară și el că, dacă va fi ales președinte, va fi alături de Israel în eventualitatea unui atac. Spre deosebire de Obama, republicanul vorbește și despre așa-numita „linie roșie” față de Iran, care în cazul lui, este dezvoltarea capacității nucleare, nu obținerea armei.

UPDATE 4.47 Discuția se întoarce, în sfârșit, la apărare. Obama: „Cheltuielile noastre militare au crescut constant de când mi-am început mandatul. Cheltuim mai mult decât următoarel zece țări la un loc. Trebuie să ne gândim, însă, și la securitatea cibernetică. Trebuie să ne gândim și la spațiu”.

UPDATE 4.39 Romney profită de scurta schimbare de subiect și repetă atacurile din dezbaterile precedente împotriva politicilor economice ale lui Obama. Discuția ajunge și la reforma educației. Moderatorul le cere candidaților să se întoarcă la tema stabilită, și anume la politică externă. Romney continuă să vorbească despre educație.

UPDATE 4.35 Obama: „America este o țară indispensabilă. Este mai puternică în context mondial decât a fost când mi-am început mandatul”.

UPDATE 4.30 Mitt Romney continuă să îl atace pe Obama în privința bugetului pentru apărare. „Avem o flotă mai mică decât oricând post-1917. Avem o aviație mai veche și mai mică decât oricând post-1947”, sunt argumentele lui Romney.

Replica lui Obama: „Cred că guvernatorul Romney nu s-a uitat destul la cum funcționează armata noastră. Ați spus că avem mai puține nave decât în 1917. Avem și mai puțini cai și mai puține baionete. Armata s-a schimbat.”

UPDATE 4.28 Romney atacă planul lui Obama de a micșora bugetul Statelor Unite pentru apărare, o critică recurentă a republicanilor. Bob Schieffer îl întrerupe, pentru a deschide un nou segment al dezbaterii, rolul SUA în lume. „Pentru a ne păstra locul în lume, America trebuie să fie puternică, trebuie să conducă”, spune Romney, cu referire la problemele economice ale țării, precum și la nevoia de a ține armata americană cât mai puternică posibil. Republicanul atacă și acțiunile administrației Obama cu referire la scutul antirachetă din Europa.

UPDATE 4.25 Obama este întrebat dacă are vreun regret pentru că s-a pronunțat prea devreme în timpul Primăverii Arabe asupra plecării lui Mubarak de la putere. „Nu, nu am, pentru că trebuie să susținem democrația”, este răspunsul candidatului democrat.

UPDATE 4.22 Romney: „Obiectivul nostru este să îl înlocuim pe Assad cu un guvern prieten. Trebuie să le dăm (rebelilor, n.red.) armele de care au nevoie”.

UPDATE 4.17 Bob Schieffer îi amintește lui Obama că a trecut mai bine de un an de când i-a cerut prima oară lui Bashar al Assad să plece de la conducerea Libiei. „Am încercat să strângem comunitatea internațională. Dar, până la urmă, sirienii vor trebui să își decidă singuri soarta. Ceea ce vede, acolo este devastator, dar o implicare mai mare în Siria este un pas important și trebuie să avem grijă pe cine susținem acolo. Eu sunt încrezător că zilele lui Assad sunt numărate. Nu putem să facem doar ce propune Mitt Romney, și anume să dăm arme opoziției și atât”, este răspunsul lui Obama.

Mitt Romney: „Îndepărtarea lui Assad este o prioritate pentru noi. Nu trebuie să ne implicăm militar. Assad trebuie să plece și va pleca”, spune candidatul republican, care vorbește despre relațiile Siriei cu Iranul.

UPDATE 4.12 Mitt Romney repetă o falsă critică, aceea că Frăția Musulmană a ajuns la putere în Egipt. Obama îi aduce aminte că, în urmă cu câteva luni, a spus că principalul inamic geopolitic al Statelor Unite este Rusia. „Mă bucur că sunteți de acord că al-Qaida este o amenințare, pentru că, în urmă cu câteva luni, susțineați că Rusia este o amenințare. De fiecare dată când v-ați exprimat pe politică externă, v-ați înșelat”, susține Obama. „Ați spus întâi că nu ar trebui să avem un calendar al retragerii din Afganistan, pe urmă ați zis că ar trebui, acum spuneți că poate. Nu numai că vă înșelați, dar transmiteți mesaje confuze soldaților noștri”, a adăugat președintele.

UPDATE 4.10 Barack Obama repetă declarațiile făcute în dezbaterea precedentă și sugerează că declarațiile confuze din primele zile de după atentatul asupra consulatului american au fost un rezultat al datelor diferite primite de la serviciile de informații. „Domnule guvernator, mă bucur că sunteți de acord cu mine în ceea ce privește al-Qaida, însă strategia dumneavoastră e să vă împrăștiați pe toată harta”, îi spune Obama lui Romney.

UPDATE 4.07 Prima întrebare este despre locul Statelor Unite în Orientul Mijlociu în general și, în special, reacția administrației Obama la atentatul din Libia din 11 septembrie, în care a fost ucis ambasadorul american din această țară, Chris Stevens. Mitt Romney îl laudă pe Obama pentru că l-a ucis pe Osama Bin Laden, dar susține că situația în Orientul Mijlociu s-a deteriorat.

UPDATE 4.00 Cei doi candidați au ajuns pe scenă și și-au dat mâna. Ultima dezbatere prezidențială din Statele Unite a început.


Formatul dezbaterii finale a fost același precum în prima confruntare, de la începutul lunii, când Barack Obama a avut o prestație surprinzător de slabă, care a afectat puternic moralul în tabăra democrată.

Moderator a fost Bob Schieffer, gazda celebrei emisiuni difuzate de CBS, Face the Nation, iar rolul lui va fi analizat în detaliu, după ce celălalalt moderator bărbat, Jim Lehrer, a fost criticat pentru atitudinea lui pasivă din timpul primei dezbateri. De cealaltă parte, cele două jurnaliste care au moderat dezbaterea vicepreședinților (Martha Raddatz) și cea de-a doua dezbatere Obama-Romney (Candy Crowley) au avut o prestație mult mai bună, ele având grijă să le atragă atenția candidaților când nu au respectat timpul alocat, nu au răspuns la obiect ori pur și simplu nu au avut dreptate.

Tema generală (vedeți aici subiectele stabilite de moderator) a acestei ultime dezbateri prezidențiale a fost  politica externă, subiect care, cu puține excepții, a stat în fundalul acestei campanii, în detrimentul temelor economice.

„Politica externă nu a fost un subiect important în această campanie. Adevăratele probleme de politică externă pe care le are țara acum – Afganistan, Irak, Iran – abia au fost menționate”, a explicat pentru gândul John Head, scriitor și jurnalist american independent, fost secretar de presă al lui Maynard Jackson, primul primar afro-american dintr-un oraș sudist important (Atlanta).

Head consideră că, atunci când vine vorba despre substanța politicilor lor, nu există diferențe fundamentale între Barack Obama și Mitt Romney, la capitolul relații internaționale.

„Fiecare candidat se va folosi de teme de politică externă pentru a ataca personalitatea celuilalt. Romney va spune că politicile lui Obama arată că este slab și nu poate susține rolul special pe care America îl are în lume. Obama va spune că Romney este prea neexperimentat în relații internaționale și prea înclinat să facă declarații și să ia o anumită poziție doar din rațiuni politice”, a mai declarat jurnalistul american.

De asemenea, două aspecte pe care ambii candidați se așteaptă să le aducă în discuție sunt nevoia de a fi mai dur cu China – fiecare în felul lui – , precum și importanța economică pe care o are politica externă.

După o primă dezbatere dezastruoasă pentru Obama, o a doua dezbatere, cea a vicepreședinților, dominată din toate punctele de vedere de Joe Biden (democrat) și a treia dezbatere, un succes incontestabil pentru Obama, democrații au acum mare nevoie de un final bun, care să contribuie la capitalul de imagine al campaniei lor înainte de alegerile din 6 noiembrie. De cealaltă parte, Mitt Romney a crescut și el în sondajele privind intenția de vot popular în ultimele săptămâni, iar o dezbatere reușită l-ar putea ajuta să mai câștige teren. De menționat că, aproape niciodată în cele peste șase decenii de dezbateri prezidențiale, aceste confruntări nu au reușit să schimbe rezulatul alegerilor ori să îl influențeze puternic. Rolul lor este, în primul rând, de a „cuceri” electoratul independent, anul acesta foarte puțin numeros, și, în al doilea rând, de a spori capitalul de imagine al unui candidat.

„Ambii candidați vor ieși la atac în această ultimă dezbatere. Dacă e ceva ce au avut de învățat din primele două dezbateri este că nu își pot permite să pară slabi sau în defensivă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul președintelui Obama. Prestația lui din prima dezbatere l-a afectat serios. Încă una de acest fel ar fi un dezastru”, a mai declarat pentru gândul jurnalistul american John Head, întrebat fiind la ce am putea să ne așteptăm din confruntarea de luni noapte.

Americanul consideră că Obama s-a descurcat suficient de bine în dezbaterea de săptămâna trecută pentru a-și reveni din căderea suferită în 3 octombrie, însă răul nu este complet șters. „Aceste alegeri au ajuns mult mai la limită decât ar fi fost cazul dacă Obama ar fi dominat prima dezbatere, ceea ce l-ar fi împins pe Romney mult prea în urmă, pentru a mai putea avea șanse să recupereze. Acum, Romney este cât se poate de activ în cursă și chiar are șanse să câștige”, a mai spus Head.

Aceasta fiind miza pentru ultima dezbatere televizată din SUA, este de înțeles că Barack Obama și Mitt Romney au pus atât de mult preț pe pregătiri, încât și-au suspendat campaniile, gest deosebit de rar în acest sezon electoral. Președintele în exercițiu s-a izolat la Camp David, cu strategul campaniei sale, David Axelrod, consilierul de securitate națională Tom Donilon și consilierul David Plouffe, potrivit Huffington Post. La rândul lui, Mitt Romney a ajuns cu câteva zile mai repede în Florida, unde a intrat în pregătiri cu echipa sa. În timp ce candidații iau „meditații” de politică externă, discurs și strategie, oamenii lor sunt scoși la înaintare pentru a se ataca reciproc în presă, în chestiuni care țin de subiectul acestei dezbateri finale.

Sondajele, la final de cursă

Începând cu prima dezbatere prezidențială, din 3 octombrie, sondajele de opinie au devenit neconcludente, blocate în marja de eroare. În decursul unei singure zile, sunt publicate sondaje privind intenția de vot popular unde Mitt Romney fie are un avans în fața lui Barack Obama, fie este în spatele preșdintelui în exercițiu, fie cei doi candidați sunt la egalitate. Spre exemplu, un sondaj NBC/WSJ publicat duminică îi dădea pe Obama și Romney la egalitate în rândul potențialilor alegători.

Desigur, nu votul popular este cel care contează, președintele Statelor Unite fiind ales de un colegiu de electori (fiecare stat are repartizat un anumit număr de electori). În prezent, potrivit celui mai prestigios agregator de sondaje, Nate Silver, autorul blogului FiveThirtyEight, din cadrul New York Times, Barack Obama are în acest moment 286 de electori și ar mai putea câștiga încă doi pânâ în 6 noiembrie. Pentru a câștiga alegerile, are nevoie de 270 de electori. De asemenea, Obama este creditat acum cu 69,7% șanse de a obține un nou mandat și cu 49,9% din intenția de vot popular.

Acum și în 6 noiembrie – estimările privind numărul de electori, șansele de câștig și votul popular // Sursa: FiveThirtyEight

Singurul stat care contează acum

Dat fiind sistemul electoral american, există, de la campanie la campanie, aproximativ zece state care contează din punct de vedere electoral. Despre celelalte se poate spune cu certitudine dacă vor fi câștigate de candidatul democrat sau de cel republican. Astfel, bătălia pentru voturi (ale electorilor, mai ales) se dă doar în aceste câteva state. Pe măsură ce campania se apropie de final, însă, există un singur stat care comtează: Ohio. Istoric, niciun republican nu a reușit vreodată să devină președinte fără a câștiga acest stat. Romney, potrivit aritmeticii electorale din acest moment, nu poate câștiga alegerile fără cei 18 electori ai statului Ohio. Acesta a fost statul care l-a făcut pe Bush președinte în 2000 și care l-a reales în funcție, în 2004.

În 2008, însă, Obama a reușit să câștige Ohio și este considerat favorit și anul acesta. Distanța dintre el și Romney este, totuși, mică, motiv pentru care, în prezent, toată campania electorală din SUA are loc în statul Ohio.

Numărul estimat de electori din acest moment, potrivit Huffington Post, și procentele din statul Ohio

„Ohio este decisiv pentru Romney. Acesta are șanse minime de a câștiga fără acest stat. Se vor face sondaje în rândul celor care au votat mai devreme în Ohio. Dacă Obama nu are un avantaj clar în rândul acestor oameni, ar putea fi un semnat că nu se va descurca bine în Ohio”, a mai explicat pentru gândul jurnalistul american John Head.


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERȚII, CE SPUN CANDIDAȚII ȘI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

CUM A AJUNS BILL CLINTON ÎNTR-O NOUĂ CURSĂ PENTRU CASA ALBĂ

Citește și