Prima pagină » Știri externe » ALEGERI SUA 2012. Paul Ryan, un promotor al disciplinei bugetare

ALEGERI SUA 2012. Paul Ryan, un promotor al disciplinei bugetare

ALEGERI SUA 2012. Paul Ryan, un promotor al disciplinei bugetare
Paul Ryan, partenerul lui Mitt Romney în tandemul republican, care se va confrunta joi, în cadrul unei dezbateri televizate, cu vicepreședintele Joe Biden, este un congresmen conservator de Wisconsin (nord) care s-a transformat în promotorul disciplinei bugetare.

Paul Ryan, partenerul lui Mitt Romney în tandemul republican, care se va confrunta joi, în cadrul unei dezbateri televizate, cu vicepreședintele Joe Biden, este un congresmen conservator de Wisconsin (nord) care s-a transformat în promotorul disciplinei bugetare, relatează AFP.

Cu o față slăbită și o statură suplă, Paul Ryan este, la vârsta de 42 de ani, una dintre speranțele Partidului Republican. El a devenit, în 2011, unul dintre membrii cei mai influenți ai Camerei Reprezentanților, preluând șefia foarte influentei Comisii pentru Buget și atacând unul dintre dosarele cele mai conflictuale cu democrații, și anume datoria uriașă a statului.

Departe a de a fi un nou venit în politică, el a fost ales de șapte ori în Camera Reprezentanților și a lucrat la Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite, aproape jumătate din viața sa.

În opinia multor conservatori doritori să dispună de un candidat la funcția de vicepreședinte îndrăzneț, pentru a-l contrabalansa pe moderatul Mitt Romney, cu poziții considerate îndoielnice asupra avortului sau căsătoriei între persoane de același sex, Paul Ryan, cu charisma sa, pare alegerea ideală.

Originar din Wisconsin, unde continuă să trăiască împreună cu soția și cei trei copii, el pledează pentru imprimarea unei noi direcții economiei și a propus la începutul anului un proiect de buget destinat să „arate cum (…) să fie salvată țara de viitoare datorii, îndoieli și declin”.

Deși proiectul său, care a fost adoptat în martie de către Camera Reprezentanților, aflată sub controlul republicanilor, și care propune să fie tăiată suma de cinci miliarde de dolari la capitolul cheltuieli pe următorii zece ani, nu are nicio șansă să treacă de Senat, dominat de către democrați, el reprezintă poziția taberei conservatoare cu privire la reducerea deficitului fără o creștere a impozitelor, ci operând tăieri la nivelul programelor federale.

În primul său discurs susținut în calitate de candidat la funcția de vicepreședinte, în august, la Norfolk (Virginia, est), Ryan nu a ratat ocazia să critice politicile „greșite” ale președintelui în exercițiu Barack Obama. „Șomajul important, veniturile în scădere și datoria zdrobitoare nu ar trebui să constituie o nouă normă. Acesta este rezultatul unor politici greșite”, a apreciat el.

Născut și crescut la Janesville, în sud-estul statului Wisconsin, la fel ca mai multe generații înaintea sa, Paul Ryan, un catolic practicant, este în continuare marcat de moartea tatălui său, în perioada liceului. A fost o pierdere care l-a împins pe studentul serios să se închidă în sine, să devină membru al unor cluburi de latină și istorie și să devoreze cărțile teoreticienei americano-ruse a capitalismului Ayn Rand.

„Am crescut foarte repede”, a mărturisit el pentru New Yorker.

Lucrând încă de la începutul anilor 1990 pentru un senator din Wisconsin, iar ulterior ca redactor al discursurilor lui Jack Kemp, candidat la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite în 1996, Ryan este ales în Congres la vârsta de 28 de ani.

El urcă în ierarhia Partidului Republican și luptă, în 2004, pentru a încerca să privatizeze „Social Security”, un program de securitate al Guvernului adresat pensionarilor, prefigurând, deja, dezbateri viitoare.

Un număr de conservatori influenți au exercitat presiuni asupra lui Mitt Romney pentru ca să îl aleagă ca partener de cursă pe acest tânăr, pregătit să pună pe masă dosare explozive.

Dimpotrivă, unii experți se îndoiesc de justețea acestei alegeri destinate să acorde satisfacție bazei conservatoare a partidului, apreciind că Mitt Romney ar putea să nu își dorească electoratul potrivit în vederea alegerilor prezidențiale de la 6 noiembrie.